ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Έχουν τους δικούς τους "Αγγέλους"

Tweet
Share
Tweet
Share

Σκορπούν χαρά στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Επενδύουν στα όνειρα, προτάσσουν την αλληλεγγύη. Οι «Άγγελοι της Χαράς», όπως εύστοχα ονομάστηκαν, ακολουθούν το δρόμο της ανθρωπιάς, αυτόν που τα χρόνια της κρίσης πολλοί από εμάς ξεχάσαμε. Η ομάδα χρησιμοποιώντας το μεράκι της προσφέρει ξεγνοιασιά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Για την ακρίβεια ψυχαγωγεί και παρέχει συντροφιά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και ηλικιωμένους που βρίσκονται σε γηροκομεία μέσα από μουσικοθεατρικές παραστάσεις με καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η ιδέα ξεκίνησε από την πρόεδρο των Αγγέλων της Χαράς, την κ. Ειρήνη Λεμού - Στούρτζα όταν το 2011 θέλησε να «φέρει» στην Ελλάδα τον θεσμό των «κλόουν μέσα στα Νοσοκομεία», προκειμένου τα παιδιά που νοσηλεύονται να ξανασυνδεθούν με τη χαρά μέσα τους. Με γοργά βήματα η ομάδα στήθηκε. «Η ιδέα του να μπορώ να προσφέρω όμορφα συναισθήματα σε ανθρώπους που περνάνε δύσκολα μέσα από την τέχνη μου ήταν για μένα δώρο Θεού», εξηγεί μιλώντας στο Penna η ηθοποιός και μέλος της ομάδας των Αγγέλων, Αγγελική Βούλγαρη.

10849984 342319055971007 3924407214986492488 n

Έπειτα από τρία χρόνια δραστηριοποίησης στην παρέα εντάχθηκε και ο μουσικός και δάσκαλος ρυθμολογίας, Νίκος Σουλιώτης. «Στην συνέχεια σκεφθήκαμε πως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι δυο ομάδες με κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Το να τραγουδάμε τραγούδια της "Παλιάς Αθήνας" εμποτισμένα όμως με την ποιότητα της χαράς μας μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια στα πλάσματα στα Γηροκομεία», αναφέρει η Αγγελική ενώ συμπληρώνει πως η ευαισθησία αλλά και η "παιδικότητα" που συναντάς στις εν λόγω ηλικιακές ομάδες, η αίσθηση του ότι τα πρόσωπα εξαρτώνται από κάποιον άλλον -τα μεν παιδιά από τους γονείς τους και οι δε ηλικιωμένοι από τα παιδιά τους- εντυπωσίασε τα μέλη της ομάδας. «Αποκαλύφθηκε μπροστά μας, ο κύκλος της ζωής σε όλο του μεγαλείο, μας δημιουργήθηκε η αίσθηση πως το έργο των Αγγέλων θα είναι πιο ισορροπημένο αλλά και πιο ολοκληρωμένο αν τιμούσαμε την αρχή και το τέλος της ζωής».

Η ιδέα του να μπορώ να προσφέρω όμορφα συναισθήματα σε ανθρώπους μέσα από την τέχνη μου ήταν για μένα δώρο Θεού

Οι αποδέκτες των ερεθισμάτων είναι πολλοί, όπως η ίδια μας εξηγεί. Είναι είτε παιδιά στα νοσοκομεία ή στο ογκολογικό, είτε οι γονείς τους, είτε οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είναι οι νοσηλευτές, οι γιατροί και όσοι τύχει να παρευρεθούν σε κάποια από τις θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις. Το κοινό στοιχείο είναι πως μέσα τους γεννιέται ξανά η ελπίδα, ενώ ενδυναμώνεται το κομμάτι εκείνο που συνδέεται με τη ζωή και όχι με την παραίτηση. «Γιατί όση στενοχώρια και ψυχικό βάρος να 'χεις, πάντα υπάρχει ένα νήμα -μπορεί πολύ λεπτό ορισμένες φορές- που σε συνδέει με το Θεό! Για να το πω αλλιώς, σε συνδέει με την Αγάπη μέσα σου. Και για μας η Αγάπη είναι Χαρά!»,  λέει η Αγγελική για την εμπειρία της.

11079565 385105078359071 3440736098683933437 n

Ένα περιστατικό που συνέβη περίπου δύο εβδομάδες πριν στο Παίδων στο Γουδί ήταν αρκετό για να οπλίσει με δύναμη εκ νέου την ομάδα των Αγγέλων... Ένα παιδί γεμάτο μώλωπες βρισκόταν στην αγκαλιά μιας γυναίκας και παρακολουθούσε την παράσταση. Σε κάποια στιγμή εκείνο την άφησε και άρχισε να περπατάει προς τους ηθοποιούς την ώρα της παράστασης. Εκείνη έτρεξε να το μαζέψει με δάκρυα στα μάτια και γύρισε στη θέση της. Όταν τελείωσε το δρώμενο, η γυναίκα πλησίασε τους ηθοποιούς κλαίγοντας και τους είπε πως το παιδί είναι έτσι έπειτα από ένα ατύχημα που είχε με τους γονείς του, οι οποίοι ακόμα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Από τότε δεν μπορούσε να περπατήσει ενώ εκείνη τη μέρα στάθηκε ξανά στα πόδια του έπειτα από καιρό. «Αν αυτό δεν είναι απόδειξη για την επανασύνδεση με την ζωή μέσα μας, τότε τι είναι; Και ξέρεις, το παιδί μπορεί και να μην καταλάβαινε τίποτα από τα μηνύματα που έχει το έργο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η ψυχή του έλαβε το μήνυμα, έλαβε το ρεύμα από τις ψυχές των Αγγέλων που έπαιζαν και αυτό το επανακινητοποίησε για να συνδεθεί ξανά με την ζωή», τονίζει η Αγγελική.

aggeloi

Σε ανάλογα ωστόσο εγχειρήματα το συναισθηματικό «βάρος» που κάποιος μπορεί να κουβαλά μετά την επαφή με τους πρωταγωνιστές είναι μεγάλο. Η ομάδα πλέον προγραμματίζει μηνιαία επαφή με τη σύμβουλο ψυχολόγο των Αγγέλων προκειμένου να έχει ψυχολογική στήριξη αλλά και κάποια εργαλεία για τη διαχείριση των κομματιών που μπορεί να ανασυρθούν μέσα της. «Θυμάμαι μια περίπτωση όπου μπήκαμε σε ένα δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν ένα κοριτσάκι 5 ετών. Την προηγούμενη ημέρα η μητέρα του είχε αυτοκτονήσει μπροστά του. Δεν το ξέραμε και κανείς δεν μας ενημέρωσε γι' αυτό. Το παιδί δεν μιλούσε και δεν γελούσε ό,τι και να κάναμε. Λίγο αργότερα την ώρα που έπαιζα αντίκρισα μια εφημερίδα που έγραφε στο πρωτοσέλιδο "Εικοσιοκτάχρονη αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια του παιδιού της". Εμείς συνεχίσαμε να παίζουμε -ενώ είχαμε πάθει σοκ- με μοναδικό στόχο να χαμογελάσει το παιδί. Η εικόνα φαινόταν να έχει παγώσει στα μάτια του. Ήταν η μόνη φορά που έκανα δύο εβδομάδες να ξαναπαίξω...», εξομολογείται η Αγγελική.

angels

Οι Άγγελοι ζουν από χορηγίες, οπότε η πιο απλή κίνηση αν θέλει κάποιος να βοηθήσει και είναι ιδιώτης είναι να γίνει Φίλος - Μέλος των Αγγέλων της Χαράς δίνοντας 20 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα κάποιος μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά ως άτομο στηρίζοντας τους Αγγέλους. Αν κάποιος είναι καλλιτέχνης και θέλει να γίνει εθελοντής μπορεί να μιλήσει με την ομάδα. Στο χώρο των Αγγέλων διεξάγονται ταυτόχρονα εκπαιδευτικά σεμινάρια για άτομα που δεν είναι επαγγελματίες αλλά επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα. Οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν στήριξη μέσω χρηματικών δωρεών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τη σελίδα των Αγγέλων στο facebook ή από το site τους.

sou

Οι Άγγελοι της Χαράς συμβουλεύονται ψυχολόγους και ενίοτε γεροντολόγους ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου τους. Στόχος τους για το άμεσο μέλλον είναι να βρουν χώρο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, να παίξουν σε ορφανοτροφεία αλλά και να υλοποιήσουν το πρώτο Αγγελικό παράρτημα στην Θεσσαλονίκη. «Έχουμε ήδη δεχτεί προτάσεις, χρειαζόμαστε όμως οικονομική ενίσχυση για να κάνουμε το βήμα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι με πίστη πως αν υπάρχει Ανάγκη να δώσουμε χαρά σε ένα μέρος, θα βρεθεί ο τρόπος! Πάντα βρίσκεται...αρκεί να είναι Ανάγκη με Α κεφαλαίο και όχι απλή δική μας ...ανάγκη να νιώσουμε καλύτεροι άνθρωποι», καταλήγει η Αγγελική...

Kυριακή Αξιώτη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman