ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι άλλαξε στην αντιμετώπιση του χρέους;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ευρωζώνη, χρέος, δάνεια, μνημόνιο και άλλες δεκάδες λέξεις που έγιναν ευρέως γνωστές στο μέσο άνθρωπο τα τελευταία χρόνια… Τι μέλλει γενέσθαι με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Θα κατορθώσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της και πώς απεμπλάκησαν τα υπόλοιπα κράτη που χρωστούσαν; Εξήντα περίπου χρόνια πριν στο Λονδίνο υπεγράφη μια συμφωνία για την ακύρωση του μισού από το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας. Το γεγονός αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης έπειτα από τον πόλεμο, ενώ για την κίνηση η χώρα έχει δεχθεί πυρά από πολλά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου και ειδικά από τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Μετέπειτα πολλοί ιστορικοί –ένας εκ των οποίων και ο Άγγλος John Maynard Keynes, επισήμαναν πως οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν στην άνοδο των Ναζί. Πιστωτές της Γερμανίας ήταν μεταξύ άλλων η Ελλάδα όπως και η Ισπανία. Η ανάγκη για μια ισχυρή Δυτική Γερμανία, η οποία θα στεκόταν δυνατή απέναντι στον κομμουνισμό ένωσε τους πιστωτές, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού στο Λονδίνο και έδειξαν πως έχουν κατανοήσει σε βάθος τι χρειάζεται μια χώρα για να ανακάμψει. Παράλληλα, έδειξαν να καταλαβαίνουν πως η ευθύνη για ένα χρέος δεν είναι μονάχα του οφειλέτη.

Η διαγραφή του μισού χρέους ήταν άμεση, ενώ παρείχε κάλυψη σε όλους τους δανειστές. Ίσως το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό της συμφωνίας ήταν πως η Γερμανία θα πλήρωνε για το χρέος μόνο από το εμπορικό της πλεόνασμα και οι τυχόν αποπληρωμές θα περιορίζονταν στο 3% των εσόδων από τις εξαγωγές κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως οι πιστώτριες χώρες θα αποπληρώνονταν μέσα από τις εξαγωγές της χώρας. Η Γερμανία έτσι θα κατέβαλε ποσό μόνο από τα κέρδη της και δεν θα χρειαζόταν να πάρει νέο δάνειο. Έτσι θα είχε προοπτικές ανάπτυξης.

Η συμφωνία του Λονδίνου στην ουσία άνοιξε στη Γερμανία το δρόμο για άνθιση και ανάκαμψη έπειτα από μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδο. Η ίδια τακτική θα έπρεπε να ακολουθηθεί για τις υπερχρεωμένες χώρες από ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ίσχυσε, με αποτέλεσμα τα κράτη που είχαν χρέος να δανείζονται όλο και περισσότερα χρήματα για να αποπληρώσουν παλιές υποχρεώσεις. Έτσι επιβλήθηκαν στα μέλη της ευρωζώνης αυστηρά μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Μέσα σε λίγα χρόνια χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που κόστισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η συμφωνία για το γερμανικό χρέος μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, έσωσε τη χώρα. Η Ευρώπη ως θεσμός αυτή την ώρα κλυδωνίζεται. Εκτός Γηραιάς Ηπείρου, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, το Ελ Σαλβαδόρ και η Τζαμάικα δαπανούν το 10-20% των εσόδων τους από τις εξαγωγές για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους.

Πηγή: theguardian.com

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.