ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Γιώργος Ψάλτης διαβάζει τα ποιήματά του στο Café Merlin του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μία Δευτέρα κάθε μήνα διαβάζουν, στις 6 μ.μ., ποιήματά τους ποιητές. Στις 13 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργου Ψάλτη, με αφορμή τη σειρά εκδηλώσεων του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη «Ο κύκλος των ποιητών στο Café Merlin», με την επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Επόμενες ημερομηνίες: 3 Φεβρουαρίου: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, 9 Μαρτίου: Θανάσης Χατζόπουλος, 13 Απριλίου: Γιάννης Μεταξάς, 4 Μαΐου: Άννα Γρίβα, 1 Ιουνίου: Έλσα Κορνέτη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μα αυτό είναι το θέμα μ' εσένα

σε έχω διαλέξει εξαντλητικά

απέναντι σ’ όλες.

Τις κέρδισες.

Δεν ξέρω αν έχασαν

είμαι εδώ.

Εσύ όμως λείπεις

εσύ μόλις έφυγες.                                                                                                            

Στο τέρμα της ανηφόρας

μπες στο φεγγάρι και πέτα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Γ. Ψάλτη «Εσένα»).

 

Κείμενο της επιμελήτριας του κύκλου

Πιστεύοντας στην ρήση του Edgar Morin, ότι «σε μια υπερπεζολογική εποχή χρειάζεται υπερποίηση», επιδιώξαμε να δώσουμε ένα ελεύθερο βήμα συνάντησης κοινού και ποιητών, στο καφέ του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Σύγχρονοι ποιητές που έχουν διαμορφώσει το ποιητικό προφίλ τους, αλλά που πάντα αναζητούν μέσα από τον αγώνα της γλώσσας την ειλικρινή έκφραση των ιδεών, των προβληματισμών, των αισθημάτων τους, διαβάζουν ποιήματα από όλη την ποιητική τους παραγωγή και απαντούν στις ερωτήσεις που τους θέτει το κοινό.

Η άλλη σκέψη, ή διαφορετική οπτική στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει ο ποιητικός λόγος, η ιδιαίτερη ευαισθησία, η αιφνίδια εικόνα, ένα σύμβολο ή ένας υπαινιγμός δημιουργούν μία διαφορετική συνθήκη, μιαν άλλη δυνατότητα στοχασμού στον ακροατή, -σ’ αυτόν που ανεβαίνει την Βασιλίσσης Σοφίας και ανοίγοντας την πόρτα του Ιδρύματος έρχεται, για μια στιγμή έστω, αντιμέτωπος με τον αληθινό του εαυτό μέσα από έναν στίχο που ακούει!

Στην ροή της καθημερινότητας, στην συσσώρευση άγχους και υποχρεώσεων, που μας αποσπούν από μια πνευματική αναζήτηση, η ποίηση έρχεται να εκφράσει μιαν αιχμή, ένα κομβικό σημείο συνάντησης του σήμερα με τον απέραντο χρόνο, της ιστορίας με το άτομο, των απαρχών της ζωής με την πολιτισμική εξέλιξη, των μυστικών της φύσης με τις διαμορφωμένες αξίες, των αισθημάτων και των επιδιώξεων όπως προβάλλονται πάνω στην ψυχή, όπως τα «κρύβει» ή τα φανερώνει, όπως τα μεταπλάθει ένας στίχος.

Σε μιαν εποχή που δεν ευνοείται η πνευματική τέχνη, σε μιαν εποχή αλλοίωσης των αξιών και διαφορετικών προτεραιοτήτων, είναι χρήσιμο μέσα από τις σελίδες, αλλά και μέσα από την ζωντανή συνάντηση, ποιητές και κοινό να αναζητούμε τον τρόπο εκείνο που θα μας οδηγήσει σε μιαν ειλικρινή πνευματική κατάθεση, αλλά και σε μιαν απροσποίητη επικοινωνία. Προς όφελος της ποίησης; Όχι, προς όφελος όλων ημών!


Ιουλίτα Ηλιοπούλου

 

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Ψάλτης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.

Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία ποίησης: Επιστροφή στην ενιαία χώρα (Εκδόσεις Ίκαρος, 2008), Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος (Ίκαρος, 2011),  Παναγιές Ελένες (Ίκαρος, 2014),  Εσένα (Ίκαρος, 2017).

Έγραψε το λιμπρέτο «Η ώρα του Μυστικού Δείπνου» και τα στάσιμα για τα «Κατά Μάρκον Πάθη» για μουσικά έργα του Φ. Τσαλαχούρη που παρουσιάστηκαν το 2012 και το 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.

Το θεατρικό του έργο Σπόροι παπαρούνας (Εκδόσεις Κουκούτσι, 2015) παρουσιάστηκε στο Αναλόγιο 2015 (Θέατρο Τέχνης).

 

«Ο κύκλος των ποιητών στο Café Merlin»

Γιώργος Ψάλτης

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, 18:00

Είσοδος Ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 Τηλ: 210 3611206

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.