ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Poseidon Team... Όταν οι νέοι ξεπερνούν τα εμπόδια και βάζουν ψηλά τον πήχη

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ρεπορτάζ: Κυριακή Αξιώτη 

Ο ειδικός των εικαστικών τρέχει να προλάβει τα σχέδια, ενώ λίγο πιο πέρα δυο φοιτητές λύνουν και δένουν καλώδια. Οι μηχανολόγοι κάνουν δοκιμές την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συντάσσουν το κείμενο της παρουσίασης του οχήματος με την ονομασία «Trireme» που μόνα τους δημιούργησαν με κόπο και μεράκι. Η ομάδα Poseidon από το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ καλοκουρδισμένη, γεμάτη ζωντάνια και όνειρα δεν σταματά να δοκιμάζεται. Να διαγωνίζεται, να τολμά, να κάνει πράξη τους στόχους αψηφώντας τελικά τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται στην πορεία της.

Το project των νέων ξεκίνησε το 2012, όταν δύο φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία ώστε το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ να συμμετέχει στο Shell Eco Marathon–το μοναδικό διαγωνισμό στον οποίο κερδίζει το όχημα με τη χαμηλότερη κατανάλωση- με ένα δικό του αυτοκίνητο. Ξεκινώντας με ένα χαμηλό budget και ένα μικρό σχετικά όχημα, η ομάδα πλέον έφτασε να μετρά δυναμικό 40 περίπου ατόμων, ενώ αυτή την ώρα είναι έτοιμη να κάνει πράξη το δεύτερο και ακόμα πιο δυναμικό project της.

To AEI Πειραιά Τ.Τ. συμμετέχειστο Shell Eco Marathon στηνκατηγορία battery electric prototype

Το νέο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά, ενώ θα κατασκευαστεί με βάση τις τελευταίες τεχνολογίες. Στόχος της ομάδας, όπως εξηγούν μιλώντας στο Penna οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, είναι να εμπλουτίσει το team με σπουδαστές μηχανικούς από τα παιδιά της ηλεκτρονικής, των Η/Υ, του αυτοματισμού και της μηχανολογίας, ενώ παράλληλα να προσεγγίσει μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες που προσφέρουν πακέτα χορηγιών που θα της επιτρέψει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

11330024 543125755819606 3899477813219532154 n

Βασικό σημείο για την επίτευξη των σχεδιασμών των συμμετεχόντων είναι η ιεραρχία των ρόλων και η κατανόηση από τον κάθε ένα ξεχωριστά για τη σύνδεση των αρμοδιοτήτων του με το υπόλοιπο project. Τα παιδιά μέσω της συστηματικής εργασίας λειτουργούν όπως μια κανονική εταιρεία, ενώ πλέον έχουν ένα δυνατό χαρτί για το βιογραφικό τους. «Υπάρχουν υποχρεώσεις, συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και κανόνες τους οποίους πρέπει να υπακούσεις. Μες στην ομάδα ο καθένας οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες του ανώτερου και την ίδια στιγμή όλοι να λειτουργούν ως ομάδα και συναδελφικά», εξηγούν τα παιδιά.

tei 1

«Οι δοκιμασίες και τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα στα χρόνια ήταν ποικίλα, το σημαντικότερο εκ των οποίων ήταν η έλλειψη οικονομικών όρων», προσθέτουν. Τα χρήματα που χρειάζονται για τη διεξαγωγή του project είναι πολλά, ιδιαίτερα όταν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας τεχνολογίας. Από την άλλη κανένας θεσμός δεν παρέχει χρηματοδότηση, ενώ το ποσό που διατίθεται από τη σχολή είναι μικρό σε σχέση με τις απαιτήσεις. Ποιοι όμως χορηγούν το πανάκριβο project; Ιδιώτες τους οποίους οι ίδιοι οι φοιτητές έχουν προσεγγίσει και οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει τη δουλειά τους, παρέχοντας ό,τι πραγματικά τους χρειάζεται.

tei 34

 

To AEI Πειραιά Τ.Τ. συμμετέχειστο Shell Eco Marathon στην κατηγορία battery electric prototype. Η καλύτερη απόδοση σημειώθηκε το 2014 όπου η ομάδα αναδείχθηκε 11η ανάμεσα σε 49 συμμετοχές της ίδιας κατηγορίας. Η απόδοση του οχήματος είναι 528 km/KWh ενώ η κατανάλωση περίπου 5.000 km/Ιt. «Το συναίσθημα τη στιγμή της επιτυχίας ήταν μοναδικό. Κι αυτό γιατί ήρθε μετά από επίπονες προσπάθειες και ποικίλες δυσκολίες», αναφέρουν οι εμπνευστές του Poseidon team.

tei 35

Σχετικά με το επίπεδο των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μας εξηγούν πως η χώρα βρίσκεται πίσω όσον τουλάχιστον αφορά το κομμάτι της τεχνογνωσίας και της έρευνας. Ειδικότερα οι επιστήμονες εκείνοι που χρειάζεται να δουλέψουν με την τεχνολογία αδυνατούν να βρουν τα υλικά για να εφαρμόσουν τα σχέδια τους.

tei 6

Η ομάδα του Poseidon συνιστά στους νέους ανθρώπους που έχουν στόχους αλλά διστάζουν να πραγματοποιήσουν λόγω των οικονομικών συγκυριών να τολμούν, να έχουν όνειρα και να μην το βάζουν κάτω. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση είναι σαφώς πρόβλημα αλλά δεν πρέπει να είναι και τροχοπέδη. Το ΤΕΙ Πειραιά είναι και θα είναι ένα μέρος συγκέντρωσης για όλους εκείνους που θέλουν να προσφέρουν, να μάθουν και να εξελιχθούν. Όσοι ονειροπόλοι και επίμονοι… προσέλθετε!

tei 00

tei 44

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Comment (1)

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.