ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

O ιδιαίτερος Tom Waits

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο πολύπλευρος χαρακτήρας και η ιδιαίτερη ιστορία του Tom Waits μέσα από δέκα μουσικά κομμάτια του.

1(Looking For) The Heart of Saturday Night

Το μουσικό κομμάτι The Heart of Saturday Night είναι μια ρομαντική ωδή, η οποία εκμυστηρεύεται τις “βαθιές” σκέψεις και συναισθηματισμούς του μουσικού Tom Waits όταν είναι υπό την επήρεια αλκοόόλ.

1(Looking For) The Heart of Saturday Night

Το μουσικό κομμάτι The Heart of Saturday Night είναι μια ρομαντική ωδή, η οποία εκμυστηρεύεται τις “βαθιές” σκέψεις και συναισθηματισμούς του μουσικού Tom Waits όταν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Waits σκιαγραφεί την συνεχώς εξελισσόμενη σχέση του με «το μπουκάλι» κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Το The Piano Has Been Drinking περιγράφει και αυτό την επαφή Tom - αλκοόλ.

tom waits 1

2. Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen)

Το εισαγωγικό κομμάτι του τρίτο άλμπουμ του Tom Waits, με ονομασία Small Change, είναι ένα διαχρονικό, αγαπημένο κομμάτι το οποίο ανήκει στο άλμπουμ Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen).

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1976 και είναι εμπνευσμένο από την προσωπική εμπειρία του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λος Άντζελες και στην Κοπεγχάγη. Οι στίχοι του αφηγούνται - τι άλλο - την κατάχρηση αλκοόλ.

Ο Bones Howe (μουσικός παραγωγός και κάτοχος Grammy) περιγράφει το άλμπουμ ως: «το έργο ενός ταλαντούχου στιχουργού».

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχουν τραγουδήσει κι άλλοι καλλιτέχνες αλλά η γνωστότερη εκτέλεση είναι του Rod Stewart. Το single κυκλοφόρησε το 1992.

239293 TomWaitshjk

3. Step Right Up

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Tom Waits κοιμόταν στο αυτοκίνητο του και εργαζόταν ως πορτιέρης στο νυχτερινό κέντρο The Heritage, στο Λος Άντζελες.

Σε αυτήν την περίοδο της ζωής του ο μουσικός, τραγουδοποιός, συνθέτης και ηθοποιός διάβαζε ποίηση και κατέγραφε τις συχνότερες φράσεις της «βραδινής ζωής»

Ο Waits ξεκίνησε δουλειά στο Heritage, με σκοπό να παίξει μουσική το οποίο και έκανε όταν κυκλοφόρησε το μουσικό άλμπουμ Step Right Up.

tom waits bus suit

4. Christmas Card from a Hooker in Minneapolis

Τον παιχνιδιάρικο τίτλο Christmas Card from a Hooker in Minneapolis δίνει ο Tom Waits στο μουσικό κομμάτι του, το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας πόρνης.

Πρόκειται για μια μυστήρια επιλογή στοίχων διότι οι χαρακτήρες του είναι άγνωστα πρόσωπα και ο καλλιτέχνης φρόντισε να μην μάθουμε ποτέ από πού εμπνεύστηκε.

tom waits 2764171k

5. Heartattack and Vine

Όταν o Tom Waits κυκλοφόρησε το άλμπουμ με ονομασία Orphans δήλωσε ότι τα τραγούδια του χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Brawlers (καυγατζήδες), Bastards (μπάσταρδοι) και πάλι Bastards.

"To Heartattack and Vine είναι μάλλον Brawler αλλά και λίγο Bastard", δήλωνε ο Waits.


6. Johnsburg, Illinois

Το Johnsburg, Illinois τραγουδάει γλυκά ο Tom Waits με τρυφερούς στοίχους, οι οποίοι ανέδειξαν και αυτή του τη πλευρά:

"Είναι η μόνη μου αληθινή αγάπη/Είναι η κάθε μου σκέψη,"

"Κοιτάξτε εδώ στο πορτοφόλι μου, αυτή είναι."

"Έχω γράψει το όνομα της στο χέρι μου, δίπλα στο δικό μου. Βλέπετε δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτήν..."

Το τραγούδι γράφτηκε για την γυναίκα του, Kathleen Brennan, η οποία έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Johnsburg του Illinois.

Ο Tom Waits με την σύζυγο του Kathleen Brennan

84 WkathWYCorb 1

18 TOm Waits


7. Rain Dogs

Το Rain Dogs το οποίο κυκλοφόρησε το 1985 είναι ίσως το άλμπουμ του Waits με τις περισσότερες επιτυχίες.

Ο Elvis Costello είπε στον Patrick Humphries στο βιβλίο του The Many Lives of Tom Waits (Οι Πολλές Ζωές του Tom Waits), «Νομίζω ότι ζήλευα την ικανότητα του να «ξαναγράφει» την ιστορία του και να συνεχίζει ακάθεκτος μετά από την κάθε πτώση.»

Ίσως το πιο αγαπημένο κομμάτι του άλμπουμ Rain Dogs είναι το ντοκουμέντο για 9 άστεγους νέους στο Seattle στους οποίους ο Waits έχει αφιερώσει μουσική.

Tom Waits
8. What’s He Building?

Ο Tom Waits είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εφευρετικότητά του στη χρήση της γλώσσας, την οποία εξασκεί κατά την δημιουργία στίχων και τη δημιουργία πρωτότυπων μουσικών ήχων.

Παράδειγμα της έντονης εφευρετικής του τάσης είναι το κομμάτι "What’s He Building in there?" από το οποίο προέρχεται ο ακόλουθος στοίχος:

"Δεν χαιρετάει ποτέ όταν περνάει δίπλα σου, χαμογελάει πονηρά και μυστήρια, κρύβει κάτι από τους υπόλοιπους…"

70d19962 8855 472e 9902 d469751f636f 620x372

9. Hoist That Rag


Με το άλμπουμ Real Gone ο Waits έκανε φανερή την τάση του για ποικιλία στα διάφορα είδη μουσικής.

Το Real Gone συνδυάζει τόνους hip-hop με το beatboxing και άλλους πρωτότυπους ρυθμούς οι οποίοι «χρωμάτισαν» την εξελισσόμενη πορεία του στον χώρο της μουσικής.

Κάποιες από τις ηχογραφήσεις «beat» του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στο μπάνιο του θρυλικού, πρωτοποριακού μουσικού.

Η ιδιαίτερα βραχνιασμένη φωνή του καλλιτέχνη δίνει χαρακτήρα στο κομμάτι Hoist That Rag το οποίο θεωρείται το πιο αγαπημένο κομμάτι του άλμπουμ. Ο Guardian το περιγράφει ως «είδος Afrobeat Sea Shanty».

10. Hell Broke Luce

Ξαφνικά ο τραγουδοποιός/μουσικός έγινε αισθητά πιο εκδηλωτικός, εκφράζοντας τις απόψεις του με πιο επιθετική προσέγγιση στο «θέμα». Παράλληλα, άρχισε να εκφράζει και τις πολιτικές του απόψεις μέσα από τα τραγούδια του.

Το 2011 με το άλμπουμ Bad As Me ο Tom Waits εξέφρασε έντονο θυμό για τον πόλεμο στο Ιράκ το οποίο και ανέδειξε τις φιλανθρωπικές του ευαισθησίες και την φιλελεύθερη ιδιοσυγκρασία του.

Το κομμάτι Hell Broke Luce (Bad As Me) με τον συνδυασμό των στοίχων, της μουσικής αλλά και της οργισμένης φωνής του τραγουδιστή, αποπνέει τρόμο, ο πόλεμος γίνεται αισθητά αληθινός .Το Hell Broke Luce είναι το πιο θορυβώδες κομμάτι του άλμπουμ και ίσως όλλων των τραγουδιών του Waits.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman