ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ένα βιβλίο για το καλοκαίρι

Tweet
Share
Tweet
Share

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ οι πρώτες θερινές άδειες έχουν κιόλας δοθεί. Κάποιοι από εμάς έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μικρές εξορμήσεις, ενώ άλλοι ετοιμάζουν βαλίτσες για να απολαύσουν τον ήλιο και τις μοναδικές παραλίες στα νησιά της χώρας. Το Penna μίλησε με τους αναγνώστες του, καταγράφοντας τις προτιμήσεις των ίδιων για τα ιδανικότερα βιβλία διακοπών. Στη συνέχεια σας παρουσιάζει μερικές ιδέες, προκειμένου να σπεύσετε στα βιβλιοπωλεία και να κάνετε τις δικές σας αγορές. Σαφώς η τραπεζική αργία των προηγούμενων εβδομάδων προκάλεσε τεράστιους κλυδωνισμούς σε εκδοτικές επιχειρήσεις και σε βιβλιοπωλεία, τα οποία υπέστησαν μείωση του τζίρου. Χιλιάδες βιβλία ωστόσο βρίσκονται στα ράφια και μας περιμένουν. Όπως μας περιμένουν και μικρές ανάσες δροσιάς, μια απόδραση από το πρωτόγνωρο ελληνικό καλοκαίρι που βιώνουμε φέτος.

Ουμπέρτο Έκο, «Φύλλο Μηδέν»

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός βάζει την υπογραφή του στο πιο straight μυθιστόρημα της καριέρας του, καταγράφοντας το μυστικό κόσμο της δημοσιογραφίας και των πολιτικών παρασκηνίων της Ευρώπης. Τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την ψεύτικη πραγματικότητα περιπλέκονται με άρτιο τρόπο στο περιβάλλον μιας πειραματικής έκδοσης εφημερίδας με το όνομα «Αύριο», ο διευθυντής της οποίας εξασκεί τους συντάκτες της σε μία δοκιμαστική διαχείριση θεμάτων και ειδήσεων που έχουν ήδη συμβεί, αντλώντας από το παρελθόν – και έτσι προβλέποντας την εξέλιξή τους. Το μυθιστόρημα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό αλλά και επίκαιρο.

21842 1 l

Jumba Lahiri, «Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι»

Γεννημένοι στην Ινδία, με διαφορά δεκαπέντε μηνών, οι ήρωες του μυθιστορήματος της Λαχίρι είναι αδέλφια αχώριστα, παρά τις διαφορές τους. Μεγαλώνοντας, όμως, αυτές οι διαφορές τούς οδηγούν σε διαφορετικές πορείες. Ο ένας, παρορμητικός, εντάσσεται στο κίνημα των Ναξαλιτών και παλεύει ενάντια στις ανισότητες και την αδικία με όλο και μεγαλύτερο πάθος· ο άλλος, πιο φρόνιμος και φιλήσυχος, εγκαταλείπει την Ινδία και πηγαίνει στην Αμερική για να σπουδάσει. Μια τραγωδία όμως θα του δείξει ότι ποτέ δεν μπορείς ν’ αφήσεις στ’ αλήθεια πίσω σου το παρελθόν, και θα τον αναγκάσει να επιστρέψει εσπευσμένα στη γενέτειρά του, για να προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια που άφησε πίσω ο χαμός του αδελφού του, αλλά και να βοηθήσει την έγκυο χήρα του.

1333486679032027493

Ιωάννα Καρυστιάνη, «Μικρά Αγγλία»

Οι ήρωες της Ιωάννας Καρυστιάνη μπορεί να απόκτησαν κινηματογραφική αίγλη-χάρη στο ταλαντούχο πρωταγωνιστικό καστ, την ευαισθησία του Βούλγαρη και το καλογραμμένο σενάριό της- όμως στις σελίδες του βιβλίου έχουμε την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουμε τις σκέψεις τους και να γνωρίσουμε σε βάθος τον ψυχισμό τους.

Η περίληψη του βιβλίου έχει ως εξής: «H ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από τα τζενεραλάδικα και τα υπερωκεάνια στη χρυσαφένια αμμουδιά του Nειμποριού και στις ασκήσεις μελαγχολίας μιας παρέας κοριτσιών, από ένα ντοματοπίλαφο στο Mπουένος Άιρες στις πιστές λαρδομούνες που κρέμονται από το στόμα της Mούραινας κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Pίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους τού απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές».

ScreenShot2014 05 23at90830PM zps4efad51c

Πόλα Χόκινς, «Το κορίτσι του τρένου»

Κάθε μέρα είναι η ίδια. Η Ρέιτσελ περιμένει το τρένο στο ίδιο σημείο κάθε πρωί. Θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Μάλιστα αρχίζει να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. Τα ονόματά τους Τζες και Τζέισον. Μακάρι κι εκείνη να ήταν τόσο ευτυχισμένη όσο αυτοί. Κρατά μια στιγμή για να ξεκινήσει και πάλι το τρένο… Η Ρέιτσελ είναι κάτι πολύ περισσότερο από το κορίτσι του τρένου.

Βασιλική Νευροκοπλή, «Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται»

Μια μικρή ιστορία για την ουσία της ζωής που μπορεί να ακουμπήσει λεπτές χορδές της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλα γύρω μας αλλάζουν, άνθρωποι φεύγουν, άλλοι έρχονται, με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνουν οι αλλαγές στη φύση. Ο μικρός ήρωας θα ρωτήσει τη γιαγιά του «Δεν υπάρχει τίποτα που να μη φεύγει ποτέ;» Φυσικά και υπάρχει. Στο βιβλίο καταγράφεται η εξέλιξη ολόκληρης της ζωής, ενώ ξεδιπλώνεται μια τρυφερή ιστορία ενός μικρού παιδιού με απορίες αιώνιες που όμως μόνο μια γιαγιά θα μπορούσε να του απαντήσει με ένα πολύ ζωντανό παράδειγμα.

books summer

Ελπίδα Μηναδάκη «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας»

Η κόκκινη ομπρέλα, ξεχασμένη από τον κάτοχό της στην ομπρελοθήκη της Πινακοθήκης Ουφίτσι, ανακαλύπτει τη μαγεία των πιο διάσημων έργων ζωγραφικής στον κόσμο. Γνωρίζει από κοντά την Αφροδίτη, την Ώρα, τους Ανέμους, μαθαίνει για το ζωγράφο Σάντρο Μποτιτσέλι, τη Σιμονέτα, τον Τζουλιάνο, και αποφασίζει να κάνει μια πολύ παράξενη… μετακόμιση. Έτσι αρχίζει το ταξίδι της μέσα στο διάσημο πίνακα «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman