ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χάρισμα χωρίς αυθεντικότητα είναι σαν φθηνό τρικ

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Ο Nick Morgan, ένας από τους κορυφαίους αμερικανούς στο χώρο της επικοινωνίας και «προπονητής» ομιλίας, συγγραφέας του βιβλίου του “Trust me: Four   steps to authenticity and charisma, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι, η αυθεντικότητα είναι απόλυτα απαραίτητη και το χάρισμα είναι σημαντικό στον κόσμο των business!”

Και τα δυο είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα σήμερα που βομβαρδιζόμαστε με διάφορα μηνύματα από τους ανθρώπους της διαφήμισης και του marketing μέχρι τους πολιτικούς. Για το ποια είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε και διάφορα άλλα, που μας έχουν κάνει κυνικούς. Οι πολιτικοί χρειάζονται πολύ περισσότερα να κάνουν για να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτούς. Ιδιαίτερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί ο κόσμος απαιτεί από αυτούς να επιδείξουν αυθεντικότητα. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να τιθασεύσουν την ένταση που έχουν δημιουργήσει για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ωστόσο, «χάρισμα χωρίς αυθεντικότητα είναι σαν φθηνό τρικ», λέει ο Nick Morgan.

Το ενδιαφέρον όμως, είναι ότι ο Morgan τοποθετεί το χάρισμα και την αυθεντικότητα στην κατανόηση μας, με μια σειρά νευρολογικών διεξόδων τα τελευταία χρόνια, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι σε κάθε επικοινωνία υπάρχουν πάντα δυο συζητήσεις, η πρώτη αφορά το περιεχόμενο και η δεύτερη τη γλώσσα του σώματος. Λέει, επίσης, μεταξύ άλλων ότι η γλώσσα του σώματος επικοινωνείτε πρώτα για να περάσει κάποιος το μήνυμα του σωστά. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι πιο σημαντικό και απαραίτητο ο τρόπος που θα το περάσεις, γιατί τελικά αυτό είναι που μετράει.

Ένα παράδειγμα πολιτικού ηγέτη που έρχεται στο μυαλό μου και ο οποίος διαθέτει την αυθεντικότητα αλλά και το χάρισμα να κερδίζει το ενδιαφέρον των ακροατών του, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Obama, η σιγουριά στον τόνο της φωνής του σε συνδυασμό με τον τρόπο που παρουσιάζει και εκφράζει τις θέσεις του, βοηθούν στο να περνά τα μηνύματα που θέλει. Άλλωστε, δεν  είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει τον φέρνουν πάντα πρώτο στην προτίμηση των πολιτών για καταλληλότερο πρόεδρο των ΗΠΑ, σε όσες δημοσκοπήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ένας νευρικός ομιλητής ο οποίος διασχίζει μια αίθουσα για να φτάσει στην έδρα από όπου θα μιλήσει σε ακροατήριο και σκέπτεται πόσο δύσκολο είναι να μιλήσει σε αυτό, αναπόφευκτα θα περάσει λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει την ομιλία του να χάσει το ενδιαφέρον των ακροατών του.

Για αυτούς που έχουν δυσκολία να σταθούν μπροστά σε κοινό και να μιλήσουν, ο Nick Morgan, συστήνει τα εξής:

  • Κάντε πρόβα την ομιλία σας στο χώρο που θα μιλήσετε. Γνωρίστε το χώρο που θα κάνετε την ομιλία σας, πριν την κάνετε, με αυτό τον τρόπο δεν θα εκπλαγείτε από τα φώτα και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν, και θα σας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσετε με επιτυχία το λόγο σας. Επίσης, καθίστε λίγο στο χώρο και σκεφτείτε το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους ακροατές σας.
  • Αναπνεύστε βαθιά. Αν έχετε νευρικότητα και πρόβλημα να αναπνεύσετε, πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές από το βάθος του στομάχου σας, πριν την ομιλία σας.
  • Εστιάστε στα θετικά. Αντί να δώσετε την προσοχή σας σε οτιδήποτε μπορεί να πάει άσχημα και σε αλλά άνευ σημασίας θέματα, εστιάστε σε όλους τους θετικούς λόγους που βρίσκεστε εκεί .
  • Προετοιμαστείτε. Κάντε  πρόβα το πρώτο μέρος της ομιλίας σας και προετοιμάστε την ατάκα με την οποία θα ξεκινήσετε, ενδυναμώστε μαζί το συναισθηματικό και το λογιστικό κομμάτι στο άνοιγμα της ομιλίας σας. Αν γνωρίζετε το θέμα σας καλά, εστιάστε στους ακροατές σας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman