ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η "Νονά" της Rock’n’Roll, Rosetta Tharpe

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Rosetta Tharpe τραγούδησε για τελευταία φορά “Take My Hand, Precious Lord”σε ένα ακροατήριο στην Κοπεγχάγη το 1970, ήταν 55 ετών και δύο χρόνια αργότερα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο προλόγιζε το θάνατό της. Η κηδεία της μεγάλης performer, για την οποία κάποτε το αμερικανικό κοινό της στις ΗΠΑ, παρακολουθούσε όλες τις συναυλίες της, σε όλη τη χώρα, προσέλκυσε μόνο αρκετούς πενθούντες για να γεμίσουν μια εκκλησία, και θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο. Ωστόσο, αν θέλετε να αναγνωρίσετε έναν ερμηνευτή που ενσάρκωνε τις ιδιότητες του rock'n'roll, πριν το είδος της μουσικής αυτής αποκτήσει ένα όνομα, σίγουρα η Rosetta Tharpe, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων.

Κανένας, ούτε ο Chuck Berry, ο Scotty Moore, ο James Burton ακόμα και ο Keith Richards, δεν έπαιξαν πιο άγρια ​​ή πιο αρχέγονη ροκ κιθάρα από αυτή τη γυναίκα που έδωσε τη ζωή της στο Θεό και η οποία θα γιόρταζε τα 100α γενέθλιά της στις 20 Μαρτίου. Με μια ΓΓ Gibson στα χέρια της, η αδελφή Rosetta θα μπορούσε να αναστήσει και τους νεκρούς. Και αυτό το έκανε πριν καν αρχίσει να τραγουδάει.

Σύμφωνα με την Guardian, η συναυλία της στην Κοπεγχάγη αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» για τη νονά της Rock'n'Roll. Το BBC 4 αυτή την Παρασκευή, θα προβάλει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας του Mick Csáky σχετικά με την αδελφή Rosetta. Η αφήγηση θα είναι από την τραγουδίστρια Pauline Black, η οποία θα αφηγείται την ιστορία της γυναίκας που το νήμα της ζωής της κόπηκε, αφού έγραψε ιστορία στην μουσική του rock'n'roll.

Η Tharpe, κόρη ενός εργάτη από το Αρκάνσας, ο οποίος μάζευε βαμβάκι, ανατράφηκε από τη μητέρα της, μια περιοδεύουσα ευαγγελίστρια με την "Εκκλησία του Θεού εν Χριστώ". Ήταν έξι χρονών, και ήδη έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στην "εκκλησία του Θεού", όταν μετακόμισε στο Σικάγο, όπου και απορροφήθηκε σύντομα από τους ήχους της μπλουζ και τζαζ.. Το 1938, μετά από ένα σύντομο πρώτο γάμο, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ο ανιχνευτής μεγάλων ταλέντων JohnHammond την συμπεριέλαβε – μαζί με τους BigJoe Turner, Big Bill Broonzy, CountBasie και άλλους –  σε μια συναυλία στο Carnegie Hall.

Μεατξύ άλλων, η αδελφή Tharpe, συγκλόνισε τους θαυμαστές της με την εμφάνιση της στο Cotton Club, με τραγούδια όπως "FourorFiveTimes»" και «I WantaTall Skinny Papa". Παρ 'όλα αυτά, ένα τραγούδι που ονομάζεται “Strange Things Happening Every Day” ήταν η πρώτη της εγγραφή μουσικής gospel, για να φτάσει στην κορυφή του chart R & B το 1945. 25.000 οπαδοί της πλήρωσαν για να παρακολουθήσουν το γάμο της με τον τρίτο σύζυγό της σε ένα γήπεδο στην Ουάσιγκτον το 1951. Όμως, είχε επιστρέψει κοντά στην αφάνεια, για να επανέλθει στη σκηνή, όταν o άγγλος τρομπονίστας Chris Barber την προσκάλεσε για ένα tour στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τη μπάντα του, το 1957.

Πηγή: Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman