ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Penna καταγράφει τον "παλμό" της αγοράς

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

«Φοβάμαι για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μου. Έχω τη δική μου επιχείρηση την οποία κληρονόμησα από τον πατέρα μου. Οι πωλήσεις υπέστησαν πλήγμα κατά τα χρόνια των μνημονίων. Ο κόσμος δεν μπορούσε να διαθέσει πολλά χρήματα, μα κουτσά στραβά το ψωμί έβγαινε. Αυτό που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα είναι θλιβερό» , μας είπε φανερά προβληματισμένος ο Π.Κ, ιδιοκτήτης μαγαζιού υποδημάτων στο κέντρο της Αθήνας. «Η κίνηση στην αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ιδιαίτερα στα μικρότερα μαγαζιά. Αν συνεχιστεί αυτό και δεν ανοίξουν οι τράπεζες, θα καταστραφούμε ολοσχερώς», συμπλήρωσε λίγο πριν τον αποχαιρετήσουμε.

Το Penna πραγματοποίησε εξόρμηση σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, την οδό Ερμού, έτσι ώστε να καταγράψει τον παλμό της αγοράς και των μεγάλων καταστημάτων της πόλης. Παρά το «βαρύ» κλίμα των ημερών, με ανακούφιση διαπιστώσαμε -στις περισσότερες και όχι όλες τις περιπτώσεις- πως ο Έλληνας έχει μάθει να επιβιώνει και ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές δεν χάνει ευκαιρία να αστειευτεί, να πειράξει, να χαριτολογήσει, ξεφεύγοντας έτσι για λίγο από τη δραματική πραγματικότητα. Άλλοι αισιόδοξοι, άλλοι σκυθρωποί οι Αθηναίοι μας μίλησαν για τα γεγονότα έτσι όπως αυτοί τα βιώνουν.

«Έκλεισα την τηλεόραση και δεν δέχτηκα να πάρω μέρος στη χαώδη κατάσταση. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει», σημείωσε η κ. Καίτη, η οποία βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης επίσης στο κέντρο της Αθήνας. «Δεν έχω σκοπό να σπαταλήσω πολλά χρήματα, θα αγοράσω μόνο φάρμακα, τα οποία δεν μπορώ να αποφύγω», πρόσθεσε και αποχώρησε προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της. Οι πολίτες της χώρας μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση βιώνουν κρίσιμες ώρες, ενώ ανησυχούν για το μέλλον τους και τις τραπεζικές τους καταθέσεις. 

 

synta 5

«Αστειεύεστε που θα χαλάσω λεφτά; Για μια βόλτα βγήκα, δεν είναι εποχές αυτές για πρίγκιπες. Κρατώ κάποια χρήματα στην άκρη σε περίπτωση που χρειαστούν. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει σε αυτή τη χώρα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθαν τα πάνω κάτω», είπε από την άλλη η κ. Βασιλική. Όπως η ίδια μας εξήγησε, ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας στο λαό, αδιαφορώντας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Οι εκλογές του 2015 έφεραν ελπίδα στο λαό, πιστέψαμε πως τα πράγματα θα άλλαζαν. Και μέσα σε δύο μέρες ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι τράπεζες έκλεισαν, ενώ μας προειδοποιούν για τις τραπεζικές μας καταθέσεις. Τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή τη χώρα;

Πολλοί έχουν βγει απλά για να δουν τις βιτρίνες και όχι για να βάλουν το χέρι στην τσέπη

 

«Θεωρώ ιδιαίτερα σκληρή τη στάση των Ευρωπαίων. Νιώθω πως μας αντιμετωπίζουν με μένος και φοβάμαι ιδιαίτερα για τον εθνικό διχασμό. Δεν με τρομάζει να ζήσουμε με λιγότερα λεφτά, με τρομάζει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον σαν εχθροί. Όχι σε ένα τέτοιο κόσμο δεν θα ‘θελα να ζήσω και για πρώτη φορά στη ζωή μου σκέφτομαι το σενάριο της μετανάστευσης», δήλωσε ο Αντώνης, ένας νεότερος άνθρωπος που συναντήσαμε στην πλατεία Συντάγματος. «Απ’ ότι βλέπω κι εγώ η κίνηση στην αγορά είναι χλιαρή. Μερικοί άνθρωποι ψωνίζουν αλλά φαίνεται πως είναι σφιγμένοι. Μετά την Κυριακή να δούμε τι θα γίνει», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

synta 6

Εργαζόμενη σε μεγάλο εμπορικό κατάστημα της Ερμού από την άλλη μας είπε πως η κίνηση στα μαγαζιά δεν είναι μηδαμινή, αλλά όντως μειωμένη. Ο κόσμος πραγματοποιεί μικρές αγορές, οι οποίες κυμαίνονται στα 15-20 ευρώ. Πολλοί έχουν βγει απλά για να δουν τις βιτρίνες και όχι για να βάλουν το χέρι στην τσέπη.  Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την κίνηση στην αγορά την Τρίτη 30/6.

synta 7

synta 10

synta 9

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.