ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν οι άνθρωποι παλεύουν για τη γη τους

Tweet
Share
Tweet
Share

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ακούσει για περίεργες φυλές στην άκρη του κόσμου… Για νομάδες ανθρώπων σε μακρινά δάση και χώρες… Για ανθρώπους που πουλιούνται και αγοράζονται. Για εκείνους που αφανίζονται όταν κάποιος τους κατακτά, καθώς δεν μπορούν να αμυνθούν. Εντυπωσιακές ιστορίες από ταινίες σαν το Game of Thrones για τόπους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά μας. Στην φωτογραφία ξεχωρίζει η Katniss. Ζει σε αυτό τον κόσμο, σε αυτή την εποχή και ανήκει στην φυλή των Apache, η οποία αποτελείται από 300 ανθρώπους. 

Η περιοχή τους ήταν στην κατοχή των Αμερικανών, ενώ πλέον πωλείται σε μια βρετανο-αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης. Η ιστορία τους κρατά εδώ και χρόνια. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει το όνομα της συγκεκριμένης φυλής. Οι εκτάσεις της έχουν προστατευτεί από το κράτος και της ανήκουν από το 1955 με ειδική νομοθεσία, αντίστοιχη αυτής που υπάρχει για την προστασία των δασών.

katniss

Το Δεκέμβρη του 2014 το Κογκρέσο πήρε την απόφαση να παραδώσει την έκταση στην προαναφερόμενη εταιρία εξόρυξης. Ένα μέρος, το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία των ανθρώπων αυτών, αλλά και έναν ιστορικό τόπο της Ηπείρου, δίνεται ως αντάλλαγμα σε μια αλλοφερμένη επιχείρηση. Η φυλή κατέλαβε το δάσος της και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη βέβηλη πράξη φωνάζοντας «Πού θα πάμε να προσευχηθούμε;». Το μέρος θα καταστραφεί σίγουρα και η μόνη αιτία καταστροφής του θα είναι η εξόρυξη. Η εταιρεία Resolution Copper Mining θα σκάψει ένα βαθύ λάκκο και θα ξεριζώσει το μέρος μαζί με την ιστορία των ανθρώπων.

Η κατάληψη της γης σίγουρα είναι αντιδημοκρατική, πόσο μάλλον αν λάβουμε υπ’ όψιν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί από το Κογκρέσο. Με βάση το καθεστώς της ανταλλαγής, έπρεπε να παραχωρηθούν 5.300 στρέμματα ιδιωτικών αγροτεμαχίων και 2.400 στρέμματα των εκτάσεων που ανήκουν στους Apache. Πολλές φορές το Κογκρέσο είχε προσπαθήσει να νομοθετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά πάντα αποτύγχανε αφού δεν υπήρχε στήριξη. Αυτή τη φορά ο δημόσιος έλεγχος παρακάμφθηκε. Το έργο θα αυξήσει την τοπική οικονομία και θα δώσει άνοιγμα σε θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για περιβαλλοντική καταστροφή.

oak flat

Το μέρος δεν έχει διαφορά από το όρος Σινά, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της φυλής. Εάν επρόκειτο για θέμα θρησκείας, θα παρενέβαιναν οι γερουσιαστές και θα κάλυπταν τα κόστη ώστε να μην καταστραφεί. Η ιερότητα έχει σχέση με την ιστορία και τη διατήρηση της έννοιας της δημοκρατίας. Χωρίς τη γη της, η φυλή θα είναι σαν φάντασμα. Υπάρχουν ακόμα πιθανότητες το δάσος να σωθεί, παρ’ όλο που υπάρχουν δυσκολίες. Το νομοσχέδιο προβλέπει απλώς πως 60 μέρες μετά την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πουπρέπει να υλοποιηθεί, η γη θα ανήκει στο κράτος, ασχέτως με τα αποτελέσματα της έκθεσης. Οι νόμοι ωστόσο μπορούν να αλλάξουν και να αντιστραφούν.

Η ιερότητα έχει σχέση με την ιστορία και τη διατήρηση της έννοιας της δημοκρατίας

H Katniss μαζί με αρκετούς από τη φυλή ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη από την Αριζόνα προσπαθώντας να φέρουν το θέμα στην επιφάνεια και να το γνωστοποιήσουν στον κόσμο. Με τη σειρά μας μεταφέρουμε την ιστορία τους στους αναγνώστες μας. Οι αρχηγοί των Apache θα συναντηθούν με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει το ζήτημα. Όσο περισσότερο αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μπορέσουν να καταλάβουν πως κάποια μέρη είναι τόσο ιστορικής αξίας, που δεν γίνεται να αποτελούν διακύβευμα της όποιας συμφωνίας.

Πηγή: avaaz.org

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman