ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι χαρακτηριστικά έχουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα;

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το προφίλ των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας από τη Συρία σκιαγραφεί σε έρευνά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν ομάδες του τομέα προστασίας των συνόρων του διεθνούς οργανισμού σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Συνολικά 1.245 Σύριοι απάντησαν σε ερωτήσεις στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το 86% αυτών, με βάση τα στοιχεία, έχει πτυχίο από δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι μισοί από αυτούς έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78%) ήταν κάτω των 35 ετών.

Πολλοί δηλώνουν πως είναι φοιτητές. Το 16% των ερωτηθέντων τόνισε ότι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο πριν τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια συναντάμε τους έμπορους σε ποσοστό 9%, τους ξυλουργούς, τους ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς σε ποσοστό 7%, τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες σε ποσοστό 5% και τέλος τους γιατρούς ή φαρμακοποιούς σε ποσοστό 4%. Συνολικά, το προφίλ του πληθυσμού που βρίσκεται σε μετακίνηση είναι μεγάλης εξειδίκευσης.

pros

Περίπου τα 2/3 όσων ερωτήθηκαν (63%) σημείωσαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015. Και το 85% δήλωσε ότι έφτασε σε ένα από τα ελληνικά νησιά με την πρώτη του απόπειρα. Το 5% είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες έχουν περάσει λιγότερους από τρεις μήνες σε μια τρίτη χώρα πριν διασχίσουν τη Μεσόγειο. Πολύ λίγοι –μόνο το 13%- είχαν επάνω τους τα απαραίτητα έγγραφα που τους επέτρεπαν να παραμείνουν σε μια τρίτη χώρα. Μεταξύ αυτών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 91% όσων διέμεναν σε μια τρίτη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα, έμεναν σε ιδιωτική κατοικία. Μόνο το 3% έμενε σε καταυλισμούς.

pros 4

Ο λόγος που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ήταν γιατί δυσκολεύονταν να βρουν εργασία στην πατρίδα τους ή γιατί φοβούνταν για την ασφάλειά τους. Ένας στους πέντε εξακολουθεί να αναζητά κάποιο μέλος της οικογένειάς του που έχει χαθεί στη Συρία, ενώ περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να φέρει αργότερα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, όπου θα του χορηγηθεί άσυλο.

pros 5

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες από τη Συρία που θέλουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές επισήμαναν πως ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα στη λίστα προτίμησης τους ήταν η Σουηδία. Οι βασικές αιτίες που έδωσαν οι ερωτηθέντες ήταν: οικογενειακή επανένωση, παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες, δυνατότητες εύρεσης εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Όπως παρ’ όλα αυτά σημειώνεται η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού που φτάνει στην Ελλάδα, αλλά η ανάλυση δίνει μία συνολική εικόνα του προφίλ των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

pros 6
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2019 Premium S.A. All Rights Reserved.