ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Miles Davis: Ο μάγος της Jazz δεν πέθανε ποτέ

Tweet
Share
Tweet
Share

του Πάνου Τσαγκαράκη

Τη δεκαετία του ’70 είχα την τύχη να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη. Θρύλοι της Jazz, που δεν πίστευα ότι θα είχα την ευκαιρία στη ζωή μου να δω, κυριαρχούσαν τότε στα διάφορα jazz bar του Village, του Broadway και του off-off Broadway. Σαν λάτρης της Jazz, σχεδόν κάθε βράδυ ήμουν σε κάποιο από αυτά, όπως το Hoppers, το Village Gate, ή το Village Vanguard απολαμβάνοντας θρύλους όπως τον Miles Davis και το συγκρότημα του. Ένα από εκείνα τα βράδια, είχα την τιμή να του σφίξω το χέρι και να μιλήσω μαζί του. Με αφορμή της συμπλήρωσης 24 χρόνων από την ημερομηνία του θανάτου του, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991, θεώρησα, ότι κάτι έπρεπε να γράψω για τον μάγο της Jazz. Αν και για μένα προσωπικά δεν πέθανε ποτέ, ούτε η τρομπέτα του σίγησε!

Ο Miles, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μουσικούς που άσκησαν σημαντική επίδραση του στη μουσική του 20ού αιώνα. Μαζί με τα συγκροτήματα που έπαιξε κατά καιρούς, υπήρξε πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της μουσικής τζαζ, bebop, της cool jazz, του hard bop, και της jazz fusion. Μεγάλωσε στο Saint Louis . Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Στα 13 του έπιασε στα χέρια του την πρώτη του τρομπέτα. Στο βιβλίο του ο Miles περιγράφει τα έντονα συναισθήματα που έζησε εκείνη τη στιγμή. Η δεξιοτεχνία του στο όργανο αναπτύχθηκε ταχύτατα και το μουσικό του στυλ επηρεάστηκε από μουσικούς όπως οι ClarkTerry, CharlieParker, Billy Epstein αλλά κυρίως, τον Dizzy Gillespie. Η συναυλία του Dizzy στο Saint Louis, όταν ο Miles ήταν 15 χρονών ήταν μια μουσική αποκάλυψη για τον μικρό Miles. Έκτοτε το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει στη Νέα Υόρκη και να παίξει τζαζ. Στα 18 του βρίσκοταν ήδη εκεί.

Το 1950 ο Miles εξέδωσε τον δίσκο”birth of cool”, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο είδος τζαζ και διαφοροποιήθηκε από το χαρντ μποπ. Το 1969 εξέδωσε τον δίσκο ορόσημο "Bitches Brew", επηρεασμένος από την μουσική των James Brown, Jimmy Hendrix και Slay And The Family Stone. Μέχρι και την χρονιά του θανάτου του το 1991, συνέχισε να αναδεικνύει μουσικά ταλέντα και να εφευρίσκει νέα μουσικά είδη. Μάλιστα, το 1991 εξέδωσε το Ντου Μπαπ, που συνδύασε την τρομπέτα του με χιπ χοπ.

Ο Miles Davis πέρασε στo Rock and Roll Hall of Fame το 2006. ως "μία από τις μορφές κλειδιά στην ιστορία της τζαζ". Στις 7 Οκτωβρίου, 2008, το άλμπουμ του 1959 Kind of Blue έλαβε το τέταρτο πλατινένιο βραβείο της Recording Industry Association of America (RIAA), για τέσσερα εκατομμύρια πωλήσεις στις Η.Π.Α.  Στις 15 Δεκεμβρίου, 2009, ο Οίκος των Αντιπροσώπων πέρασε συμβολικό ψήφισμα αναγνώρισης του άλμπουμ Kind of Blue, "τιμώντας το κορυφαίο έργο και επιβεβαιώνοντας την τζαζ ως εθνικό θησαυρό"

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman