ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διήγημα - Νουβέλα: Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα, Χρήστος Οικονόμου

Tweet
Share
Tweet
Share

Περιγραφή μαθήματος

Η βασική επιδίωξη του Α' Κύκλου του σεμιναρίου διηγήματος-νουβέλας είναι να εξασκηθούν οι συμμετέχοντες αφενός στην τέχνη της δημιουργικής ανάγνωσης και αφετέρου στην τέχνη της μυθοπλασίας—δηλαδή στη μετατροπή του άμορφου και χαώδους υλικού της πραγματικότητας και των προσωπικών βιωμάτων σε λόγο με δομή και νόημα. 

Όλα τα αξιανάγνωστα λογοτεχνικά κείμενα – και πολύ περισσότερο εκείνα που ανήκουν στη λεγόμενη μικρή φόρμα, όπως είναι το διήγημα και η νουβέλα– είναι γεμάτα με κλειδωμένες πόρτες που περιμένουν από τον αναγνώστη να τις ξεκλειδώσει. Οι κλειδωμένες αυτές πόρτες βρίσκονται εκεί όχι από καπρίτσιο του συγγραφέα, αλλά επειδή το νόημα κάθε σημαντικού λογοτεχνικού κειμένου πραγματώνεται κυρίως μέσα από την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη. Και ο αναγνώστης καλείται να τις ξεκλειδώσει επειδή έτσι θα μπορέσει να διευρύνει την απόλαυση της ανάγνωσης. Μαθαίνοντας να ξεκλειδώνει τις κλειστές πόρτες στα κείμενα των άλλων, ο επίδοξος (και φιλόδοξος) συγγραφέας αποκτά την πείρα που απαιτείται για να διευρύνει τα όρια της αναγνωστικής απόλαυσης των δικών του κειμένων.

Στη διάρκεια των 10 τρίωρων συναντήσεων του σεμιναρίου θα περιηγηθούμε μαζί τα κείμενα μερικών από τους κορυφαίους αριστοτέχνες της μικρής φόρμας –Ελλήνων και ξένων, παλαιότερων και σύγχρονων– και θα επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις αφηγηματικές τεχνικές που εφαρμόζουν, είτε αυτές αφορούν τη δομή και τη σύνθεση του κειμένου είτε αφορούν τη γλώσσα, τον διάλογο και τη δημιουργία χαρακτήρων. Φυσικά, το βάρος δίνεται στην πρακτική εξάσκηση: Οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν πρωτότυπα κείμενα, υπό τη μορφή ασκήσεων, εφαρμόζοντας τη θεωρία στην πράξη. Τα κείμενα αυτά θα τους επιστρέφονται με τις παρεμβάσεις και τα σχόλια του διδάσκοντος. Απώτερος στόχος είναι να πάρουν μια πρώτη γεύση της κρίσιμης αποστολής που τους περιμένει: να μάθουν να αντικρίζουν τον κόσμο με το δικό τους, ιδιαίτερο βλέμμα και να δίνουν σε αυτό το βλέμμα τη δική τους, ξεχωριστή δημιουργική έκφραση.

Έναρξη: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, 17:30-20:30
** Εάν η πανδημία δεν επιτρέψει δια ζώσης διδασκαλία έχουμε ετοιμάσει αντι-covid τμήματα με διδασκαλία μέσω zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Διδάσκει ο: Χρήστος Οικονόμου

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Τρόποι πληρωμής 

  • Με καταβολή του ποσού εφάπαξ στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν από την έναρξη των μαθημάτων, έκπτωση 5% στα συνολικά δίδακτρα.
  • Σε 2 ισόποσες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (1η δόση πριν από την έναρξη των μαθημάτων - 2η δόση στο 6ο μάθημα).
  • Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΑΡΙΘΜ.ΛΟΓ/ΣΜΟΥ:5238025326916, IBAN: GR3201722380005238025326916 (ΙΑΝΟΣ ΑΕ). Κατά την κατάθεση, στα στοιχεία να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα και η λέξη «ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ».
  • Με πιστωτική κάρτα έως 5 άτοκες δόσεις στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ (εξαιρούνται οι κάρτες American express και Εθνικής).

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ

Δείτε το βιογραφικό σημείωμα του Χρήστου Οικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman