ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ντιτρόιτ ώρα μηδέν

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Tweet
Share

Κάποτε το Ντιτρόιτ βρισκόταν ψηλά στη λίστα με τις πλουσιότερες πόλεις των ΗΠΑ… Κάποτε έσφυζε από ζωή με πληθυσμό 886.000 κατοίκων. Με την κατάρρευση της βιομηχανίας και την μετέπειτα πτώχευση, η δυναμική της περιοχής άρχισε να χάνεται. Οι δουλειές είχαν ήδη αρχίσει να αφανίζονται χρόνια πριν, ενώ ο κόσμος αποχωρούσε αναζητώντας καλύτερους όρους διαβίωσης, μετατρέποντας το, κάποτε εύπορο, Ντιτρόιτ σε πόλη φάντασμα. Τον Ιούλιο του 2013 η πόλη υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Όσοι διηγούνται ιστορίες από την άλλοτε ζωντανή πόλη, μιλούν για κλειστά εργοστάσια, κλειδωμένα σπίτια, παρατημένες γειτονιές. Στην ιστοσελίδα Building Detroit πριν μήνες τα σπίτια της περιοχής διατέθηκαν σε δημοπρασία σε τιμές εξευτελιστικά φτηνές. Η μόνη προειδοποίηση ήταν πως αν οι ιδιοκτήτες δεν ανακαινίσουν τα κτίρια μέσα σε έξι μήνες, θα τα έχαναν. Μια αισιόδοξη προοπτική για την πόλη είναι αυτή της εναλλακτικής επιχειρηματικότητας που βρίσκει τρόπους να ανθίζει μέσα από το τσιμέντο της «Motown».

Πολλά συνεργατικά εγχειρήματα αναπτύσσονται ανεμπόδιστα, χωρίς γραφειοκρατίες: κολεκτίβες της γειτονιάς καταλαμβάνουν τον χώρο ή αγοράζουν όλοι μαζί σπίτια, δημιουργούν μικρές επιχειρήσεις, φτιάχνουν φάρμες, λειτουργούν μικρά καφέ, καλλιεργούν λαχανόκηπους και πουλούν τα προϊόντα τους στον δρόμο.

Οι υπηρεσίες των δήμων έχουν καταρρεύσει, ενώ οι πολεοδομικοί έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Ο δημόσιος χώρος, απ’ άκρη σ’ άκρη, χρησιμοποιείται κατά βούληση. Ο δρόμος, τα χωράφια, τα κτίρια. Τα σπίτια, αν και τα περισσότερα σε κακή κατάσταση, στεγάζουν ανθρώπους, πρότζεκτ, ιδέες, αλληλεγγύη.

Με τη νέα νομοθεσία, οι αστικές καλλιέργειες μπορούν να πωλούνται σε μικρά περίπτερα στη γη των νεο-αγροτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αστικής καλλιέργειας του Ντιτρόιτ είναι διάφορες φάρμες όπως η D-Town Farm. Για να καλύψουν τις ανάγκες των εγχειρημάτων τους οι αγρότες σε εξοπλισμό παίρνουν χρηματοδότηση μέσω crowdfunding (Crowdfunding in Detroit).

Τα σεμινάρια που παρέχονται χωρίς χρέωση είναι πάσης φύσεως. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την ασφάλιση των ανέργων στον τοπικό ΟΑΕΔ αλλά και για την εξάσκηση γιόγκα στον ζωολογικό κήπο. Οι ενέργειες αλληλεγγύης συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για όσους έχουν προβλήματα υγείας. Τα κινήματα της γειτονιάς και η αυτοδιαχείρηση τροφοδοτούν τη θέληση για την αναγέννηση: νέοι τρόποι σκέψης, συνεργασία και ευελιξία ισορροπούν πάνω σε ξεφτισμένους νόμους που αδυνατούν να ισχύσουν, την ώρα που μια κοινωνία ξαναχτίζεται από την αρχή, με νέους όρους, ήθη και υλικά. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman