ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι θα φάμε σήμερα; Τρωκτικά στο φούρνο

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Πριν ξαπλώσετε το βράδυ ρίξτε μια ματιά στην κουζίνα ώστε να βεβαιωθείτε πως τα περισσευούμενα φαγητά βρίσκονται στο ψυγείο και καμιά λιχουδιά δεν έχει πέσει στο πάτωμα. Έτσι κανένας ανεπιθύμητος επισκέπτης δεν θα κάνει την εμφάνισή του. Φυσικά μιλάμε για τους αρουραίους, οι οποίοι αποτελούν το φόβο και τον τρόμο των περισσότερων ανθρώπων! Στη χώρα μας τουλάχιστον… Υπάρχουν μέρη στα οποία τα ποντίκια θεωρούνται βασικό έδεσμα στην καθημερινή ζωή, όσο κι αν αυτό μας εντυπωσιάζει.

Αν κάποιος βρεθεί στις 7 Μαρτίου στους λόφους της βορειοανατολικής Ινδίας θα συναντήσει τη φυλή Adi, ενώ θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το στιφάδο αρουραίου, το βασικό πιάτο στο φεστιβάλ ποντικιού που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέρονται παράλληλα διάφορα πιάτα όπως τα έντερα, το συκώτι ή η ουρά του αρουραίου με αλάτι και τζίντζερ.

mice 4

Όλων των ειδών τα τρωκτικά είναι ευπρόσδεκτα στη φυλή, είτε πρόκειται για τα άγρια των δασών είτε για αυτά που μένουν στα σπίτια. «Τα πόδια και η ουρά των αρουραίων είναι τα πιο νόστιμα μέρη», σχολιάζει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φινλανδίας, Victor Benno Meyer-Rochow. Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα μέλη της φυλής όταν έχουν κάποιον φιλοξενούμενο ή μια γιορτή θα σερβίρουν ψημένο ποντίκι απαραίτητα.

p03b9j4q 1

Τα ποντίκια έχουν τόσο σημαντική θέση στη ζωή τους, ενώ προσφέρονται και σαν δώρα. Οι γονείς της νύφης σε ένα γάμο δωρίζουν δύο νεκρά ποντίκια στην κόρη τους προκειμένου να της ευχηθούν βίον ανθόσπαρτον. Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως δεν είναι γνωστό το πότε υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη συνήθεια αλλά σίγουρα ο αρουραίος στην καθημερινή διατροφή δεν μπήκε λόγω έλλειψης άλλων ειδών.

Η Ινδία ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία τα ποντίκια ανήκουν στο βασικό μενού της μέρας. Ο Βρετανός παρουσιαστής Stefan Gates επισημαίνει πως σε πολλά μέρη της γης οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε περίεργα φαγητά. Τα τρωκτικά συν τοις άλλοις έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και κοστίζουν πιο ακριβά από τα λαχανικά ή τα φρούτα.

Τα ποντίκια είναι πιο ακριβά από τα φρούτα και τα λαχανικά

«Είναι το πιο νόστιμο κρέας που έχω φάει στη ζωή μου. Μοιάζει ιδιαίτερα με το χοιρινό και είναι ακόμα πιο εύγευστο αν δεν είναι καλά μαγειρεμένο», σχολιάζει ο Gates ενώ συμπληρώνει πως τα μικρότερα ποντίκια είναι τρυφερά και θα μπορούσαν κάλλιστα να παρομοιαστούν με κοτοπουλάκια ή ορτύκια. Πολλές φορές η εξωτερική πλευρά του ποντικού έχει πικρή γεύση την οποία αφήνουν οι τρίχες του τρωκτικού. Το εσωτερικό παρ’ όλα αυτά είναι νόστιμο.

mice

Οι αρουραίοι καταναλώνονται συχνά στην Καμπότζη, τη Μιανμάρ, τις Φιλιιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϋλάνδη, την Κίνα και το Βιετνάμ, τονίζει ο Grant Singleton από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ρυζιού στις Φιλιππίνες. 

p03b9j9b

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.