ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιος έκοψε το αυτί του Βαν Γκόγκ;

Tweet
Share
Tweet
Share

Φημισμένος τόσο για την τέχνη του, όσο και για την πράξη αυτοτραυματισμού του, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αμφισβητείται 119 χρόνια μετά το θάνατό του. Στο επίκεντρο διαμάχης ιστορικών, δεν βρίσκεται το έργο του Ολλανδού ζωγράφου, αλλά οι πράξεις του. Και αυτό γιατί δύο ιστορικοί τέχνης εισάγουν νέα στοιχεία για τον ακρωτηριασμό, που υπέστη ο Βαν Γκογκ, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι φυσικός αυτουργός είναι ο φίλος του Πωλ Γκογκέν.

Η επίσημη, γνωστή μέχρι σήμερα, εκδοχή θέλει τον Βαν Γκογκ να προχώρησε στον αυτοτραυματισμό του, ύστερα από καυγά με τον Γκογκέν το 1888. Αιμορραγώντας, λέγεται, ότι πήγε σε έναν οίκο ανοχής όπου έδειξε στην ιερόδουλη Ρέιτσελ το κομμένο του αυτί. Εκείνη σοκαρίστηκε κι εκείνος απλώς επέστρεψε στο σπίτι του να κοιμηθεί στο κρεβάτι, πάνω σε μια λίμνη αίματος.

Ωστόσο δύο γερμανοί ιστορικοί τέχνης κατέληξαν στο συμπέρασμα, ύστερα από 10 χρόνια έρευνας, ότι ο δεινός ξιφομάχος Γκογέν, τεμάχισε το αυτί του φίλου του Βίνσεντ με το σπαθί του κατά τη διάρκεια μεταξύ τους καυγά. Οι δύο καλλιτέχνες όμως αποφάσισαν να αποσιωπήσουν το περιστατικό.

gauguin27

«Στο αυτί του Βαν Γκογκ: Πωλ Γκογέν και η Συμφωνία της Σιωπής» είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε στη Γερμανία. Οι δύο ακαδημαϊκοί από το Αμβούργο, Χανς Κάουφμαν και Ρίτα Βίλντεγκανς υποστηρίζουν ότι η περιγραφή των γεγονότων από τον Γκογέν περιέχει αρκετά κενά. Εξηγούν, μάλιστα στο βιβλίο τους ότι και οι δύο καλλιτέχνες άφηναν να εννοηθεί ότι κρύβονται περισσότερα πίσω από το περιστατικό.

Η σχέση των δύο ανδρών ήταν ταραχώδης και περιγράφεται από αρκετούς ως θρυλική. Το 1888 ο Βαν Γκογκ έπεισε τον Γκογκέν να έρθει να μείνει μαζί του στο «Κίτρινο Σπίτι» ένα σπίτι – εργαστήριο που είχε φτιάξει στη νότια Γαλλία. Πέρασαν εκείνο το φθινόπωρο μαζί ζωγραφίζοντας, μέχρι που τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Βαν Γκογκ, αρρώστησε (ασθένεια του μεταβολισμού) που τον έκανε αρκετά επιθετικό. Τότε ο Γκογκέν αποφάσισε να εγκαταλείψει το «Κίτρινο Σπίτι», γεγονός που άφησε τον Βαν Γκογκ συντετριμμένο.

Πηγή: the guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman