ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι γυναίκες του Man Ray ταξιδεύουν στην Άνδρο

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Tweet
Share

Ήταν ο δημιουργός που τη δεκαετία του 1920 χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό ως αφετηρία για την καλλιτεχνική του έμπνευση. Ο Man Ray, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Εmmanuel Radnitzky, ξεχωριστή φιγούρα στην εικονογραφία του σουρεαλισμού, ήταν εκείνος που ανέτρεψε τα δεδομένα με τους νεωτερισμούς στις φωτογραφίες του. Υπήρξε σουρεαλιστής, ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος, εξουσιαστής του προσώπου, ενώ κατάφερε να μετατρέψει την τέχνη της φωτογραφίας σε τέχνη του υπονοούμενου, των σχέσεων της εξουσίας, της ομορφιάς. «Προσπαθούσα να κάνω με τη φωτογραφία αυτό που έκαναν οι ζωγράφοι, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούσα φως και χημικά προϊόντα αντί για χρώματα, κι αυτό δίχως τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής», εξηγούσε ο ίδιος για την τεχνική του. 

Ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της πορείας του δέχτηκε επικρίσεις πως χρησιμοποίησε τη γυναικεία μορφή φετιχιστικά, ως σκεύος ηδονής.

Η μαγεία των έργων του Man Ray αποκαλύπτεται στην μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου, με βασικό θέμα τη γυναίκα. Την έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφτούν το νησί από τις 28 Ιουνίου.

Όσοι μεταβούν στο νησί θα μελετήσουν την υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του μέσα από 150 έργα όλων των ειδών:
φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades. Θα γνωρίσουν θρυλικές μορφές όπως η Gertrude Stein, η Peggy Guggenheim, η Kiki de Montparnasse, η Lee Miller, η Coco Chanel, η Ava Gardner, η Catherine Deneuve και άλλα πασίγνωστα ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της κοσμικής ζωής της πόλης του φωτός.

O Man Ray υπήρξε σουρεαλιστής, ζωγράφος, γλύπτης και φωτογράφος

Η ζωή και η τέχνη του Man Ray χαρακτηρίζονται από ανησυχία και ελευθερία καθώς επίσης και την ανάγκη για συνεχή και εκτεταμένη προσοχή και μέσα έκφρασης. Με διάφορους τρόπους, στρατηγικές και ιδέες, θέλησε να προβληματίσει, να δημιουργήσει αμφιβολίες και ερωτηματικά απέναντι στην συμβατική σκέψη και αντίληψη. Το έργο του, στο σύνολο του, θεωρήθηκε ιδιαιτέρως σημαντικό για να καταστήσει δημοφιλή τον σουρεαλισμό. Ο Andre Breton έχει περιγράψει τον Ray ως έναν προ-σουρεαλιστή, κάτι που μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε σκεπτόμενοι πως στα μέσα του 1920, η δουλειά του φωτογράφου επηρεασμένη από τον Duchamp, περιέχει δείγματα σουρεαλισμού ή λανθάνοντα σουρεαλιστικά στοιχεία.

Οι συνεχόμενες προσπάθειές του να προωθήσει το κίνημα της avant garde στην Νέα Υόρκη, διεύρυνε τους ορίζοντες της αμερικανικής καλλιτεχνικής σκηνής. Οι ιδιότροπες εικόνες του επηρέασαν το ευρύ κοινό μέσω διαφορετικών επαναλήψεων της δουλειάς του στην ποπ κουλτούρα. Ένας μεγάλος αριθμός από τις πιο πολύτιμες δουλειές του δόθηκαν από την γυναίκα του πριν τον θάνατό της σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Ιουνίου έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 

Το εικαστικό αφιέρωμα στον Man Ray θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00

Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman