ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Άδειες τσέπες, "μαύρη" καρδιά

Tweet
Share
Tweet
Share

Η λύπη και η στενοχώρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα που όλοι βιώνουμε και σύντομα τα ξεπερνάμε. Γιατί όμως κάποιοι από εμάς βυθίζονται βαθιά μέσα στη θλίψη και παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτήν, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν έχει πια νόημα;

 

Έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν ειδικά αφιερωμένη σε αυτήν. Ο λόγος για την κατάθλιψη, την ψυχική διαταραχή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απειλήσει έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ωστόσο φαίνεται ότι «προτιμά» τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών. Σήμερα, η οικονομική κρίση και οι κλυδωνισμοί που αυτή επιφέρει στο βιοτικό μας επίπεδο και τις σχέσεις μας θεωρείται ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας για τη συνεχή αύξηση των περιστατικών.

1b6d33102c115a9402ba593e02f52739 L

Αρνητικά συναισθήματα όπως αγωνία, φόβο, αγανάκτηση, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και άγχος βιώνει το 44% των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται σε άτομα με χαμηλό εισόδημα. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης. Καθοδική είναι η πορεία της υγείας των Ελλήνων με το 25% των πολιτών να αδυνατεί να λάβει τη θεραπεία του για λόγους κόστους.

Το 1/3 των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του

Η υγεία του ελληνικού πληθυσμού καταγράφεται ως σταθερά πτωτική, ενώ διαπιστώνεται, ευθεία συσχέτιση του αυτοαναφερόμενου επιπέδου υγείας με το εισόδημα -που κατά μέσον όρο βαθμολογείται 74% με το 100 να αντιστοιχεί σε άριστη υγεία- συσχέτιση των χρόνιων προβλημάτων υγείας με την ηλικία, την παχυσαρκία αλλά και το μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

mediadefaultimageskatathlipsi1

Περίπου το 1/3 των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Για λόγους κόστους, το 25% του πληθυσμού δεν έλαβε τη θεραπεία του ή δεν έκανε ενδεδειγμένες εξετάσεις.

Περισσότερο υγιείς είναι οι άνθρωποι στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα χειρότερα στοιχεία εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω δυσχερούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Πτώση του επιπέδου της υγείας καταγράφεται στις νεαρές ηλικίες, μεταξύ 2011 και 2015.

Το 42% των ερωτηθέντων έχει διαγνωσθεί με χρόνιο νόσημα, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες. Δύο στους τρεις είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ ένας στους πέντε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παραμένει καπνιστής -με την αναλογία αυτή να είναι 1 στους 3 για τους ασθενείς με χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman