ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο "υπόγειος" πόλεμος στο συριακό έδαφος

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα έδαφος που εδώ και χρόνια καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις του ISIS, της κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών. Ποια είναι τα «υπόγεια» συμφέροντα που εξυπηρετούνται εις βάρος χιλιάδων ψυχών; Τα αίτια του πολέμου ποτέ δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Οι New York Times πραγματοποίησαν σχετικό ρεπορτάζ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες κερδίζουν έδαφος νότια και ανατολικά της πόλης Aleppo αναπτύσσοντας παράλληλα στρατηγικές στο οχυρό τους στην Al-Safira προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στο Rasin al-Aboud, μια σημαντική αεροπορική βάση που κυριαρχείται από τον ISIS για περισσότερο από ένα χρόνο. Η τρομοκρατική οργάνωση –η οποία επίσης έχει αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα της Ithriya, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς πρόκειται για τη μόνη χερσαία διαδρομή για τον εφοδιασμό των κυβερνητικών γύρω από το Χαλέπι- αντεπιτέθηκε προκειμένου να απομακρύνει οποιοδήποτε ξένο στοιχείο.

isis

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από εκατό απεργίες για τη στήριξη των κυβερνητικών στρατευμάτων στη Συρία. Οι ομάδες των ανταρτών από την άλλη τις τελευταίες ημέρες έχουν προβάλει δεκάδες βίντεο τα οποία δείχνουν τους ίδιους να πυρπολούν τις αμερικανικές βάσεις, θέλοντας έτσι να αποδείξουν πως η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των αλληλένδετων συγκρούσεων στη Συρία.

Isis 2

Η Συρία καθοδηγεί τις ρωσικές επιθέσεις

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πρόσφατα πραγματοποίησαν επιθέσεις προς το βορρά, οι οποίες έγιναν σε συντονισμό με τις ρωσικές επιδρομές από αέρος. Η Ρωσία συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους προς την Κασπία Θάλασσα. Τέσσερις από αυτούς συνετρίβησαν σε αγροτική περιοχή στο Βόρειο Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η βολή είχε στόχο το ισλαμικό κράτος στη Συρία.

isis 3

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο της θαλάσσιας επίθεσης που κυκλοφόρησαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι εναέριες επιθέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία θέτουν ποικίλα ερωτήματα σχετικά με τους στόχους των δύο δυνάμεων. Και οι δύο υποστηρίζουν πως θέλουν να κατατροπώσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο οι Ρώσοι πολλές φορές στρέφονται και ενάντια συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Η Ρωσία κατά κύριο λόγο «χτυπά» τους αντάρτες που είναι εναντίον της κυβέρνησης και όχι τον ISIS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν κατά κύριο λόγο τον ISIS ενώ στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί ωστόσο έχουν ταχθεί και εναντίον στόχων συμμαχικών της συριακής κυβέρνησης όπως oι Palmyra και Deir al-Zour.

isis 4

«Η σύγκρουση με τη Ρωσία είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, καθώς οι αξιωματούχοι μας δεν θέλουν με τίποτα να διαπληκτιστούν ανοιχτά με τους ηγέτες της χώρας, δεν μπορούν να αφήνουν όμως και το πεδίο ελεύθερο για να δρουν ανενόχλητοι», δήλωσε η Lila Ghosh, αναλύτρια της ομάδας Soufan, μιας αμερικανικής εταιρείας συμβούλων ασφαλείας. Οι ομάδες των ανταρτών κέρδισαν έδαφος ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις τον Ιούνιο του 2011. Το ισλαμικό κράτος έχει εδραιωθεί ενώ η συριακή κυβέρνηση έχει δώσει τον έλεγχο κάποιων βόρειων περιοχών σε κουρδικές ομάδες με αντάλλαγμα την υποστήριξη που θα τους παρέχουν.

isis 5

Στο χάρτη μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διάδοση των δυνάμεων με λεπτομέρειες. Τον Ιανουάριο του 2014 οι ομάδες των ανταρτών δρούσαν σε όλο το συριακό έδαφος, ενώ το ισλαμικό κράτος κυριαρχούσε κυρίως στα βορειοδυτικά. Τον Ιανουάριο του 2015 επεκτάθηκε περισσότερο στην πόλη Raqqaκαι στον ποταμό Ευφράτη κοντά στο Ιράκ. 

isis 6

isis 7

isis 8

isis 9

syria

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman