ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ιστορία ενός γενναίου ανθρώπου

Tweet
Share
Tweet
Share

Ήταν μια μοναχική φιγούρα, μέσα στην ερημία του φανατισμένου πλήθους. Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι γύρω του ύψωναν σαν μαγνητισμένα ηλιοτρόπια το χέρι χαιρετώντας ναζιστικά το αποτρόπαιο είδωλό τους, Αδόλφο Χίτλερ, εκείνος, σαν για να περιφρουρήσει ο,τι πολυτιμότερο είχε, την ανθρωπιά του και την αξία της ατομικότητας μπροστά στον ξέφρενο καλπασμό της μάζας, σταύρωσε απλώς τα χέρια του κι απόμεινε να κοιτά αμέτοχος στο κενό.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία στο Αμβούργο του 1936, άφησε στην ιστορία έναν Γερμανό εργάτη ο οποίος διατήρησε τα χέρια του... στη θέση τους αρνούμενος να χαιρετήσει τον Αδόλφο Χίτλερ, με τον διάσημο «χαιρετισμό στη νίκη». (sieg heil)

Ο εργάτης ονομάζονταν August Landmesser και έγινε διάσημος πολύ αργότερα, το 1991, όταν μία γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε την ιστορία του.

Ο Landmesser ήταν στην νεολαία των Ναζί για δύο χρόνια όταν το 1933 γνώρισε την γερμανοεβραία Irma Eckler. Η γνωριμία τους, θα μπορούσε να είναι μία μοναδική ιστορία αγάπης, όμως το γεγονός ότι ήταν αυτή ήταν Εβραία οδήγησε τον Landmesser στο να εκδιωχθεί από τους Ναζί και να μην του εκδώσουν άδεια γάμου.

Παρόλα αυτά, το ζευγάρι έκανε το πρώτο του παιδί στα τέλη του 1935 ενώ η φωτογραφία έχει τραβηχτεί λίγο μετά το 1936.

Ο Landmesser και η Eckler, το 1937 προσπάθησαν να φύγουν από την Γερμανία για την Δανία, όμως συνελήφθησαν στα σύνορα με την κατηγορία ότι "ντρόπιασαν τη φυλή". Στην φυλακή όπου βρέθηκαν, η Eckler έφερε στην ζωή την δεύτερη κόρη τους.

Οι αρχές απαγόρευσαν στον Landmesser να βλέπει την αγαπημένη του, η οποία συνελήφθη το 1938 και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης γνωστό και ως "κέντρο ευθανασίας", όπου άφησε την τελευταία της πνοή το 1942.

Ο Landmesser αποφυλακίστηκε το 1941, δεν κατάφερε ποτέ να δει την γυναίκα και τις κόρες του.
"Ρίχτηκε" από το καθεστώς στον πόλεμο το 1944, όπου πέθανε μαχόμενος στην πρώτη γραμμή.

Η Irene και η Ingrid, οι δύο κόρες του Landmesser και τις Eckler, χωρίστηκαν η μία από την άλλη και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Η Irene έγραψε το 1998 βιβλίο για την οικογενειακή της ιστορία...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.