ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Πάμπλο Πικάσο και το... "ασθενές" φύλο

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο Πάμπλο Πικάσο, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους του 20ου αιώνα κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως νταής, νάρκισσος αλλά και… μισογύνης. Η εγγονή του, Μαρίνα Πικάσο, πολλές φορές έχει ταχθεί δημόσια εναντίον του, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημοπρατήσει την περιουσία του. Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι χαρακτηρισμοί ή είναι απλά κακόβουλα σχόλια που στόχο είχαν να πλήξουν την εικόνα του διάσημου καλλιτέχνη;

Ο Pablo Picasso και η Lee Miller μετά την απελευθέρωση του Παρισιού το 1944

Picasso and Lee Miller af 007

Ποια ήταν η βαθύτερη σχέση του Πικάσο με το «ασθενές» φύλο; Την αρνητική εικόνα του δημιουργού ανέτρεψε μέσα από τις εκθέσεις της η φωτογράφος Lee Miller, η οποία διατηρούσε μαζί του φιλικές σχέσεις. Η στενή τους επαφή αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν μαζί. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ζωγραφίσει το πορτρέτο της έξι φορές, ενώ εκείνη μέσα από τα στιγμιότυπα τα οποία τραβούσε ανέτρεψε την αντικοινωνική εικόνα του. Ήταν η Miller η μόνη γυναίκα η οποία έπλεξε το εγκώμιο του Πάμπλο Πικάσο;

 

Ο Πάμπλο Πικάσο έχει χαρακτηριστεί ως νταής, νάρκισσος αλλά και… μισογύνης

Η ιστορία αποδεικνύει πως όχι. Ακόμα μία γυναίκα που τον εκτιμούσε ιδιαίτερα ήταν η Αμερικανίδα συγγραφέας, Gertrude Stein, η οποία μάλιστα ήταν και ομοφυλόφιλη. «Πάντα αναρωτιόμουν πως γίνεται ο Πικάσο να θεωρούνταν μισογύνης ενώ παράλληλα τα είχε τόσο καλά με μια τόσο σημαντική προσωπικότητα της gay κουλτούρας», εξηγεί ο αρθρογράφος του Guardian, Jonathan Jones, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του δημιουργού.

H Gertrude Stein ζωγραφισμένη από τον Pablo Picasso

stein picasso

Όταν ο Πικάσο ζωγράφισε το πορτρέτο της Stein το 1905 παρουσίασε το πρόσωπό της ως μια πέτρινη μάσκα, προκειμένου να αναδείξει το δυναμισμό του χαρακτήρά της. Οι κριτικοί της τέχνης έκαναν λόγο για μια δημιουργία που ανατρέπει τα πρότυπα της δυτικής προσωπογραφίας και των γυναικείων μορφών στην τέχνη.

picasso1

Στα μετέπειτα έργα του Πικάσο για τη Lee Miller είναι έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Ήταν όταν ο ζωγράφος της έλεγε να καθίσει σε μια καρέκλα προκειμένου να αποτυπώσει τη θηλυκή της πλευρά με ένα τρόπο διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Η τέχνη του Πάμπλο Πικάσο έχει κατά καιρούς δεχτεί πυρά γιατί θεωρείται πιο δυσνόητη από αυτή που το κοινό μπορούσε να αντέξει. Τα έργα του ταλαντούχου ζωγράφου του 20ου αιώνα στην πραγματικότητα αντανακλούσαν το μυστήριο, την ευημερία και την ανθρώπινη αντίληψη. Το όραμά του ήταν από τα πιο ελευθεριακά που καταγράφηκαν στην ιστορία της τέχνης.

πηγή: guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman