ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ιστορίες κακοποίησης ανηλίκων από... ιερείς

Tweet
Share
Tweet
Share

υπόθεση με το βιασμό ενός επτάχρονου παιδιού στο Παπάφειο Ίδρυμα, στο οποίο διευθυντής είναι ο Μητροπολίτης Άνθιμος, έχει προκαλέσει ρωγμές στα θεμέλια της εκκλησίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια τα περιστατικά εμπλοκής ιερωμένων σε υποθέσεις παιδοφιλίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πολλά. Το Penna ανέτρεξε στο παρελθόν και εντόπισε αντίστοιχα συμβάντα που καταγράφηκαν, ενώ με το πέρασμα του χρόνου χάθηκαν στις μνήμες μας.

Το σκάνδαλο των βιασμών παιδιών από καθολικούς ιερωμένους άρχισε να εμφανίζεται το 2002 στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες αργότερα, ζημιώνοντας ηθικά και οικονομικά την Καθολική Εκκλησία παγκόσμια. Σύμφωνα με ασφαλιστές, που παρουσίασαν τα στοιχεία σε συνέδριο στο Βατικανό το 2012, υπολογίζεται ότι 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς παπάδες.

Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τις περισσότερες περιπτώσεις (6.400 παπάδες με εμπεριστατωμένες περιπτώσεις κακοποίησης από το 1950 έως το 2013). Δώδεκα έδρες επισκόπων στη χώρα έχουν κηρύξει πτώχευση έπειτα από τεράστιες αποζημιώσεις που πλήρωσαν σε θύματα, οι οποίες συνολικά στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιανουάριο του 2000 έρχεται στο φως η υπόθεση του Πέτρου Πετρουλάκη καθηλώνοντας την κοινή γνώμη. Ο ιερέας κατηγορήθηκε πως βίαζε ανήλικα κορίτσια τα οποία βρήκαν στέγη στο ίδρυμα για τα άπορα παιδιά, που διηύθυνε ο υπερήλικας στην Αγία Παρασκευή. Το 1995 ένα από τα κορίτσια αποκάλυψε το τραγικό συμβάν σε μια παιδαγωγό. Πέντε ακόμα κορίτσια ομολόγησαν το ίδιο πράγμα. Το ζήτημα έφτασε στη Δικαιοσύνη ενώ ο κληρικός δέχτηκε κατηγορίες για βιασμό και απόπειρα βιασμού εις βάρος των έξι κοριτσιών.

Ατάραχος εκείνος κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης, άκουσε τις καταθέσεις των έξι κοριτσιών. Ισχυρίστηκε πως «όλα τα έχουν φανταστεί, με πληρώνουν με αυτό το φρικτό νόμισμα για όσα καλά έχω κάνει για αυτά τα παιδιά». Οι δικαστές καταδίκασαν τον ιερέα σε κάθειρξη 30 ετών, η οποία τελικά έγινε 20. Οδηγήθηκε στη φυλακή ενώ λίγο καιρό αργότερα αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας. Για το γεγονός είχε ασκήσει και έφεση. Η δίκη στον δεύτερο βαθμό, δύο χρόνια αργότερα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Επικαλέστηκε βλάβη της υγείας του που συντελέστηκε το διάστημα της κράτησής του, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία της δίκης.

Το 2006 ένας Αρχιμανδρίτης που εκδιδόταν στο διαδίκτυο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Φανάρι. Πλέον υπηρετεί σε εκκλησία του εξωτερικού. Σάλος προκλήθηκε στο πανελλήνιο και το 2007 με την υπόθεση του Σωτήρη Παπαδόπουλου. Η Ειρήνη Τσοπανοπούλου, μαζί με τον σύντροφό της Σπύρο Σουχλέρη, 42 ετών, εξέδιδαν επ΄ αμοιβή τα τρία παιδιά της πρώτης, καθώς και δύο ακόμη ανηλίκους. Ανάμεσα σε εκείνους που κατηγορούνται ότι ασελγούσαν στα παιδιά είναι και ο 65χρονος ιερέας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον «παγίδευσαν» καθώς είχε σταματήσει την βοήθεια προς την οικογένεια. Οι καταθέσεις των θυμάτων όμως τον διέψευσαν.

Το 2008 για το βιασμό δύο αγοριών κατηγορήθηκε ο Ανδρέας Παπαϊωάννου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο ιερέας βρέθηκε σε εκδρομή στο Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, στην οποία επίσης είχαν συμμετάσχει και τα δύο άτυχα παιδιά. Τα αδέρφια ήταν ηλικίας τότε 11 και 10 ετών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο άνδρας τα είχε βιάσει κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Ο Παπαϊωάννου αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά δεν έπεισε τους δικαστές.

To ίδιο έτος στο Αγρίνιο δύο ξαδέρφες ομολόγησαν πως ο ιερέας του χωριού στη διάρκεια της εξομολόγησης τις άρπαξε από το στήθος ασελγώντας εις βάρος τους. Οι κοπέλες κατήγγειλαν το συμβάν, ενώ ο ιερέας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή δηλώνοντας πως είναι αθώος.  «Τις άγγιξα στον ώμο από πατρικό ενδιαφέρον» υποστήριξε στη διάρκεια της απολογίας του. Το 2009 από την άλλη ο Αρχιμανδρίτης Σπάρτης Φώτιος Μακρυστάθης ενεπλάκη σε κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μάλιστα, σ’ ένα από τα σκληρότερα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.

Το 2012 ένας παπάς ο οποίος «λειτουργούσε» στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι ασελγούσε σε νεαρά αγόρια με νοητική υστέρηση. Το τραγικό συμβάν γινόταν συστηματικά  σε βάρος δυο ανήλικων αγοριών αλλά και ενός ενήλικα ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα. Σοκ στο πανελλήνιο προκάλεσε και η υπόθεση ενός ιερέα από την Κύπρο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 μήνες και αφέθηκε ελεύθερος. Τον «ιερέα» κατήγγειλε μία κοπέλα, η οποία ισχυρίστηκε ότι την βίασε όταν ήταν ανήλικη. Η κοπέλα για χρόνια δεν είχε αποκαλύψει τίποτα, ως την στιγμή που επισκέφθηκε ψυχολόγο λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε λόγω του βιασμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman