ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Απεβίωσε ένας από τους "πατέρες του ευρώ"

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Έφυγε» από τη ζωή ο οικονομολόγος Αλεξάντρ Λαμφαλουσί, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου, προγόνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οικογένειά του. Από το 1988 έως το 1989, υπήρξε μέλος της «Επιτροπής Ντελόρ», η οποία είχε αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος για το ενιαίο νόμισμα υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Από το 1994 έως το 1997 διετέλεσε διευθυντής στη Φρανκφούρτη στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο (IME), το οποίο αποτέλεσε το προπύργιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Λαμφαλουσί ήταν πραγματιστής σχετικά με την ερμηνεία των κριτηρίων σύγκλισης που θα επέτρεπαν στα κράτη να συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα. «Δεν πρόκειται απλώς για έναν αριθμό. Πρέπει να το δούμε σε διάρκεια, να δούμε τι μας περιμένει, να έχουμε μία ιστορική προοπτική», είχε πει ο ίδιος μιλώντας στους Financial Times το 1997.

ecb thumb large

Ο γιος του, Κριστόφ, ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα La Libre Belgique δήλωσε: «Ήταν ένας από τους πρώτους που εξέφρασαν δυσπιστία για τις αγορές και τις κερδοσκοπικές φούσκες και πρότεινε μία καλύτερη ρύθμιση των οικονομικών συστημάτων.»

Ο Αλεξάντρ Λαμφαλουσί γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1929 στο Καπουβάρ της Ουγγαρίας

Το 2000 προήδρευσε της «επιτροπής σοφών», στην οποία οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανάθεσαν να συμβάλει στην εναρμόνιση των χρηματιστηριακών πρακτικών στην Ευρώπη. Η βελγική κυβέρνηση, στα τέλη του 2008, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης του ζήτησε να προεδρεύσει μιας Επιτροπής για μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στην οποία ανατέθηκε να διατυπώσει προτάσεις για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

DBC6A6B978F764CC1A9AF3CC67626CC9

Ο Αλεξάντρ Λαμφαλουσί γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1929 στο Καπουβάρ της Ουγγαρίας και διέφυγε από τη γενέτειρά του σε ηλικία 19 ετών για να καταφύγει στο Βέλγιο ως άπατρις πρόσφυγας. Αφού σπούδασε οικονομία στη Λουβέν (Βέλγιο) και την Οξφόρδη (Βρετανία), άρχισε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα των Βρυξελλών πριν ενταχθεί, το 1976, στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία (Ελβετία), στην οποία μετέχουν οι κεντρικές τράπεζες και της οποίας υπήρξε γενικός διευθυντής από το 1986 έως το 1994. Το 1996 ο βασιλιάς Αλβέρτος 2ος του απένειμε τον τίτλο του βαρόνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.