ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eπισκεφτήκαμε την πιο vintage γωνιά της Αθήνας

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην καρδιά της πόλης λίγο πιο κάτω από την Καπνικαρέα θα συναντήσεις ένα χώρο διαφορετικό από τους άλλουςKι αυτό γιατί οι άνθρωποι που θα σε υποδεχτούν στο κτίριο της οδού Αγίας Ειρήνης στον αριθμό 3 αναβιώνουν μια άλλη εποχή, αυτή των προηγούμενων δεκαετιών, του ρομαντισμού και της αυθεντικότητας. Vintage αντικείμενα από τη δεκαετία του ’20 έως και τη δεκαετία του ’90 σε άψογη λειτουργική κατάσταση διακοσμούν τα ράφια και ταξιδεύουν το μυαλό στις ονειρικές εποχές του παρελθόντος. Ο Joe Pe, μέλος της ομάδας του Retrosexual Vintage Shop και ο άνθρωπος που επιμελείται τη συντήρηση των αντικειμένων μιλά στο penna.gr για τη vintage κουλτούρα και την κοσμοθεωρία της ιστορικής γωνιάς.

σχέση του Joe Pe με το στυλ της εποχής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Με πατέρα συντηρητή και μητέρα διακοσμήτρια πήρε το χρίσμα της vintage αισθητικής, ενώ έζησε εκ των έσω την τελευταία εκδοχή του αναλογικού design πριν αυτό μαζικοποιηθεί τόσο πολύ. Οι σπουδές του συνδέθηκαν με το σχεδιασμό αντικειμένων και την ιστορία του design. H oμάδα του Retrosexual αναλαμβάνει τη μελέτη χώρων αποκλειστικά με vintage και ρετρό χαρακτήρα, σκηνογραφεί παραστάσεις, συλλέγει αντικείμενα από ολόκληρο τον κόσμο και τα ανακατασκευάζει χωρίς να τα αλλοιώνει μεταφέροντας τα στο σήμερα. Στο Retrosexual Vintage Shop μπορεί κανείς να βρει αντικείμενα πενήντα και εξήντα χρόνων ζωής που σίγουρα θα επιβιώσουν άλλα εκατό. «Θεωρούμε ότι τα αντικείμενα εποχής μας φέρνουν σε επαφή με την ποιότητα, η οποία σταματά γύρω στα 80 ‘όπου ξεκινούν οι μαζικές παραγωγές και στο παιχνίδι μπαίνουν οι πολυεθνικές καταστρέφοντας το προϊόν το οποίο πλέον έχει ημερομηνία λήξης», τονίζει ο Joe Pe.

vintage 1

Οι Μικρασιάτες παππούδες του κρατούσαν τα παλιά αντικείμενα, τα επισκεύαζαν και πίστευαν στην αξία τους. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό έγινε τρόπο ζωής. Οι γονείς του επίσης συνέλεγαν πράγματα, τα οποία πολλές φορές νοίκιαζαν για γυρίσματα ταινιών. Ο Joe Pe εμπνεύστηκε τον όρο του Retrosexual, δημιούργησε τη σελίδα στο facebook, δίνοντας στην ουσία την ευκαιρία για την εξέλιξη μιας vintage κοινότητας σε ολόκληρη την πόλη. Το Retrosexual έχει σχεδιάσει εξ’ ολοκλήρου το «Μπλε Παπαγάλο» της Νατάσας Μποφίλιου στο Μεταξουργείο, ενώ το λιθαράκι του έχει βάλει και για τη διακόσμηση του «ΤΖΙΖ», του «Crazy Daisy» και γνωστών άλλων μαγαζιών.

vintage 2

Η ομάδα από τα έσοδα του Retrosexual διοργανώνει σεμινάρια στα οποία άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους ένα παλιό αντικείμενο αλλά δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν, μαθαίνουν τον τρόπο να το επισκευάσουν κάνοντας το και πάλι χρηστικό. «Έτσι κάποιος ανακαλύπτει τη δύναμη που είχε και δεν γνώριζε. Με τη λογική αυτή αν κάποιος  μπορεί στα πιο απλά να δράσει, κατ’ επέκταση θα φανεί το ίδιο ώριμος και στα πιο σύνθετα της ζωής», αναφέρει ο Joe Pe. Τα σύγχρονα προϊόντα εξάλλου αποδυναμώνουν την κριτική σκέψη του ανθρώπου, λέει ο ίδιος. Στόχος είναι να μην μπορείς να επέμβεις σ’ αυτά και να εξαρτάσαι ολοκληρωτικά από την κοινωνία που τα παράγει.

Για κάθε μποέμ τύπο η καταλληλότερη στιγμή είναι το τώρα

Οι τιμές στο Retrosexual Vintage Shop είναι ιδιαίτερα προσιτές, ενώ όλα τα αντικείμενα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Όταν ένα προϊόν φτάσει στα χέρια της ομάδας αρχικά οι υπεύθυνοι διεξάγουν λεπτομερή έρευνα για την ιστορία και την προέλευσή του –στοιχεία τα οποία παραθέτουν και στη σελίδα στο facebook κατά την περιγραφή του. Εκ των υστέρων, το αντικείμενο φτάνει στο εργαστήριο και συντηρείται ενώ αντικαθιστώνται με ανταλλακτικά όσα κομμάτια πρέπει. Έπειτα ξεκινά η συναρμολόγηση. Το καρτελάκι του Retrosexual μπαίνει και το ταξίδι ξεκινά!

vintage 3

Τι γίνεται όμως με την αγορά του vintage στην Ελλάδα; Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά. Στόχος του Retrosexual είναι να επικοινωνήσει τη vintage κουλτούρα, ενώ μέσω της αλληλεπίδρασης να καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση και "γεμίζοντας" από αυτό να δίνει τον καλύτερο της εαυτό για όσους την εμπιστεύονται. To vintage είναι ένας τρόπος να αποκτήσεις design και να ξεχωρίσεις πολύ πιο οικονομικά. Μόνο η επαφή με την ποιότητα επαναφέρει το ρομαντισμό αυτής της εποχής, της οποίας τα χρώματα και τα υλικά είναι πιο κοντά με το αναλογικό, το οποίο κατ’ επέκταση έχει πιο άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Λόγου χάρη το βινύλιο με τον αναλογικό του ήχο συνδέεται πολύ περισσότερο με το ανθρώπινο αφτί απ’ ότι ο ψηφιακός.

vintage 4

Όσον αφορά τους στόχους του Joe Pe, αυτοί είναι συνήθως βραχυπρόθεσμοι, καθώς όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν πετυχαίνεις τους μακροπρόθεσμους δεν είσαι το ίδιο ευχαριστημένος. Σχετικά με τις προοπτικές της ομάδας, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ένας νέος ενιαίος χώρος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης πίσω από το Rock & Balls. Σε αυτόν θα υπάρχουν περιβάλλοντα εποχής, έτοιμα στούντιο για γυρίσματα. Τα αντικείμενα θα είναι παράλληλα διαθέσιμα προς πώληση, ενώ θα υπάρχουν προσφορές για το κοινό. Στο χώρο θα εργάζεται και η ομάδα του Retrosexual η οποία αποτελείται από 6 άτομα, ο καθένας εκ των οποίων έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει στη διάδοση της vintage κουλτούρας στην Ελλάδα.

vintage 5

Και μην ξεχνάτε…  «Για κάθε μποέμ τύπο η καταλληλότερη στιγμή είναι το τώρα. Όταν έχεις κάτι που σε ελκύει, πρέπει να αδράξεις την ευκαιρία. Να το διεκδικήσεις», μας είπε ο Joe Pe λίγο πριν τον αποχαιρετίσουμε. Ας αποτελέσει το σύνθημά του τροφή για σκέψη για τον καθένα.

vintage 7

vintage 8

vintage 9

vintage 10

eksw

Κυριακή Αξιώτη 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman