ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται

Tweet
Share
Tweet
Share

Με μια ιστορική απόφαση το Πεκίνο έβαλε τέλος στην πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόζεται στην Κίνα από το 1979 για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού. Mέσα στις δεκαετίες αυτές σημειώθηκαν στη χώρα περισσότερες από 300 εκατομμύρια αμβλώσεις και 200 εκατομμύρια στειρώσεις. Γονείς σκότωσαν τα παιδιά τους γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Η χώρα δεν θα δει άλλες τέτοιες «μαύρες» μέρες.

Ο ακριβής αντίκτυπος της απόφασης στην καθημερινή ζωή είναι δύσκολο να φανεί από τώρα, ενώ αλλαγές θα σημειωθούν και στην ιδιωτική ζωή των ζευγαριών και κυρίως των γυναικών, σημειώνουν οι ειδικοί. Η πολιτική υιοθετήθηκε το 1979 προκειμένου να αποτρέψει τον υπερπληθυσμό και να αποφύγει την οικονομική αστάθεια.

Με την κατάργηση του μέτρου επιτέλους θα πάψει να καταστρατηγείται ένα κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα. Η γέννηση και η ανατροφή ενός παιδιού. Το 2013 άνοιξε ο δρόμος για τη χαλάρωση της πολιτικής μετά την κίνηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος να δώσει το δικαίωμα στα ζευγάρια –εκ των οποίων το ένα μέλος ήταν μοναχοπαίδι- να κάνουν δύο παιδιά. Το ενδιαφέρον έκτοτε επικεντρώθηκε σε γυναίκες οι οποίες ρύθμιζαν ολόκληρο τον κύκλο τους προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να συνευρεθούν ερωτικά με το σύντροφό τους τη σωστή ημέρα.

chinese1 thumb large

«Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος χωρίς την άδεια της κυβέρνησης κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο ή να κάνει έκτρωση», σημειώνει oσυγγραφέας Ma Jian μέσα από άρθρο τoυ στους NewYorkTimes. Ο ίδιος περιέγραψε ένα σκηνικό σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές συνέλαβαν μια κοπέλα, η οποία τόλμησε να κάνει δεύτερο παιδί, ενώ δεν μπορούσε να καταβάλει το αντίστοιχο πρόστιμο για να γλιτώσει.

«Της πήραν το παιδί με το ζόρι. Εκείνη σπαρταρούσε πάνω στο τραπέζι ενώ τα χέρια και τα πόδια της ήταν δεμένα με σχοινιά. Ούρλιαζε και πονούσε. Ένα νεκρό έμβρυο βγήκε από τα σπλάχνα της. Δεν είχε χρήματα ούτε για να πάρει ταξί. Πήγε στο σπίτι με τα πόδια ενώ το αίμα που έσταζε από το σώμα της λέρωνε τα λευκά της σανδάλια», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα WashingtonPostτο 2005 πραγματοποίησε ρεπορτάζ στο χωριό Linyi όπου οι Αρχές εισέβαλαν στα σπίτια των κατοίκων απαιτώντας να ελέγξουν τους γονείς. Μια γυναίκα εξηγεί πως ήταν εφτά μηνών έγκυος όταν έμαθε πως είχε απαγορευτεί ο απόπλους στο νησί για να μην διαφύγουν οι κοπέλες που εγκυμονούσαν.

Ο Chen Guancheng, ένας δικηγόρος ακτιβιστής που είχα ταχθεί ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ υπέβαλε μήνυση κατά των Αρχών της Κίνας. Αργότερα φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια ενώ του υπεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός. Τελικά κατέφυγε στην Αμερική.

Σήμερα, η Κίνα έχει 1.360.720.000 κατοίκους, ωστόσο τα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτούν δύο παιδιά

Κατά τη διάρκεια του 2013 η αστυνομία έκανε επιδρομή στο χωριό Guangxi, εντοπίζοντας ένα λεωφορείο με 30 περίπου κοριτσάκια μεταξύ δύο έως πέντε μηνών, τα οποία προορίζονταν για να πωληθούν. Οι Timesανέφεραν: «Μερικά παιδιά ήταν κρυμμένα κάτω από τα παπλώματα, ενώ άλλα είχαν τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικές σακούλες. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο δύο μωρά είχαν ήδη πεθάνει από ασφυξία, ενώ όλα αντιμετώπιζαν προβλήματα από την έλλειψη αέρα.»

Στην πράξη η κυβέρνηση της Κίνας έχει απαγορεύσει τις αναγκαστικές εκτρώσεις. Το 2007 ένας εκπρόσωπος από την Επιτροπή Οικογενειακού Προγραμματισμού δήλωσε πως η πολιτική του ενός παιδιού στην πράξη επηρεάζει μόνο το 35,9% του πληθυσμού της χώρας.

Η τελευταία χαλάρωση της πολιτικής για τον οικογενειακό προγραμματισμό, στα τέλη του 2013, είχε περιορισμένο αποτέλεσμα: δεν εφαρμόστηκε παντού, ενώ πολλά ζευγάρια για οικονομικούς λόγους δεν επιθυμούσαν παρά ένα μόνο παιδί. Σήμερα, η Κίνα έχει 1.360.720.000 κατοίκους, ωστόσο τα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτούν δύο παιδιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman