ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οίκος ευγηρίας αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους

Tweet
Share
Tweet
Share

Δεν μπορείς να μάθεις ένα γέρικο σκυλί καινούρια κόλπα. Γιατί θα πρέπει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος λοιπόν να αλλάξει συνήθειες, μόνο και μόνο επειδή είχε την τύχη να μεγαλώσει; Γιατί θα πρέπει ξαφνικά στα πιο ήσυχα χρόνια της ζωής του να μην απολαμβάνει αυτό για το οποίο πάλεψε μια ζωή; Τον σεβασμό και το δικαίωμα στην επιλογή. Γιατί η πλειονότητα των ομοφυλόφιλων ήρθαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμέτωποι με την κριτική και σε αρκετές περιπτώσεις τον κοινωνικό αποκλεισμό και διωγμό.

 

Με αυτά στο μυαλό, η παραδοσιακά προοδευτική Σουηδία μας βγάζει για ακόμη μία φορά το καπέλο, δημιουργώντας τον πρώτο οίκο ευγηρίας για μέλη των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσεξουαλικοί). Άνοιξε τις πύλες του το 2013 και η λίστα αναμονής για μια θέση στο «Regnbagen» ή αλλιώς «Το σπίτι του Ουράνιου Τόξου» είναι μακρά.
«Κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ζωή και αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας Κρίστερ Φάλμαν στο Ρόιτερς.
«Το μόνο που διαφέρει είναι ότι μία μειονότητα ανθρώπων που είναι ομοφυλόφιλοι μπορούν να βρεθούν μαζί με ασφάλεια όταν γεράσουν».
Ο χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα, σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα σε αυτό το ήσυχο προάστιο της Στοκχόλμης, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας.
Οι ένοικοί του, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του κτιρίου, που βρίσκονται στους ψηλότερους τρεις ορόφους ενός οκταώροφου συγκροτήματος και έχουν πρόσβαση σε κομμωτήριο και ρεφλεξολόγο. Υπάρχει επίσης μία μικρή κλινική και μία κοινόχρηστη ταράτσα.
 
Η Σουηδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο σεβασμό στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ, σύμφωνα με την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που βασίζεται στους νομικούς δείκτες αναφοράς για την ισότητα της ΛΟΑΤ. Ο δρόμος όμως δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Καθισμένος στην ηλιόλουστη κουζίνα του κ. Μπιορν Λούντστεντ, ενός από τους πρώτους ενοίκους του «Regnbagen».
«Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δεχτεί παρενοχλήσεις, έχουμε αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες και έχουμε απορριφθεί από τον νόμο», περιγράφει.
«Το όλο ζήτημα ξεκίνησε μέσα μου: τι θα κάνω, ποιες είναι οι πιθανότητές μου ως ελεύθερου άνδρα αν δεν βρω κάποιον σύντροφο να συζήσω, πώς θα είναι τα γηρατειά μου;», δήλωσε ο Φάλμαν, ο οποίος στα 57 του είναι ο νεότερος ένοικος του γηροκομείου.
Ο Λούντστεντ, ένας 75χρονος πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Φάλμαν ξεκίνησε να διαφημίζει τον χώρο.
«Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μου ταιριάζει», λέει. «Ηρθα εδώ και το είδα απ΄έξω και μου φάνηκε πολύ ελκυστικό».
Ο χώρος με τους λευκούς τοίχους που φιλοξενούν φωτογραφίες γκέι ζευγαριών να περπατούν στο δάσος, διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Στον πίνακα ανακοινώσεων είναι αναρτημένο ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μία συναυλία του σουηδικού χορευτικού συγκροτήματος Alcazar. Οι συνταξιούχοι ΛΟΑΤ λένε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τους ενοίκους που ήδη κατοικούσαν στο κτιριακό συγκρότημα παρότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που το «Regnbagen» κατέλαβε τους καλύτερους, ψηλούς ορόφους.
Η λίστα αναμονής με περισσότερους από 100 υποψήφιους ενοίκους σημαίνει ότι το μέλλον για το γηροκομείο διαγράφεται ευοίωνο. «Η λίστα υπάρχει για τη δική μας ασφάλεια. Δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε για έναν άδειο χώρο», εξηγεί ο Φάλμαν, που δηλώνει περήφανος για τη δημοφιλία του «Regnbagen» προσθέτοντας ότι ο οίκος ευγηρίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για γηροκομεία αλλού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman