ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα πολιτικά τζάκια που καίνε (σ)τη χώρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Πριν από λίγα χρόνια η τότε Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, είχε κάνει μια μακρά περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, κουβαλώντας στις αποσκευές της, τους χαιρετισμούς της Ελλάδας στη μακρυνή Ομογένεια.

Στην Αργεντινή, μια γηραιά και αρχοντική στη θωριά κυρία, που ο χρόνος δεν είχε θαμπώσει την ομορφιά της και η οποία είχε ξενητευτεί με φωτογραφία «νύφη» για να παντρευτεί, πλησίασε διακριτικά ένα δημοσιογράφο - μέλος της αποστολής και τον ρώτησε ευγενικά «και ποιοι είναι τώρα παλικάρι μου στα πράγματα κάτω στην πατρίδα;».

Πρόθυμα εκείνος έσπευσε να την ενημερώσει: «πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής και αντιπολίτευση είναι ο Παπανδρέου».

Και τότε η κυρία γούρλωσε με μεγάλη έκπληξη τα μάτια και ρώτησε σχεδόν έντρομη και με δέος «τι λες βρει παιδάκι μου! Ζούνε ακόμα;».

Τόσα χρόνια κάτω από ξένους ουρανούς η άμοιρη είχε ξεχάσει ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οικογενειοκρατία και η διαρκής παρουσία στο Κοινοβούλιο των πολιτικών τζακιών, δίνουν τον εξωτικό τόνο στο παρωχημένο πολιτικό σύστημα.

Η δυναμική ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τη συντριβή του παλαιού δικομματισμού που καλλιέργησαν τη συνήθεια του εκλογικού σώματος να φρεσκάρει κατά το 1/3 περίπου τη Βουλή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έχει βοηθήσει στη σημαντική ανανέωση της κομματικής επετηρίδας, έστω κι αν οι πολιτικές δυναστείες, ρίχνουν ακόμα βαρειά σκιά στις πολιτικές εξελίξεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε σφόδρα όταν ο Δ. Παπαδημούλης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του θύμισε αιχμηρά την … «ευγενή» πολιτικά καταγωγή του.

Όμως τα τελευταία 40 χρόνια, τον τόνο στα πολιτικά πράγματα δίνουν κατά γενική ομολογία οι δυναστείες Καραμανλή, Παπανδρέου και Μητσοτάκη που έχουν δώσει στη χώρα έξη πρωθυπουργούς από το 1944. Από αυτές, εκείνος που έχει τις πιο μελαγχολικές προοπτικές για την ώρα, είναι ο οίκος των Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από 6 και πλέον δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων έδωσε τρεις πρωθυπουργούς, δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή.

 Το ισχυρότερο οικόσημο

 Αντίθετα, ο οίκος του Καραμανλή που φέρει τη σφραγίδα του Γενάρχη της παράταξης διαθέτει το ισχυρότερο και πιο ελκυστικό οικόσημο στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Στις σημερινές συνθήκες, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει καθηλώσει την παράταξη σε ακραία δεξιές θέσεις, όλοι περιμένουν ένα νεύμα του Κώστα Καραμανλή, ( ο συνονόματός του, πρώτος του ξάδελφος που εκλέχθηκε τώρα για πρώτη φορά στις Σέρρες, έχει δρόμο ακόμα μπροστά του) για να διαβούν το Ρουβίκωνα οι κομματικές λεγεώνες και να καταλάβουν τα «θερινά ανάκτορα» της Συγγρού. Αν η Συμφωνία μάλιστα που ενδέχεται να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρηθεί «εθνικά επωφελής» οι εξελίξεις στην ηγεσία θα είναι καταλυτικές και ραγδαίες.

Το οικοσύστημα Μητσοτάκη

 Χάρη στα λάθη Σαμαρά, αλλά και την εμπειρία και τις διασυνδέσεις του εντός και εκτός Ελλάδος, το ιδιαίτερο πολιτικό οικοσύστημα της Οικογένειας Μητσοτάκη, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο. Μπορεί ο Κυριάκος να διεκδικεί ένα διακριτό ρόλο προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τη βαρειά σκιά του οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά, η αδελφή του Ντόρα, έμπειρη στις παρασκηνιακές καντρίλιες, έχει βγει ξανά μπροστά διεκδικώντας ξανά την ευκαιρία της. Αν δε τα καταφέρει, σε κάθε περίπτωση θα έχει εξασφαλίσει ισχυρότατα ερείσματα για τον 35χρονο γιό της Κώστα Μπακογιάννη, περιφερειάρχη Στερεάς, ο οποίος χτίζει μεθοδικά την κάθοδό του στο Λεκανοπέδιο.  

Από «σόι» και ο κ. Σαμαράς

Στις συμπληγάδες των δύο μεγάλων Οικογενειών της ΝΔ, βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει χαράξει από πολύ νέος, την προσωπική του διαδρομή στην Κεντροδεξιά.

Από τις παληοσειρές πλέον της Βουλής, ο κ. Σαμαράς, γνήσιο πολιτικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ, οργανώθηκε στην ΟΝΝΕΔ από το 1974 και εξελέγη βουλευτής της ΝΔ το 1977 σε ηλικία μόλις 26 ετών, συνεχίζοντας την πολιτική οικογενειακή παράδοση, καθώς ο θείος του, Γεώργιος Σαμαράς, ήταν βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΡΕ.  Ο πρώην πρωθυπουργός είναι γιος της Λένας Ζάννα-Σαμαρά, εγγονής του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα από την κόρη τους, τη Βιργινία (η οποία παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ζάννα, μετέπειτα υπουργό επί Ελευθερίου Βενιζέλου), ενώ είναι απόγονος του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Η Όλγα και τα ξαδέλφια της

Στην Κρήτη, το δεύτερο μεγάλο όνομα είναι αυτό των Κεφαλογιάννηδων. Το δυνατότερο χαρτί της οικογένειας, είναι η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, που έδινε το παρών από το 1958, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου της ΕΡΕ και χρημάτισε επί σειρά ετών υπουργός.
Με ορμητήριο την Α΄ Αθηνών όπου μετακινήθηκε ανοίγει προσεκτικά και χωρίς να προκαλεί αντισυσπειρώσεις το βήμα της με φιλόδοξο στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός στη ΝΔ.

Στην ευρύτερη οικογένεια ανήκει και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που είναι ανιψιός του συνονόματού του βουλευτή Ηρακλείου (εξελέγη πρώτη φορά το 1950 με το Λαϊκό Κόμμα και τελευταία τον Νοέμβριο του 1989), τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα με την εκλογή του τον Απρίλιο του 1990 και του επίσης αποθανόντος Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πατέρα της Όλγας. Στη Βουλή και από τους νεότερους σήμερα, είναι και ο βουλευτής Ρεθύμνου, ο Γιάννης Αχ. Κεφαλογιάννης, εξάδελφος της Όλγας.

Από το 1864 στα πράγματα

Μια ακόμα ισχυρή οικογένεια με συνεχή παρουσία στο δημόσιο βίο για πάνω από έναν αιώνα και καθοριστική παρέμβαση στα πολιτικά εν γένει πράγματα, είναι η οικογένεια Βαρβιτσιώτη.

Ο προτελευταίος εκπρόσωπος, πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εξελέγη βουλευτής με την ΕΡΕ το 1961 και αδιαλείπτως - εκτός της 7ετούς δικτατορίας - συμμετείχε έως το 2004 στη Βουλή και την επόμενη πενταετία στην Ευρωβουλή.

Διαδραμάτισε δε τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στην αναρρίχηση του κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ το 1997.

Από το 2000 την πολιτική σκυτάλη πήρε ο υιός του Μιλτιάδης πρώην υπουργός Ναυτιλίας, ενώ ο αδελφός του Θωμάς δεν επέλεξε την πολιτική και ασχολείται με την εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O. Οικογένεια με μεγάλη πολιτική παράδοση επί ημερών βασιλείας του Γεωργίου του Α' το 1864. Η μητέρα του είναι η Σοφία Λαναρά, που κατάγεται από επιχειρηματική οικογένεια της Ελλάδος η οποία με έδρα τη Νάουσα ασχολήθηκε κυρίως με τις κλωστοϋφαντουργίες και το 1909 ίδρυσε την πρώτη εταιρεία.

Μικρά τζάκια που... σιγοκαίνε

Στην Κεντροδεξιά υπάρχουν, εκτός από τα κεντρικά τζάκια, αρκετά περιφερειακά τζάκια που συνεχίζουν να... καπνίζουν ακόμη με το αίσθημα της «οικογενειοκρατίας» να κυριαρχεί περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο κόμμα.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα που είναι υιός του Θόδωρου Σκρέκα, βουλευτή της ΝΔ από το 1996 ως το 2007, ενώ η πιο χαρακτηριστική είναι σε περιφερειακό επίπεδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής ΝΔ, υιού του αποθανόντος Γεωργίου Τζιτζικώστα, βουλευτή της ΝΔ από το 1974 ως το 2000. Οι πολιτικές ρίζες της οικογένειας απλώνονται στο Λαϊκό Συναγερμό του στρατάρχη Παπάγου και την Καραμανλική ΕΡΕ, μέχρι τους έκπτωτους βασιλείς.

Γόνος παλαιότατης πολιτικής οικογένειας και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς ο πατέρας του ήταν ο βουλευτής ΕΡΕ Ηρακλείου Ιωάννης Μεϊμαράκης και ανιψιός του βουλευτή Ηρακλείου, με το Λαϊκό Κόμμα, Βασίλειου Μεϊμαράκη.

 Ενδεικτικά στη Βουλή, βρίσκει κανείς ονόματα που «κάτι τους θυμίζουν», όπως οι παρακάτω:


ΝΔ

Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), πρώην σύζυγος του παλαιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη.

 Σταύρος Καλογιάννης, πρώην υπουργός, υιός του πρώην βουλευτή Ιωαννίνων Ελευθέριου Καλογιάννη.

 Κώστας Καραγκούνης υιός του εκλιπόντος βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέα Καραγκούνη.

 Χρίστος Δήμας, υιός του πρώην επιτρόπου, αντιπροέδρου της ΝΔ και υποψηφίου ΠτΔ, Σταύρου Δήμα.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υιός του επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια και υπουργού, Βασίλη Κεδίκογλου

Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), μακρινός ανιψιός των παλαιών βουλευτών της ΕΡΕ και της ΝΔ, Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη.

Ευάγγελος Μπασιάκος, (Βοιωτίας), γιος του παλαιού βουλευτή της ΕΡΕ, Αριστείδη Μπασιάκου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), ανιψιός του παλαιού βουλευτή του νομού, Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

  

ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Κατριβάνου (Β' Αθηνών), ανιψιά του παλαιού βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού της κυβέρνησης Ζολώτα, Θεόδωρου Κατριβάνου.

Χαρά Καφαντάρη (Β΄Αθηνών), συγγενής του παλαιού πρωθυπουργού Γιώργου Καφαντάρη και ξαδέρφη της πρώην βουλευτού του ΚΚΕ, Λίλας Καφαντάρη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α' Αθηνών), κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Στάθης Παναγούλης (Β' Αθηνών), αδελφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας και μετέπειτα βουλευτή της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, Αλέκου Παναγούλη.

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), εγγονός του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν παλαιού βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και ανιψιός του Ζεϊμπέκ Τζελάλ πρώην βουλευτή της ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ

Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β' Αθηνών), ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας), γόνος παλαιάς πολιτικής οικογένειας, γιος του παλαιού υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ασημάκη Φωτήλα.

Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών), ανιψιός του πρώην βουλευτή της Πολιτικής Άνοιξης, Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου.

ΚΚΕ

Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας), γιος του αείμνηστου στελέχους του ΚΚΕ και Δημάρχου Λαρισαίων επί 14 χρόνια, Αριστείδη Λαμπρούλη.

Διαμάντω Μανωλάκου (Α' Πειραιώς), σύζυγος του στελέχους και παλαιού βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Γόντικα.

ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γεννηματά (Β' Αθηνών), κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αναμορφωτή του συστήματος Υγείας, Γιώργου Γεννηματά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman