ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το "στολίδι" που φώτιζε την Αθήνα

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 10
Image 11
Image 12
Image 13
Image 14
Tweet
Share

"Ο καιρός ζέστανε, οι νυχτερινές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι περισσότερο από νοσταλγικές. Κατεβαίνεις στο Σύνταγμα, ακούς φωνές από τους περαστικούς, περπατάς στην Πανεπιστημίου χαζεύοντας τα ιστορικά κτίρια. Φτάνεις στην Πατησίων και βρίσκεσαι έξω από το Μινιόν, το θρυλικό αυτό μαγαζί που κάποιοι γνώρισαν ως παιδιά και συνεργάστηκαν μαζί του μεγαλώνοντας. Κάθεσαι και το παρατηρείς. Κόσμος γύρω από τις βιτρίνες που είναι εντυπωσιακές. Διαφημίσεις παντού. Οι ηλικιωμένοι στις κυλιόμενες σκάλες φοβούνται πως θα πέσουν, ενώ το ίδιο τρέμουν και το ασανσέρ, φοβούνται, βλέπεις, μήπως σπάσει το σκοινί και βρεθούν στο άγνωστο. Αυτή ήταν η καθημερινότητά μας κάποτε". Την ιστορία περιέγραψε αναγνώστης του Penna, δίνοντας μας την αφορμή να γράψουμε για το "διαμάντι" της Πατησίων, που στο άκουσμά του έρχονται στο μυαλό μόνο γλυκιές και ρομαντικές αναμνήσεις. 

Τα καταστήματα έχουν ψυχή και ιστορία. Ειδικά αν φέρουν τον τίτλο του μεγαλύτερου και πιο λαμπερού κτιρίου του οποίου την είσοδο πέρασαν εκατομμύρια Έλληνες. Είναι το σύμβολο των παιδικών ονείρων, άλλων δεκαετιών που δε θα ξανάρθουν.  Ο λόγος για το περιβόητο Μινιόν, το μεγαλύτερο κατάστημα της πρωτεύουσας, η ιστορία του οποίου θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με το ελληνικό εμπόριο.

Ήταν ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 όταν το θρυλικό μαγαζί κάηκε ολοσχερώς από μια καταστροφική πυρκαγιά που στο πέρασμά της άφησε μόνο στάχτες. Το όνομα του συνδέθηκε με την οικονομική ευημερία των Ελλήνων. Σημείο κατατεθέν στο κέντρο, γέμιζε ζωή και χρώμα την πόλη, ειδικά την περίοδο των γιορτών. Εμπνευστής του ιστορικού μαγαζιού ήταν ο Ιωάννης Γεωργακάς, ο οποίος μετέτρεψε το ΜΙΝΙΟΝ από περίπτερο, στο πρώτο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ελλάδας. Γεννημένος το 1913 στη Μεσσηνιακή Τριφυλία, από φτωχή οικογένεια, στα 13 του κατέφτασε μόνος στην Αθήνα για να αναζητήσει καλύτερη τύχη. Εργάστηκε στο μπακάλικο ενός θείου του, ως σερβιτόρος, μικροπωλητής, πλασιέ, ενώ έκανε κι άλλες δουλειές του ποδαριού.

Το Μινιόν είναι το σύμβολο των παιδικών ονείρων άλλων δεκαετιών που πέρασαν ανεπιστρεπτί

Δεν ήταν ικανοποιημένος από τη ζωή του και τις δουλειές που είχε επιλέξει. Έτσι έπεισε τον Άγγελο Σεραφειμίδη, ιδιοκτήτη ενός μικρού περιπτέρου στην Ομόνοια, να φτιάξουν τη δική τους εταιρεία. Ξεκίνησαν να εργάζονται μαζί για το Μινιόν, το οποίο αποκαλούσαν έτσι επειδή ήταν πολύ μικρό. Και οι δύο απέκτησαν φήμη για τις πρωτοποριακές και συμφέρουσες ιδέες τους. «Πουλούσαμε πακετάκια με δέκα λάμες, αντί να πουλάμε ένα-ένα τα ξυραφάκια, σε καλές τιμές. Για τον κοσμάκη, αυτό ήταν μεγάλη οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεωργακάς στη βιογραφία του.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα επέκτειναν την επιχείρηση, ανοίγοντας ακόμη ένα περίπτερο. Μετά την κατοχή και συγκεκριμένα το 1944 αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ανοίξουν το Μινιόν στην οδό Πατησίων. Σε δέκα χρόνια ο Σεραφειμίδης έφυγε για την Αμερική, αποχωρώντας από την επιχείρηση. Μόνος του πια ο Γεωργακάς ενίσχυσε το μονοπώλιο του, παίρνοντας άδεια εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και εισαγωγής ξένων και αγοράζοντας ένα μπλοκ πέντε δεκαώροφων κτιρίων στο τετράγωνο Πατησίων και Σατωβριάνδου.
 
Τη δεκαετία του ’70, το Μινιόν είχε πια γίνει ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, καταλαμβάνοντας την ενδέκατη θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα σε μέγεθος καταστήματα σε όλη την Ευρώπη. Εκεί ήταν που μπορούσε κανείς να βρει τα πάντα, από ξυραφάκια και τρόφιμα μέχρι ηλεκτρονικά και αυτοκίνητα. Οι πολίτες των Αθηνών συνέρεαν στο επιβλητικό οικοδόμημα, ενώ αυτοί που έρχονταν από την επαρχία δεν έχαναν την ευκαιρία να το επισκεφτούν. Ειδικά τα Χριστούγεννα το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» όπως το αποκαλούσε ο ιδιοκτήτης του, φορούσε τα καλά του και άνοιγε τον τελευταίο όροφο αποκλειστικά και μόνο για τα μικρά παιδιά. Τραβούσαν από το χέρι τους γονείς τους για να φωτογραφηθούν με τον  Άγιο Βασίλη και να δουν από κοντά  τους ήρωες της φαντασίας τους.

Η οργάνωση «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού του πολυκαταστήματος

Το Μινιόν έκανε τις δικές του πρωτοπορίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Για πρώτη φορά κατασκευάστηκαν κυλιόμενες σκάλες μέσα σε κατάστημα, χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές, εισήχθη η λίστα αγορών, η λίστα γάμου αλλά και τις εκπτωτικές κάρτες μέλους. Εγκαταστάθηκε κλιματιστικό, ενώ στο εσωτερικό του λειτούργησαν κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο. Η διαφήμιση έγινε θεσμός στην τηλεόραση.

Ο Ιωάννης Γεωργακάς έφυγε από τη ζωή το 2002 σε ηλικία 90 ετών

Με μια προκήρυξη που έφτασε στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων». Από την φωτιά έμεινε όρθιος μόνον ο σκελετός του κτιρίου. Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε. Το 1983 η επιχείρηση κρατικοποιήθηκε, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Το 1998 χρεοκόπησε μιας και αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας, ανταγωνισμού, κακές σχέσεις με προμηθευτές.. Το κατάστημα που στην εποχή της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους και διέθετε 120.000 διαφορετικά είδη πέρασε στην Elmec Sports η οποία στη συνέχεια πωλήθηκε στον όμιλο FolliFollie. Ο Ιωάννης Γεωργακάς έφυγε από τη ζωή το 2002 σε ηλικία 90 ετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman