ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένας αληθινός ήρωας!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Του Δημήτρη Καπράνου

Μεγάλωσα με τις ταινίες-σταθμούς, στις οποίες έπαιξε ο Κερκ Ντάγκλας.Εϊδα την "Οδύσσεια" και τον Σπάρτακο" στον "Ορφέα", στην Κοκκινιά και "Σπάρτακος" ονομαζόταν η πρώτη "ομάδα ελεύθερης σκέψης" στην οποία εντάχθηκα νέος.
Και μπορεί ο θάνατός του να θεωρείται "φυσική συνέπεια" στα 103 χρόνια, αλλά το αποχαιρετιστήριο κείμενο που δημοσίευσε σημερα ο ΑΚΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ είναι ότι καλύτερο..

 
 

"O Κερκ Ντάγκλας ήταν υπεύθυνος για την επιστροφή του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο στο Χόλιγουντ - ο τελευταίος ήταν για χρόνια στη Μαύρη Λίστα του γερουσιαστή Μακ Κάρθι, ένας ακόμα ανάμεσα στους κομμουνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας που είχε εξωστρακιστεί και αναγκαζόταν να υπογράφει σενάρια για μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Ο Ντάγκλας μεσολάβησε στο να πιστωθεί κανονικά το όνομά του στους τίτλους έναρξης του Σπάρτακου, αλλά δεν είναι αυτός μονάχα ο λόγος που αξίζει να τον θυμόμαστε. Ούτε φυσικά τα ποσά που διέθεσε σε φιλανθρωπίες (πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια!). Γιατί ο Κερκ Ντάγκλας ήταν ένας από τους πιο αρχετυπικούς Ήρωες της Μεγάλης Οθόνης, με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν απαρνηθεί οι σεναριογράφοι σήμερα: Άνδρας στιβαρός, με κώδικα τιμής, αυστηρός, ακέραιος, δίκαιος. (Θα μου πείτε, οι σούπερ ήρωες δεν είναι έτσι; Θα σας πω, ποιος τους γαμεί τους σούπερ ήρωες). Ταυτόχρονα, δε φοβήθηκε ποτέ να τσαλακώσει την εικόνα του: Ενσάρκωσε τον Βαν Γκογκ, ανέβασε στο θέατρο τη Φωλιά του Κούκου (και αργότερα παρέδωσε τα δικαιώματα του έργου στον γιο του, Μάικλ, παραγωγού της περίφημης τανίας του Μίλος Φόρμαν), έσπασε πλάκα με το αγέρωχο παρουσιαστικό του σε κόντρα-ρόλους όσο λίγοι. Γνήσιος εκπρόσωπος του Μύθου λοιπόν, σε μια εποχή που το Χόλιγουντ φάνταζε ένας άλλος πλανήτης, και κάθε του μορφή έμοιαζε να ανήκει στη σφαίρα του εξωπραγματικού, ο Κερκ Ντάγκλας την κοπάνησε πριν λίγες ώρες στην ηλικία των 103 ετών. Μεγάλη απώλεια, και μεγάλος μάγκας".

 


 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.