ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συνθέτης από... καρδιάς

Tweet
Share
Tweet
Share

Έχοντας τον τίτλο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς όλων των εποχών, ο δαιμόνιος Λούντβιχ Μπετόβεν ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει για πάντα την έννοια της μελωδίας. Ο θρυλικός καλλιτέχνης συνέθετε μουσική (κυριολεκτικά) με την καρδιά του, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τους περασμένους μήνες. Τα εντυπωσιακά κρεσέντο που ηχούν σε πολλά από τα έργα του συνθέτη θεωρούνται απόρροια ενός καρδιολογικού προβλήματος που τον ταλαιπωρούσε, εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Σημαντικά αποσπάσματα των συνθέσεων του Μπετόβεν συνδυάζονται με την καρδιακή αρρυθμία από την οποία έπασχε, επισημαίνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Perspectives in Biology and Medicine». Το παρών για τη διεξαγωγή της μελέτης έδωσαν ένας καρδιολόγος, ένας ιστορικός της ιατρικής όπως και ένας μουσικολόγος, προκειμένου τα πορίσματα να είναι έγκυρα.

beetvn12

Οι ειδικοί ανέλυσαν κάποιες από τις συνθέσεις του Μπετόβεν αναζητώντας στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη καρδιοπάθειας - κάτι το οποίο ορισμένοι υποπτεύονταν. Ο ρυθμός σε ορισμένα σημεία γνωστών μουσικών έργων του συνθέτη αντικατοπτρίζει τις καρδιακές αρρυθμίες του. «Η μουσική του ήταν τόσο μεταφορικώς όσο και κυριολεκτικώς... βγαλμένη από την καρδιά του», ανέφερε ο Τζόελ Χογουέλ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και πρόσθεσε: «Όταν η καρδιά χτυπά μη φυσιολογικά εξαιτίας καρδιοπάθειας αυτό συμβαίνει σε ορισμένα προβλέψιμα μοτίβα. Πιστεύουμε ότι ακούμε ορισμένα από αυτά τα ίδια μοτίβα στη μουσική του Μπετόβεν».

Ο δαιμόνιος Λούντβιχ Μπετόβεν ήρθε στον κόσμο για να αλλάξει για πάντα την έννοια της μελωδίας

Ο ειδικός εξήγησε πως η συνεργασία μυαλού και σώματος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. «Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στον κόσμο της τέχνης και της μουσικής, ο οποίος αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις εσώτερες εμπειρίες ενός ανθρώπου».

Ο Μπετόβεν αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οστική νόσος Paget (πρόκειται για μια από τις συχνότερες μεταβολικές νόσους των οστών), η ηπατοπάθεια, η νεφροπάθεια και πολλές επιπλοκές εξαιτίας του αλκοολισμού. Η κώφωσή του, έκανε τις υπόλοιπες αισθήσεις του πιο έντονες, με αποτέλεσμα να νιώθει ακόμα πιο πολύ τους καρδιακούς του παλμούς.

Ludwigvan Beethoven

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ή όχι ότι ο Μπετόβεν έπασχε από όλες αυτές τις νόσους τις οποίες λένε, καθώς σχεδόν όλα τα σημερινά διαγνωστικά τεστ δεν υπήρχαν τον 18ο αιώνα. Έτσι ερμηνεύουμε ιατρικές περιγραφές αιώνων με βάση τα σημερινά δεδομένα, χωρίς όμως να μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το αν είχαν "πλήξει" το εκάστοτε άτομο», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες καταλήγουν τονίζοντας ότι οι μουσικές «αρρυθμίες» που δείχνουν την ιδιοφυΐα του Μπετόβεν πιθανότατα βασίζονται στις καρδιακές του αρρυθμίες, οι οποίες τελικώς αποδεικνύεται ότι βρίσκονται στην καρδιά ορισμένων από τα μεγαλύτερα μουσικά αριστουργήματα όλων των εποχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman