ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιος δεν φοβήθηκε τη Virginia Woolf;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις 28 Μαρτίου του 1941, υπό την επήρεια μιας ακόμα καταθλιπτικής κρίσης, η 59χρονη τότε Virginia Woolf γέμισε τις τσέπες του πανωφοριού της με πέτρες και έπεσε στα παγωμένα νερά του ποταμού Ouse, δίνοντας τέλος στη ζωή της. Μιας ζωής που παρά τις σκοτεινές στιγμές της - και ήταν πολλές - κατάφερε να μεγαλουργήσει στον χώρο της αγγλικής μυθιστοριογραφίας και δοκιμιογραφίας και μέσω των πρωτοπόρων έργων της να θεωρείται σήμερα μία από τους σπουδαιότερους μοντερνιστές αλλά και φεμινίστριες του 20ου αιώνα. Αυτά λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Πόσοι όμως ξέρουν για τη μεγάλη αγάπη που η ίδια είχε στη μητέρα της, Julia; Το μεγάλο σεβασμό που έτρεφε προς το πρόσωπό της και τη θλίψη που βίωσε μετά το χαμό της.

Οι περισσότερες φωτογραφίες της γυναίκας που διατηρούνται μέχρι σήμερα τραβήχτηκαν από τη θεία της, της οποίας το όνομα ήταν επίσης Julia. Η μητέρα της Virginia Woolf απεβίωσε το 1895, όταν η συγγραφέας ήταν 13 ετών. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βενετία, όταν η Julia Jackson συνάντησε τον Herbert Duckworth, ενώ σχεδόν αμέσως οι δυο τους ερωτεύτηκαν. Το ζευγάρι έκανε τρία παιδιά, ενώ λίγο πριν τη γέννηση του τρίτου παιδιού, ο Duckworth πέθανε. Η συγγραφέας μετέπειτα στην αυτοβιογραφία της εξήγησε πως έχασε τη ζωή του, ενώ πήγε να κόψει ένα σύκο στην αγαπημένή του, Julia.

Η 24χρονη τότε Julia Duckworth έμεινε μόνη με τρία ανήλικα παιδιά. Η ψυχολογική της κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ενώ έχασε την πίστη της στο Θεό. Λίγο αργότερα έκανε στροφή στον αγνωστικισμό, ενώ ανέπτυξε φιλίες με συγγραφείς που προβληματίστηκαν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Leslie Stephen, ο οποίος κατά τύχη έμενε στην ίδια γειτονιά με τη Julia. Η ίδια τον περιέγραφε ως ένα «μυστηριώδη άνδρα με πυκνή γενειάδα». Μια κρύα νύχτα του χειμώνα η νεαρή γυναίκα επισκέφτηκε την κατοικία του Stephen, ο οποίος ζούσε με τη σύζυγό του, Minna. Όταν εκείνη μπήκε στο σπίτι, αντίκρισε μια χαρούμενη οικογένεια με ένα παιδί στην κούνια κι άλλο ένα να κυοφορείται από τη μητέρα του.

 

Η Julia Duckworth έχασε τον πρώτο της σύζυγο σε ηλικία 24 ετών

Επιστρέφοντας στην οικία της, όπως περιγράφει η Virginia Woolf στα βιβλία της, η μητέρα της, όντας απελπισμένη από τη μοναξιά που βίωνε, ένιωσε ζήλεια για την ευτυχισμένη οικογένεια. Την επόμενη ημέρα η Μinna πέθανε ξαφνικά. Δύο περίπου χρόνια αργότερα η Julia παντρεύτηκε τον άνδρα με την πυκνή γενειάδα, ο οποίος ήταν και ο πατέρας της γνωστής μυθιστοριογράφου. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τα συναισθήματα αγάπης που αναπτύσσονται μεταξύ μιας μητέρας και μιας κόρης, ο τρόπος όμως με τον οποίο αποτυπώνονται στο βιβλίο «To the Lighthouse» της Virginia Woolf πραγματικά συγκινεί και αποδεικνύει τη μεγάλη αδυναμία της ίδιας στη μητέρα της. Στο δεύτερο κεφάλαιο, η Woolf δεν θα μπορούσε να περιγράψει με πιο γλαφυρό τρόπο τα αρνητικά συναισθήματα που βίωνε εξαιτίας της απουσίας της Julia. Θλίψη, νοσταλγία και πόνος… Αυτά που στη συνέχεια την οδήγησαν στο θάνατο.

o VIRGINIA WOOLF 570 1

πηγή: longreads.com

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman