ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι παρέες γράφουν την Ιστορία Νο22

Tweet
Share
Tweet
Share

Μία άλλη παρέα που γράφει την ιστορία του αθλητισμού είναι οι μάνατζερς.

Οι μάνατζερς είναι οι διαμεσολαβητές της ένταξης των αθλητών στον δείνα σύλλογο. Στην ουσία πρόκειται περί λιανοπωλητών. Έχουν σε ένα καφάσι τους γιαρμάδες και προσπαθούν να ξεπουλήσουν. Έχουν μικρούς και μεγάλους γιαρμάδες, Ναούσης και Ισραήλ, άγουρους και ώριμους, ζουμερούς και τζούφιους, φρεσκοκομμένους και σάπιους. Πάρε κόσμε!

Το εμπόριο (ιδανικό μέρος του οποίου είναι η πώληση) είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα στον κόσμο. Η πώληση λαμβάνει χώρα τόσο σε υλικά αγαθά (σπίτι, αυτοκίνητο, κρέας κλπ) όσο και σε άυλα αγαθά (θρησκεία, πολιτική, μαντεία κλπ). Η πώληση ανθρώπων είναι η πιο απαιτητική κατηγορία. Οι άνθρωποι είναι συνυφασμένοι και μαθημένοι στην εμπορία των συνανθρώπων τους, καθ’ότι οι κοινωνίες ήταν δουλοκτητικές απ’αρχής του πολιτισμού μέχρι και πριν 250 χρόνια.

Ο μάνατζερ δεν πουλά ένα προϊόν το οποίο έχει μόνον κατασκευαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και ηθικά, ψυχικά και πνευματικά τοιαύτα. Προσομοιάζει με προξενήτρα που πάει να πασάρει δεσποινίδα ετών 39. Σημαντικό είναι επίσης, ότι στην πώληση αθλητών, το εμπόρευμα ταξιδεύει με κίνδυνο πάντοτε του αγοραστή (και ποτέ του πωλητή) και εγγύηση ποτέ δεν δίδεται (έστω και ενός έτους).

Τα οργανωμένα σωματεία για να αποφύγουν τις κακοτοπιές, καλό θα είναι να απευθύνονται και να εμπιστεύονται τους καθαρά επαγγελματίες στο χώρο. Δηλαδή ανθρώπους που δεν δρουν περιστασιακά για μια αρπαχτή, που έχουν μεράκι γι αυτό που κάνουν, που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν απ’το μανατζεριλίκι και που με την αποτελεσματικότητά τους έχουν για πελάτες πιο φημισμένους παίκτες (με τις ανάλογες γι’ αυτους αποδοχές). Έτσι δεν θα πετάνε χρήματα στη θάλασσα και δεν θα φορτώνονται κάθε χρόνο με «παλτά» (Βλ. από το πρόσφατο παρελθόν Μάριτς, Μπόρχα, Ντιόγκο, Τσίριτς, Τόργκελε, Μπίσκαν στο ποδοσφαιρο, Γιούρακ, Γκόρενς, Γκούλιας, Σεϊμπούτιτς, Ντελκ, Χούπμαν, Μπουφόρντ στο μπάσκετ).

Στην πράξη όμως μανατζεριλίκι πουλάει ο καθείς στην πιάτσα. Στην Ελλάδα, που δυσπραγούν οι θεσμοί αλλ’αντιθέτως δουλεύει αψόγως και καλοπίστως μάλιστα το μαύρο χρήμα, τον επαγγελματία μάνατζερ υποκαθιστούν προπονητές, συμπαίκτες, παρατρεχάμενοι των σωματείων, Δημοσιογράφοι και Δικηγόροι. Ονόματα δεν μπορώ να θίξω, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιός κάνει το μεγάλο κουμάντο στην μπασκετική πιάτσα και τι λειτούργημα υπηρετεί…

Λένε ότι τον Ντιόγκο τον πάσαρε στον Ολυμπιακό ο πρώην παίκτης αυτού, ο Α. Νινιάδης, αντί 10.000.000 ευρώ (το νούμερο υπερβολικό). Ακόμα δεν έχω καταλάβει σε τι θέση έπαιζε (ούτε ο ίδιος πιστεύω). Σέντερ φορ δεν ήτανε, δεκάρι όχι, χαφ με τίποτα. Αυτοί οι προπονηταράδες του θρύλου, δύσκολο ήταν να τον γυρίσουν λίμπερο στην άμυνα. Ψηλός ήτανε, πήδαγε μέχρι το θεό, ένα στοιχειώδες κοντρόλ το είχε, κεφαλιές βάραγε. Το παράδειγμα του Γκμοχ με τον Μαυρίδη το θυμάστε;

ΥΓ.1. Αυτός ο Τσάκας του πρίγκηπος, μάνατζερ ήταν;

Υ.Γ.2. Ο Κοντομηνάς στον Άρη πλήρωσε, λέει, 650 εκατομμύρια σε δραχμές για να έρθει… ο Αγαθοκλέους από την Κύπρο.

- Δημοσθένης Δέπος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman