ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ταξίδι στο μαγικό κόσμο του printmaking– Όλα όσα είδαμε και ακούσαμε!

Tweet
Share
Image 1 Constantine Vraziotis_Cauchemar
Image 2 Angelos Proestos_The wish
Image 3 Artemis Alcalay-Night on the Aegean
Image 4 Dimitris Koletsis_Printing Installation
Image 5 Dimitris Liossis_Gay-Selfie
Image 6 Dimitris Liossis_Les-Danseurs
Image 7 Flying Fortress_doh-nut
Image 8 Giannis Kardasis_Art-is-boring
Image 9 Giannis Kardasis_Because fuck you x 300
Image 10 John Bicknell. Paradise 2_monoprint
Image 11 Jonathan Yeo_Paris
Image 12 Manolis-Charos_Heart-and-Poppy
Image 13 Natassa Poulantza_Work 663-from-15…OF FORTUNE
Image 14 Panagiotis Ferentinos_Untitled
Image 15 Paris-Koutsikos_deh.coper
Image 16 Paris-Koutsikos_grafeus1 12
Image 17 Paris-Koutsikos_woke.up.2
Image 18 Peio-Tofu_Feather
Image 19 Pure Evil_Guernica
Image 20 SER_Print Launch
Tweet
Share

Είναι από τις στιγμές που η τέχνη και τα δημιουργήματά της προσδίδουν στο χώρο μια διάσταση διαφορετική από αυτή που πλαισιώνει τα γύρω τετράγωνα. Είναι το χρώμα και η έμπνευση που τραβούν το μάτι σε μια κατά τ’ άλλα υποβαθμισμένη περιοχή, αυτή του κέντρου και συγκεκριμένα της πλατείας Κολιάτσου. Στην οδό Κέας στον αριθμό 9 στον Πολιτιστικό Χώρο «9 ΕΝΝΕΑ» η εικαστική πλατφόρμα του artΑΖ παρουσιάζει τα «ΕΚΤΥΠΑ», μία έκθεση-σπουδή στον κόσμο του σύγχρονου printmaking. Έλληνες και ξένοι δημιουργοί μελετούν τις ποικίλες εφαρμογές και μεθόδους παραγωγής, χαρτογραφούν τις τάσεις και καταγράφουν τη σύγχρονη αισθητική, με στόχο να μυήσουν το κοινό στη σαγήνη της ιδιαίτερης αυτής εικαστικής πρακτικής. Το Penna βρέθηκε στην πρωτότυπη έκθεση, συνομίλησε με τους συντελεστές της και την πρόσθεσε στη λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού.

Μεταξοτυπίες, χαρακτικά, λιθογραφίες, μονοτυπίες, χειροποίητα στένσιλς, ψηφιακά πολλαπλά, μοναδικά αντίτυπα, περιορισμένες ή ανοιχτές εκδόσεις, αφίσες, πόστερς, καθημερινές εφαρμογές. «Ο κόσμος των prints είναι παρεξηγημένος στη χώρα μας. Πρόκειται ωστόσο για αυθεντικά έργα τέχνης και προσδιορίζονται ακριβώς από την πρόθεση του καλλιτέχνη να δημιουργήσει σε αυτό το μέσο. Για την ακρίβεια είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να αποκτήσουν διάσημα έργα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές -και γιατί όχι- να ξεκινήσουν μια συλλογή τέχνης σε μια εποχή που οι οικονομικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σημαντικά την αγοραστική μας δυνατότητα. Στόχος μας μέσα από την έκθεση είναι να ανατρέψουμε την αντίληψη πως τα prints είναι έργα τέχνης Β' κατηγορίας», σημειώνει συνομιλώντας μαζί μας η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάνδρα Κολλάρου ενώ συμπληρώνει πως πολλές από τις δημιουργίες που παρουσιάζονται βρίσκονται σε συλλογές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού, όπως το V&A Museum στο Λονδίνο.

Στην οδό Κέας στον αριθμό 9 στον Πολιτιστικό Χώρο «9 ΕΝΝΕΑ» η εικαστική πλατφόρμα του artΑΖ παρουσιάζει τα «ΕΚΤΥΠΑ»

Τα περισσότερα έργα διατίθενται σε πολλά αντίγραφα, το καθένα ανάλογα με τον αριθμό που επιθυμούσε ο καλλιτέχνης. Όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Κολλάρου, η αξία μιας δημιουργίας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των editions, η σπανιότητα του, το όνομα του καλλιτέχνη αλλά και η προέλευση του έργου. Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών και ο συνδυασμός τους με τις παραδοσιακές, έχουν διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πειραματισμού με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να έχουν πλέον υιοθετήσει το printmaking σαν κύριο μέσο έκφρασης, προκειμένου να υλοποιήσουν το εικαστικό τους όραμα και να τοποθετήσουν την τέχνη τους στο δημόσιο χώρο με τρόπο προσιτό και άμεσο.

artAZ Ektypa set up Manolis Haros

Στην έκθεση του artAZ που προσεγγίζει το θέμα της με αγάπη, επιχειρώντας να αναδείξει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας από τις δημοφιλέστερες μορφές της σύγχρονης τέχνης συνυπάρχουν εικονικά  prints όπως η Paris του Jonathan Yeo, η Βασίλισσα Ελισσάβετ του D*Face και η Ava Gardner του Pure Evil, συλλεκτικές μεταξοτυπίες με χειροποίητο φινίρισμα, αφίσες, εικαστικά πόστερ φτιαγμένα κατά παραγγελία για ροκ συγκροτήματα, πειραματικές εκδόσεις εμπνευσμένων τυπογράφων, αυτοσχέδιες εκτυπώσεις ανήσυχων καλλιτεχνών, μία εκτύπωση-εγκατάσταση και χρηστικές εφαρμογές. Στο επάνω επίπεδο του χώρου φιλοξενείται η ενότητα «Έκτυπα Καθημερινής Χρήσης» που παρουσιάζει χρηστικές εφαρμογές του printmaking: μοναδικά και πολλαπλά, μικρά καθημερινά αντικείμενα που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης, αλλά και έργα τέχνης με τη μορφή καθημερινών αντικειμένων.

Οι τιμές των έργων κυμαίνονται από 20 έως και 1200 ευρώ

Τα έργα που διατίθενται στην έκθεση είναι των: Αλέξης Ακριθάκης, Αργύρης Σαρασλανίδης (SER), Άρτεμις Αλκαλάη, Ben Eine, Γιάννης Γαΐτης, Γιάννης Καρδάσης, Γιάννης Χρηστάκος, Γιώργος Λυντζέρης, Γιώργος Τσεριώνης, D*Face, Δημήτρης Λιόσης, Δημήτρης Μηλιώνης, Ελεάννα Μαρτίνου, Έρη Σκυργιάννη, Flying Fortress, Heiko Muller, John Bicknell, Jonathan Yeo, Junkart, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Lebaniz Blonde, Mariana Cute, Μανώλης Χάρος, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκος Γιαβρόπουλος, Os Gemeos, Παναγιώτης Φερεντίνος, Πάρις Κούτσικος, Peio Tofu, Proestilo, Pure Evil, Queen of Stuff, Red Design Consultants, Ροδάνθη Σεντούκα, Run Don’t Walk, Σιμόνη Φοντάνα, The Krah, ThisIsOpium, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Χάρης Λάμπερτ, Χρήστος Τόλης, We Design κ.α, ενώ οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 έως και 1200 ευρώ.

artAZ Ektypa set up Mariana Cute Giannis Koletsis

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει διαλέξεις, live printing, εργαστήρια και σεμινάρια στένσιλ & μεταξοτυπίας από καταξιωμένους επαγγελματίες του εικαστικού χώρου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο www.artaz.gr αλλά και να παρακολουθήσετε την έκθεση στα social media μέσα από τα hashtags #edition #ektypa. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

artAZ Ektypa set up Natassa Poulatza Yiannis Christakos

ΙΝFO
“ΕΚΤΥΠΑ”
Διεύθυνση: «9 ΕΝΝΕΑ», Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου – 15 – Ιουλίου & 15 -30 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 17:30-20:30 & Σάββατο 12:00 -16:00 ή κατόπιν συνεννόησης
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου
Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
#edition #ektypa

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman