ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι selfie της τραγικότητας

Tweet
Share
Tweet
Share

Η συνέχιση της καθημερινής ζωής μετά το θάνατο είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ο άνθρωπος έπειτα από τραγικά περιστατικά οφείλει να βρίσκει το κουράγιο να συνεχίζει και να στέκεται στα πόδια του. Από την άλλη πλευρά, πόσο φυσιολογικό είναι να «απενοχοποιεί» τελείως την έννοια της απώλειας, αντιδρώντας με υπερβολικά για την περίπτωση μέτρα και σταθμά; Ο λόγος για τους τουρίστες της Μπανγκόκ, οι οποίοι τραβούν selfie μπροστά από το σημείο που πραγματοποιήθηκε η δραματική βομβιστική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, όπου πλήθος ατόμων έχασε τη ζωή τους.

«Δεκατέσσερα χρονιά μετά την αιματηρή επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, θυμάμαι πως αυτό που με είχε σοκάρει περισσότερο από τον αριθμό των νεκρών ήταν η σιωπή που επικρατούσε εκείνο το βράδυ παντού στην πόλη», σχολιάζει ο αρθρογράφος του BBC, Stephen Evans.

 85121305 erawantop

Ήταν απόγευμα Δευτέρας μόλις η βόμβα εξερράγη στη Μπανγκόκ. Το πρωί της Τετάρτης τα φορτηγά έριχναν τσιμέντο πάνω από τα σημεία που καταστράφηκαν. Σαν να μην έτρεχε τίποτα. Σαν να μην είχε συμβεί κάτι το τόσο καταστροφικό. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σκέφτεται ένας άνθρωπος που στέκεται μπροστά από τον τόπο της τραγωδίας και βγάζει φωτογραφίες. Πρόσφατα το ζήτημα προβλημάτισε εβραϊκές ομάδες εξαιτίας της λήψης selfie μπροστά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κάποιοι άνθρωποι βασανίστηκαν και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο.

 85121312 shrine selfie reu976b

Πίσω από όλα αυτά κυριαρχεί μια παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, η οποία στοχεύει σε ένα και μόνο πράγμα… το χρήμα. «Γιατί όμως να κατηγορούμε τους απλούς πολίτες, όταν εμείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στηνόμαστε με μικρόφωνα και κάμερες μπροστά από τους τόπους της τραγωδίας προκειμένου να αυξήσουμε την τηλεθέαση και την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μέσων ενημέρωσης;», επισημαίνει ο συντάκτης.

 85121463 prayers afp976

«Πολλά χρόνια πριν, λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού, ταξίδεψα με ένα φίλο μου στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία. Φτάσαμε στο Μουσείο του Άουσβιτς. Τα πάντα έμοιαζαν κρύα και σκληρά. Το ταξί που μας μετέφερε, πήρε στο δρόμο και δύο τουρίστες, οι οποίοι λίγο μετά ζήτησαν να σταματήσουν για να φωτογραφηθούν στα σημεία που εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Θα μου πείτε μιλάμε για τόπους με ιστορική σημασία. Αλλά τελικά δεν είναι περίεργο;», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του δικτύου.

 85121550 selfie ap976

Μέσω των νέων τεχνολογιών, πλέον έχουμε την ευκαιρία μέσα από τις αναπαραστάσεις να παρακολουθήσουμε ακριβώς τη στιγμή που ο βομβιστής τοποθετούσε τη βόμβα ή την ώρα της έκρηξης. Σαφώς με τα μέσα αυτά έχουμε καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων. Μήπως όμως οι συνήθειες μας από ένα σημείο και μετά είναι ασέβεια προς όλους εκείνους που πλήρωσαν ακριβά τις επιθέσεις; Των θυμάτων και του άμαχου πληθυσμού. Ας προβληματιστούμε γι’ αυτό.

Πηγή: bbc.com 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman