ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τάδε έφη... ο έφηβος περί μουσικής

Tweet
Share
Tweet
Share

Αφηρημένη και ταυτόχρονα βαθύτατα συναισθηματική είναι η μουσική σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες τέχνες υποστήριξε ο Oliver Sacks (Βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας που ασχολήθηκε εκτενέστατα με την επίδραση της μουσικής στον ανθρώπινο εγκέφαλο).

Αναλογιζόμενος την μοναδική δύναμη που ασκεί η μουσική πάνω στο ανθρώπινο πνεύμα, έγραψε ότι αποτελεί μια δύναμη που καθήλωσε ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά μυαλά της ανθρωπότητας σε κατάσταση δέους που ξεπερνά τη διανόηση.

Nietzsche piano
Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche (Οκτ. 1844-Αύγ. 1900). Ο διανοητής που υποστήριξε ότι ο “θεός είναι νεκρός” και πίστευε ότι τίποτα από όσα αξίζουν δεν χαρακτηρίζεται από ευκολία, φαίνεται ότι βρήκε στη μουσική την μοναδική, αδιάκριτη χάρη. Μέσα στην βιογραφία του Nietzsche, ο Julian Young, παραθέτει μια αναφορά του ίδιου του Nietzsche που μιλά για τη μουσική. Ο Γερμανός φιλόσοφος έγραφε αυτές τις γραμμές δύο μήνες πριν κλείσει τα 14 του χρόνια:  
«Ο Θεός μας έδωσε τη μουσική για να μας οδηγεί προς τα πάνω. Η μουσική ενώνει όλες τις ικανότητες: μπορεί να μας εξυψώνει, να μας αλλάζει, να μας φτιάχνει τη διάθεση, ακόμα και να ραγίζει τις σκληρότερες καρδιές με τους απαλότερους μελαγχολικούς της τόνους.

music

Η βασική αρχή της μουσικής όμως είναι να καθοδηγεί τη σκέψη μας σε υψηλότερα πράγματα, να μας ανυψώνει σε τέτοιο βαθμό που να μας προκαλεί ακόμα και τρέμουλο... Η τέχνη της μουσικής μιλά με ήχους πιο διαπεραστικούς από ότι οι λέξεις της ποίησης και αγγίζει ακόμη και τις πιο απόκρυφες ρωγμές της καρδιάς... Το τραγούδι ανορθώνει την ύπαρξή μας και μας οδηγεί στο αγαθό και το αληθινό. Αν όμως απλώς μας διασκεδάζει ή εντυπωσιάζει είναι αμαρτωλή και επιβλαβής.»

 

Το τραγούδι ανορθώνει την ύπαρξή μας και μας οδηγεί στο αγαθό και το αληθινό. Αν όμως απλώς μας διασκεδάζει ή εντυπωσιάζει είναι αμαρτωλή και επιβλαβής.

Μπορεί να έγραψε αυτά τα λόγια κατά την εφηβική του ηλικία ωστόσο ο σεβασμός που έτρεφε για τη μουσική και τη δύναμή της δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Προς το τέλος της ζωής του έγραψε και πάλι για τη μουσική:
«Πόσο μικρά είναι τα πράγματα που συνθέτουν την ευτυχία! Ο ήχος της γκάιντα. Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος. Ο Γερμανός οραματίζεται ακόμη και το Θεό με τη μορφή αοιδού.»

Πηγή: brainpichings

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman