ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το δράμα σε αριθμούς

Tweet
Share
Tweet
Share

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Η εκτεταμένη βία έχει αναγκάσει πάνω από 4.000.000 άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα κατευθυνόμενα προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η κάθε κουκίδα που βλέπετε πατώντας εδώ αντιστοιχεί σε ένα άτομο που έπεσε νεκρό από τα πυρά των εχθρών.

«Κάθε μέρα που περνά τα ασφαλή μέρη στη Συρία λιγοστεύουν», εξηγεί ο Paulo Sérgio Pinheiro, πρόεδρος της ειδικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι καθημερινές συνήθειες που σε όλους εμάς φαντάζουν απλές –όπως η επίσκεψη σε ένα φίλο ή η επίσκεψη στο φούρνο- για τους Σύριους είναι αποφάσεις ζωής και θανάτου.

besieged new 2 Artboard 7

Τουλάχιστον 28.277 άμαχοι απεβίωσαν έπειτα από πυροβολισμούς και μαζικές εκτελέσεις. Πρόσφατα χιλιάδες αθώοι πολίτες θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ακόμα μιας σύγκρουσης μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκ των οποίων τα 49 ήταν παιδιά πέθαναν στην πόλη Χομς στις 25 Μαϊου του 2012. Οι πιο πολλοί πυροβολήθηκαν σε κοντινή απόσταση.

 pin syria

Τουλάχιστον 27.006 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες. «Τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι αντάρτες χρησιμοποίησαν βία εναντίον των αμάχων», σημείωσε ο Geoffrey Mock, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 20% των ανθρώπων που χάθηκαν. Οι κυβερνητικοί εκτοξεύουν ρουκέτες και βόμβες, ενώ οι αντάρτες χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «κανόνια της κόλασης», αυτοσχέδιους δηλαδή εκρηκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές.

syria 2

Στη Συρία πραγματοποιούνται εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε ο Mock. Τουλάχιστον 18.866 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης από αέρος. Αφού η συριακή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της κατάστασης, η νέα τακτική που ακολουθήθηκε ήταν η ρήψη βομβών από ψηλά με στόχους σχολεία, χώρους προσευχής, καταστήματα.

POY

Τουλάχιστον 8.871 άτομα έχασαν τη ζωή τους αφού πρώτα απήχθησαν, κρατήθηκαν ή βασανίστηκαν. Το Μάρτιο είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές φωτογραφίες, οι οποίες παρουσίαζαν ανθρώπους να βασανίζονται στις φυλακές της Συρίας. Τουλάχιστον 984 πολίτες σκοτώθηκαν έπειτα από έκθεση σε δηλητηριώδη αέρια. Το 2013 κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην περιοχή Γκούτα, κοντά στα σύνορα με τη Δαμασκό, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν χτυπήθηκαν από ρουκέτες οι οποίες περιείχαν τοξικά αέρια.

 syria 3

Τουλάχιστον 654 εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα σκοτώθηκαν από επιθέσεις σε νοσοκομεία. Mέσα στον Ιούλιο σημειώθηκαν περίπου 300 επιθέσεις σε νοσοκομειακούς χώρους, σύμφωνα με το χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 565 πολίτες πέθαναν από την πείνα, την αφυδάτωση ή την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

American-led airstrikes against the Islamic State in Syria, by week

 pinakas syria

Mέχρι τον Ιανουάριο του 2015 ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλοί άνθρωποι αυτή την ώρα βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.  Γύρω στα 181 άτομα σκοτώθηκαν στην εκστρατεία της αμερικανικής ηγεσίας κατά της ISIS. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει πως γύρω στα 181 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την αεροπορική επίθεση ενάντια στο ισλαμικό κράτος στα μέσα Αυγούστου.

Πηγή: nyt.com 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman