ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το 10άρι που δεν προέβλεψε ούτε η Omega

Tweet
Share
Tweet
Share

Ούτε ο ηλεκτρονικός πίνακας δεν είχε τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει την μοναδική βαθμολογία της Νάντια Κομανέτσι. Απέσπασε το πρώτο δεκάρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, στο όργανο των ασύμμετρων ζυγών και ο ηλεκτρονικός πίνακας «έδειξε» 1.00 αντί για 10.00. Γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία του ηλεκτρονικού πίνακα Omega θεώρησε ότι δεν γεννήθηκε ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μαγικό δεκάρι.

Κι όμως η 14χρονη τότε ρουμάνα αθλήτρια ήταν αυτή που θα διέψευδε την Omega και όχι μόνο. Με κραυγές υποδέχτηκαν οι θεατές το10άρι της Νάντια, η οποία δήλωσε αργότερα πως «Εκείνη τη στιγμή δεν είχα συνειδητοποιήσει ακριβώς τι είχε συμβεί. Έπρεπε να αγωνιστώ και στη δοκό ισορροπίας σε λίγη ώρα και είπα στον εαυτό μου ότι θα σκεφτώ αργότερα το 10άρι, τώρα πρέπει να συγκεντρωθώ στο επόμενο αγώνισμά μου».

ΔΕΚΑΡΙΧΡΩΜΑ

Η πολυτάραχη ζωή της αθλήτριας που έγινε θρύλος, το κορίτσι λάστιχο, όπως ονομάστηκε, απασχόλησε για πολλά χρόνια την επικαιρότητα. Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 στο Ονέστι και μεγάλωσε μέσα στο σκληρό καθεστώς της Ρουμανίας, γαλουχήθηκε σε αυτό, το τίμησε με την επιτυχία της και μετά το εγκατέλειψε.

δίζυγοΧΡΩΜΑ

Η αγωνιστική της καριέρα

Ξεκίνησε να γυμνάζεται από την νηπιακή ηλικία και στα έξι της την εντόπισε ο Μπέλα Κάρολι, μετέπειτα προπονητής της, όταν έπαιζε στο διάλειμμα με την φίλη της Βικτόρια Ντουμίτρο η οποία στη συνέχεια έγινε μπαλαρίνα. Μετά χτύπησε το κουδούνι και τα κορίτσια επέστρεψαν στην τάξη τους. Ο Κάρολι τις ακολούθησε και τις βρήκε μέσα στη σχολική αίθουσα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

Στους εθνικούς αγώνες της Ρουμανίας το 1969 (σε ηλικία 8 ετών) η Κομανέτσι κατέκτησε μόλις την 13η θέση, απογοητεύοντας τον προπονητή. Εκείνος της χάρισε μια κούκλα για να θυμάται, όπως της είπε, ότι δεν πρέπει να ξαναβγεί 13η ποτέ. Την επόμενη χρονιά κατέβηκε στους ίδιους αγώνες και απέσπασε την πρώτη θέση.

bart conner nadia comaneci husband pic1

 Με τον σύζυγό της, επίσης αθλητή, Μπαρτ Κόνερ και τον γιο τους Ντίλαν.

Λίγα χρόνια αργότερα και ύστερα από αρκετές επιτυχίες σε δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις, ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μόντρεαλ. Το καλοκαίρι του 1976 η Νάντια Κομανέτσι έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που απέσπασε το άπιαστο μέχρι τότε, 10άρι. Δείτε το αγωνιστικό στιγμιότυπο που άφησε ιστορία:

 

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος στη ζωή της. Οι γονείς της Γκιόργκι και Στεφανία - Αλεξάντρινα Κομανέτσι, εκείνος μηχανικός αυτοκινήτων και εκείνη νοικοκυρά πήραν διαζύγιο γεγονός που επηρέασε ακόμα και τις επιδόσεις της. Λίγο καιρό αργότερα το καθεστώς Τσαουσέσκου – με το οποίο διατήρησε στη συνέχεια στενότατες επαφές – την χώρισε από τον προπονητή της. Εκείνη για να ασκήσει πίεση στο καθεστώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ήπιε χλωρίνη, η οποία ευτυχώς δεν της στοίχησε τη ζωή, αλλά της έφερε πίσω τον Κάρολι. Το 1979 βρίσκεται και πάλι στο κέντρο της δημοσιότητας λόγω της σχέσης που διατηρούσε με τον γιο του Τσαουσέσκου, ο οποίος σύμφωνα με μετέπειτα εξομολογήσεις της, την κακοποιούσε συστηματικά. Για τελευταία φορά αγωνίστηκε στο 1980,σε ηλικία 19 ετών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 γνώριζε ότι θα πρέπει να φύγει από τη χώρα. Το ξεκίνημα έκανε ο προπονητής της το 1981, εκείνη όμως δεν τον ακολούθησε για να μην αποχωριστεί την οικογένειά της.

Στο μεταξύ το καθεστώς Τσαουσέσκου την είχε υπό στενή παρακολούθηση και σειρά απαγορεύσεων. Η ζωή της έγινε αφόρητη κι έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Το 1989 με άλλους έξι ρουμάνους αθλητές κατευθύνθηκε στην Ουγγαρία και μετά στην Αυστρία όπου επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εγκατέλειψε Ρουμανία με τη βοήθεια του Κονσταντίν Πανάιτ, ρουμάνου ο οποίος ζούσε στην Αμερική. Οι φήμες ήθελαν τους δύο να είναι ζευγάρι, ενώ και πάλι τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που την καταπίεζε. Όπως οι περισσότεροι μέχρι τότε.

Η άφιξη της στις ΗΠΑ σχολιάστηκε από πολλούς. Δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι είχε πάρει βάρος, ενώ τα μέσα δεν την άφηναν σε χλωρό κλαρί ούτε για τις ενδυματολογικές επιλογές της. Μεταξύ άλλων εντύπων και το People αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα τον Νοέμβριο του 1990 στο θρύλο της ενόργανης. (http://www.people.com/people/archive/article/0,,20113727,00.html)

Στο μεταξύ γνώρισε τον επίσης ρουμάνο πρώην προπονητή Αλεξάντρο Στέφου με τον οποίο πήγε στο Μόντρεαλ. Ο Στέφου σκοτώθηκε σε δυστύχημα, αφήνοντας την εύθραυστη κατά πολλούς Νάντια μόνη στο Μόντρεαλ. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, αθλητή Μπαρτ Κόνερ με τον οποίο παντρεύτηκε το 1996 στο Βουκουρέστι σε μια τελετή που χαρακτηρίστηκε «η εκδοχή του βασιλικού γάμου των σπορ». Πραγματοποιήθηκε στα πρώην προεδρικά ανάκτορα. Με τον Κόνερ απέκτησε έναν γιο τον Ντίλαν.

Το Δεκέμβριο του 2003 εκδίδει ένα βιβλίο το «Γράμματα σε μια νέα αθλήτρια» στο πλαίσιο μιας σειράς βιβλίων «Η τέχνη του μέντορα».

letterstogymnast

Το βιβλίο της αποτελεί μέρος σειράς εκδόσεων με μεγάλες προσωπικότητες που συμβουλεύουν τους νέους.

michele nadia

Ο σύζυγός της την συνοδεύει παντού. Ακόμη και σε συνάντηση με τη Μισέλ Ομπάμα σε εκδήλωση για τον αθλητισμό, όπου τιμήθηκε σειρά αθλητών

Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, συμμετέχει σε σειρά φιλανθρωπικών και αθλητικών εκδηλώσεων κουβαλώντας το βάρος του θρύλου τον οποίο έχτισε σε πολύ μικρή ηλικία, των τραγικών της βιωμάτων και της σημερινής, όσο γίνεται, κανονικής ζωής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman