ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα ψέματα των ελληνικών sites

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Είναι κοινό μυστικό, πως ουκ ολίγα από τα ελληνικά sites έχουν ως σήμα κατατεθέν τους, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα. Ειδικά δε, όταν πρόκειται για αναμετάδοση από κάποιο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, πολλές ελληνικές ιστοσελίδες είναι τόσο αφερέγγυες που σε αναγκάζουν να ανατρέξεις στην πρωτότυπη πηγή ούτως ώστε να μάθεις την αλήθεια και να πληροφορηθείς επαρκώς για το θέμα!

Όταν μάλιστα διαπιστώσει πως η πραγματικότητα απείχε παρασάγγας απ' αυτό που διάβασε, γίνεται έξω φρενών με την έλλειψη επαγγελματισμού, την ασυνειδησία και την προχειρότητα που διέπει – δυστυχώς – αρκετούς από τους Έλληνες «δημοσιογράφους». Είναι εκπληκτικό το πώς η αλήθεια, το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και η υποχρέωση απέναντι στο κοινό, εξανεμίζονται μπροστά στον βωμό της προβολής, των «χτυπημάτων» και των κοινοποιήσεων. Οι ειδήσεις αλλοιώνονται για να γίνουν πιο… «πιασάρικες», οι τίτλοι γίνονται παραπλανητικοί για να «τραβήξουν» τα «κλικ» των αναγνωστών ενώ σημαντικές πληροφορίες αποκρύπτονται, αν δεν είναι «διαβαστερές».

Έτσι λοιπόν σερφάροντας στο Διαδίκτυο και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα τέτοιου ενημερωτικού «εκτρώματος. Μια ανάρτηση, ελληνικού site που δεν αποκαλύπτουμε, η οποία είχε ως κεντρική εικόνα μια εντυπωσιακή κοπέλα που φορούσε το μπικίνι της, και με τίτλο «αυτή η 25χρονη ΣΟΚΑΡΕΙ! Κάνει ΣEΞ μόνο με…», κέντρισε το ενδιαφέρον μας και αποφασίσαμε να ελέγξουμε ποια είναι άραγε αυτή η «προτίμηση» της όμορφης απεικονιζόμενης νεαράς που άξιζε να γίνει είδηση! Με τι να συνοδεύεται αυτό το μυστηριώδες «με» του τίτλου; Με… «γυναίκες»; Με... «ζώα»; Με... «ηλικιωμένους»;

Η απάντηση στο ερώτημά αυτό, ήταν με «παντρεμένους», κάτι μάλιστα για το οποίο… παινεύεται η 25χρονη Karen πάντα σύμφωνα με το άρθρο της ελληνικής ιστοσελίδας! Στο άρθρο, δημοσιεύονται και επιχειρήματα που φέρεται πως χρησιμοποίησε η νεαρή κοπέλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην… κοινωνική κατακραυγή, τα οποία η ίδια υπερασπίζεται με μένος, δηλώνοντας αμετανόητη!

11813535 10206037200982957 8687028446832809317 n

Αυτό που μας εντυπωσίασε, πέραν του ότι μια τόσο όμορφη κοπέλα αρέσκεται στο να είναι το «τρίτο πρόσωπο» και συμβιβάζεται με το «μοιράζεται» τον αγαπητικό της, είναι το ότι δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την 25χρονη, πέραν του μικρού της ονόματος, της ηλικίας και της βρετανικής καταγωγής της. Εκτός αυτού, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε κάποια «πηγή», ένα διεθνές ή βρετανικό site, κάτι που είθισται να γίνεται από τις ειδησεογραφικές σελίδες για να καταδείξουμε την εγκυρότητα και το κύρος των πληροφοριών που «έρχονται» από το εξωτερικό. Έτσι λοιπόν πονηρευμένοι, αποφασίσαμε να «googlάρουμε» τις ελλιπείς πληροφορίες που είχαμε, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει! Με λέξεις – «κλειδιά» το «British Karen» ( = Βρετανίδα Κάρεν) και το «married men» ( = παντρεμένοι), κατορθώσαμε να εντοπίσουμε ένα άρθρο της «Daily Mail», που μιλούσε για μια… 45χρονη Karen, η οποία είχε την ίδια προτίμηση στους παντρεμένους, ενώ στη φωτογραφία που «συνόδευε» το ρεπορτάζ, απεικονιζόταν μια εύσωμη ξανθιά γυναίκα, η οποία βέβαια δεν είχε ουδεμία σχέση με τη σαγηνευτική 25χρονη που μας είχε τραβήξει την προσοχή προηγουμένως!

Διαβάζοντας μάλιστα το αγγλικό κείμενο, διαπιστώσαμε πως «μιλούσε» για την ίδια ακριβώς είδηση! Η 25χρονη καλλονή λοιπόν με το περίεργο γούστο, ήταν… αποκύημα της φαντασίας κάποιου Έλληνα δημοσιογράφου, καθώς η πραγματική είδηση αφορούσε μια 45χρονη «τροφαντή» και αντιεμπορική γυναίκα, που δεν θα «συγκινούσε» κανέναν!

11825213 10206037140621448 2672574843997251973 n

Δυστυχώς, με αυτόν τον προκλητικό και άκρως αντιεπαγγελματικό τρόπο λειτουργούν πολλοί «δημοσιογράφοι» στη χώρα μας… Αν μια είδηση δεν πρόκειται να «πουλήσει» όπως είναι, τη «μαγειρεύουν» και της «αλλάζουν τα φώτα», προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική και να φέρει τα πολυπόθητα «χτυπήματα» στη σελίδα της Google Analytics… Να σημειωθεί πως η είδηση έγινε γνωστή το 2012, κάθε χρόνο ωστόσο τα sites την παρουσιάζουν ως καινούρια. 

«Και πού πήγε το ηθικό χρέος για ειλικρινή και έγκυρη ενημέρωση απέναντι στο κοινό που τους διαβάζει και τους επιλέγει για την ενημέρωσή του», θα ρωτήσει κανείς… Περίπατο θα του απαντήσουμε, ή αν προτιμάτε, μέχρι τη διπλανή καρτέλα του Browser, όπου μετράει την «απήχηση» των άρθρων του site, για να δουν πόσα «πρόβατα» πίστεψαν το ψέμα τους… Περαστικά μας.

Χάρης Αποστολόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.