ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο... Καραγκιοζοπαίχτης Γιατρός!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τον άκουγα να φωνάζει, δύο ορόφους παραπάνω στην πολυκατοικία, τα Σάββατα συνήθως που ο κόσμος ησυχάζει και σκεφτόμουν με συμπάθεια ότι το σημερινό σχολείο κάνει τα παιδιά πολύ νευρικά.

Ώσπου κάποια φορά, διαπιστώνοντας ότι κάθε λίγο άλλαζε τη χροιά της φωνής του, έστησα αυτί. Και διαπίστωσα με έκπληξη ότι αυτά που εκστόμιζε μου ακούγονταν οικεία. Απήγγειλε από στήθους, ολόκληρες κωμωδίες του Καραγκιόζη. Ο νεαρός, ήταν φανερό πως έκανε πρόβες. Η «παρεξήγηση» λύθηκε με ευχαρίστηση, όχι όμως και οι απορίες.

476189 DSC 0621Πως είναι δυνατόν στα χρόνια του Facebook ένας πιτσιρικάς να ακολουθεί πεισματικά αυτόν τον ηρωϊκό δρόμο του Θεάτρου Σκιών; Ένα πρωί το αποφάσισα και του χτύπησα την πόρτα. Και τα είπαμε με γνήσια  συγκίνηση.

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε από το Penna τον Κωνσταντίνο Βαμβακάρη, ένα φωτεινό και προικισμένο νέο άνδρα, ο οποίος μάλλον είναι ασυνήθιστη περίπτωση. Γιατί στις φετεινές πανελλήνιες εξετάσεις, έστω κι αν χρειάστηκε να παραμερίσει για λίγο τις αγαπημένες του ασχολίες, πέρασε 19ος παρακαλούμε, στη σχολή των ονείρων του, την Ιατρική Αθηνών, έχοντας συγκεντρώσει 19.436 μόρια!

Αυτήν τη φορά, δε θα δούμε τον Καραγκιόζη γιατρό, αλλά, τον… καραγκιοζοπαίχτη στην Ιατρική τον πειράζω και γελάει ανεπιτήδευτα. Τα λόγια του, είναι μετρημένα και πυκνά. Μολονότι, είναι από τους νεότερους στην τέχνη του, μιλάει με τη σοφία του ώριμου καλλιτέχνη. Η πρώτη συνάντηση με τον Καραγκιόζη, εξηγεί, στάθηκε «μοιραία».

Ήταν μόλις τριών χρονών, στο χωριό της μητέρας του, τη Δρυμαία Φθιώτιδας, όταν παρακολούθησε την κλασσική παράσταση του Θεάτρου Σκιών «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» από τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Χατζάκη. Το θέαμα τον μάγεψε τόσο που δεν έλεγε να φύγει. Ήθελε να δει τι γίνεται πίσω από τον μπερντέ, στο άδυτο αυτής της παλαιάς προφορικής τέχνης, εκεί όπου εξαπολύονται θύελλες και ξετυλίγεται ένα θαύμα ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και δημιουργικότητας.

Συμφωνούμε συνοπτικά, ότι μονάχα όσοι έχουν βρεθεί πίσω από το πανί εν ώρα παράστασης μπορούν να συλλάβουν το φόρτο της δουλειάς και την ασύλληπτη ετοιμότητα του καραγκιοζοπαίχτη, την εγρήγορση να προλαβαίνει να ρυθμίζει το αυτόνομό του σύμπαν και τον χρόνο της παράστασης, τον εξαίσιο συγχρονισμό των κινήσεων, της φωνής, της στάσης κάθε φιγούρας και το θέατρο ενός μοναδικού ηθοποιού που μεταμορφώνεται διαδοχικά σε Καραγκιόζη, Χατζηαβάτη, Βεζύρη, Μπάρμπα-Γιώργο και Βεληγκέκα, χαρίζοντας ψυχή στις άψυχες φιγούρες. Ένα ολόκληρο θέατρο, που λειτουργεί με τον καϋμό ενός ανθρώπου.306086 409677469128443 43185793 n

Για τον ενθουσιώδη Κωνσταντίνο Βαμβακάρη, ο δρόμος έμοιαζε σχεδόν χαραγμένος στη ρότα αυτού του ταραχώδη ήρωα που μονίμως πεινάει και είναι αυθεντικός θεατρικός εκπρόσωπος της λαϊκής ψυχής, διατραγωδώντας πότε με πονηριά και πότε με αθωότητα, αλλά, πάντα με διαβρωτική και αναιδή προς την εξουσία σάτιρα, τα μαρτύρια και τα βάσανα του κοσμάκη.

Πρώτος του δάσκαλος ο Μάνθος Αθηναίος στη γειτονιά του τη Νέα Σμύρνη, ενώ σε ηλικία πέντε ετών, είναι πλέον μαθητής στο Εργαστήριο Θεάτρου των αδελφών Αθανασίου (Κώστα, Γιάννη, Αργύρη και Ελένης). Έκθαμβος από το νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του, εκεί, αρχίζει να μαθαίνει σταδιακά από επαγγελματίες καραγκιοζοπαίχτες πως να κατασκευάζει τις δικές του φιγούρες.B7

Επί σειρά ετών, παρακολουθεί δεκάδες παραστάσεις από τους αδελφούς Αθανασίου, τον Αθηναίο, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες και κοντά σε αυτούς τα χρόνια της επίμονης άσκησης, μυείται στο θαύμα και μαθαίνει να μιμείται τις φωνές των ηρώων του Θεάτρου Σκιών. Επιλεκτικός, στρέφεται στη σχολή της Πάτρας, την πρωτοπόρα στην Ελλάδα, η οποία φημίζεται για το ιδιαίτερο χιούμορ και το αλέγκρο παίξιμό της σε σχέση με τους Πειραιώτες ή τη σχολή του Βόλου.

Στο μεταξύ, ένας θείος του μαραγκός, κατασκευάζει για χάρη του, τον πρώτο του μικρό μπερντέ, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις παραστάσεις. Το πράγμα έχει πλέον αρχίσει να παίρνει σχήμα. Και το Μάϊο του 2009, σε ηλικία μόλις 12 χρονών, δίνει την πρώτη του παράσταση στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης όπου φοίτησε, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Γεωπόνος».

Έκτοτε έχει οργώσει νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, κατασκηνώσεις, εκδηλώσεις όπως της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων, Ιδρύματα, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού» και Φεστιβάλ, ενώ, εκπροσωπώντας μια τέχνη που είναι πραγματικό όχημα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει στήσει το μπερντέ του τα καλοκαίρια, σε πολλά χωριά της Τήνου και της Φθιώτιδας. Έφτασε να παίξει ακόμα και στην τελετή λήξης των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 2011.1002184 338213326313442 5752227 n

Το θέατρό του, άλλωστε, είναι ευκίνητο και… αυτομεταφερόμενο. Ο πατέρας του Γιάννης Βαμβακάρης τον βοηθά να τακτοποιούν ευλαβικά στο οικογενειακό Ι.Χ τα σύνεργα, ενώ τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, Σούλα, είναι οι αφανείς συμπαραστάτες του, καθώς στηρίζουν τις παραστάσεις πίσω από τον μπερντέ, ως πειθαρχημένοι βοηθοί.

Η (ονομαστική) αμοιβή του, είναι στα όρια του συμβολικού, ίσα- ίσα για τα μικροέξοδα. Γιατί οι ευχές και τα τιμητικά σχόλια από μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη στο βιβλίο εντυπώσεων, είναι αυτές που τον γεμίζουν υπερηφάνεια και κουράγιο να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι στα χνάρια της προφορικής παράδοσης. Παρά τη θυελλώδη επέλαση, αρχικά του κινηματογράφου και στη συνέχεια του καταλύτη της τηλεόρασης, στις παραστάσεις του Κωνσταντίνου, όπου αυτοσχεδιάζει με την ψυχή του, δεν πέφτει καρφίτσα! 

«Αυτή η παράσταση μου φάνηκε πολύ εντυπωσιακή και αστεία. Ελπίζω να ξανάρθετε» του έγραψε ένα μικρό κοριτσάκι στην Τήνο. Κι ένας μπόμπιρας, με… δική του ορθογραφία στην Κάτω Τιθορέα σχολίασε εμφατικά «μου άρεσε που ο μεγαλέξανδρος απάντησε σε όλα τα ενίγματα»!

Χωρίζουμε με μια εγκάρδια χειραψία. Και καθώς με προβοδίζει ευγενικά στην εξώπορτα κοντοστέκομαι και τον θωρώ. Σεμνός και χωρίς έπαρση, έχει καθαρό, έξυπνο και καλοσυνάτο βλέμμα. Γνήσιο παιδί της εποχής του, σκέφτομαι, αλλά, με ιδιαίτερα και απαιτητικά γούστα. Τα πράγματα όμως, αντέχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους και βρίσκουν τρόπο να φωτίζουν (όχι και τόσο...) λησμονημένες τέχνες. Άλλωστε, ποιος χαρίζει με ανιδιοτέλεια γέλιο στις άχαρες μέρες μας;

Να είσαι πάντα καλά Κωνσταντίνε!

Γιώργος Χατζηδημητρίου

(Υ.Γ: Υπόψιν, ότι, ο Κωνσταντίνος Βαμβακάρης και το Θέατρό Σκιών του, έχει δική του σελίδα στο Facebook. Οπότε, όποιος θέλει τον βρίσκει...)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.