ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θρεπτική… σοκολατένια γνώση!

Tweet
Share
Tweet
Share

Του Πάνου Τσαγκαράκη

Μια γνώση που μπορεί να «θρέψει» εκατομμύρια ανθρώπους στο μέλλον. Αφού δεν αποτελεί επτασφράγιστo, πνευματικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά κοινή γνώση, που τη μοιράζονται με εκατομμύρια ανθρώπους μέσω του διαδικτύου.

Η Mars, η επιχείρηση πίσω από τις σοκολάτες M&Ms και Milky Way, έσπασε τον κώδικα του DNA της σοκολάτας και αντί να προβεί στην κατοχύρωση της πατέντας της, για να προστατεύσει τα πνευματικά της ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τη μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο γενεαλογικός χάρτης του κακάο, είναι πλέον διαθέσιμος στο διαδίκτυο, ελεύθερα για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, της Hershey, η οποία, περιέργως, κάνει το ίδιο με το γενεαλογικό χάρτη του δικού της δέντρου που προέρχεται από διαφορετικές ποικιλίες.

chocolat

Οι δυο γίγαντες της σοκολάτας, οι πωλήσεις των οποίων ανέρχονται συνολικά σε 13 δις δολάρια περίπου ετησίως, χρηματοδότησαν ανταγωνιστικές κοινοπραξίες για να σπάσουν το γενετικό κωδικό, απαγορεύοντάς τους να κατοχυρώσουν τις αδιαμφισβήτητες ευρεσιτεχνίες τους. Και αυτό, διότι επιθυμούν να βελτιώσουν τους φυσικούς πόρους από τους οποίους εξαρτώνται.

17650.comment transformer vos restes de chocolat pour les fetes.w 1280.h 720.m zoom.c middle

Όπως η Mars και η Hershey, έτσι και πολλές άλλες επιχειρήσεις αλλάζουν τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης των φυσικών τους πόρων. Δεν τους αντιμετωπίζουν πια σαν απλές βιομηχανικές πρώτες ύλες τις οποίες διαχειρίζονται σαν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία. Αρχίζουν να βλέπουν ότι η συνεχόμενη αξία των πόρων αυτών στις επιχειρήσεις τους και, το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, εναπόκειται όχι στον έλεγχο ενός πεπερασμένου συνόλου βραχυπρόθεσμα, αλλά στην επ’ αόριστον προστασία και ανάπτυξη όλων των φυσικών πόρων τους οποίους χρησιμοποιούν, καθώς και του οικοσυστήματος στο οποίο βρίσκονται. Το κακαόδεντρο φαίνεται πως είναι πολύ ευαίσθητο. Είναι πολύ ευάλωτο στις ασθένειες και τις ιώσεις και ιδιαίτερα ευαίσθητο όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

chocolat590 340

Η Mars υπολογίζει ότι μόνο το 20% των προμηθευτών της παράγουν το 80% των κόκκων υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ χαμένο χρόνο, προσπάθεια και χρήμα. Με το να μοιραστεί το γενεαλογικό χάρτη της σοκολάτας με όλους – πανεπιστημιακούς ερευνητές, κυβερνητικούς επιστήμονες ακόμα και με τους ανταγωνιστές της, η Mars, ενθαρρύνει περισσότερο τη στρατηγική και καινοτόμα αναπαραγωγή, η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για το κακάο, για τους 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που καλλιεργούν μικρές φάρμες κακαόδεντρων, αλλά και για την ίδια την επιχείρηση.

chocolat fondu brillant

Όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις επικεντρώσουν την προσοχή τους στη βασική ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, τότε ο κόσμος θα βγει κερδισμένος. Η  Mars, έκανε σίγουρα, ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση!!!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman