ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φτιάξε ένα καφέ και βάλ'τον στην... αναμονή

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάνε πίσω το «εγώ», βάλε στη θέση του το «εμείς», σκέψου ανθρώπινα και κάνε πράξη την αλληλεγγύη. Με αυτό το σκεπτικό ο εμπνευστής της ιδέας «Καφές σε αναμονή» Δημήτρης Πανέλης και η ομάδα του διαδίδουν μέσω του βίντεο που δημιούργησαν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να βοηθήσει ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά να αποκτήσουν προϊόντα χωρίς να πληρώσουν γι' αυτά.

Ο τρόπος είναι απλός. Όπως αναγράφεται και στη σελίδα της ομάδας στο facebook «πληρώνοντας ένα καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει.»  Πώς γίνεται αυτό; Ο καταστηματάρχης κόβει και κρατά σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει ενώ τη δίνει σε όποιον μεταβεί στο κατάστημα και του ζητήσει το προϊόν. Μιλήσαμε με το Δημήτρη ο οποίος μας εξήγησε τα πάντα για τη σπουδαία κίνηση που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Καφές σε αναμονή έρχεται από τη γειτονική Ιταλία και μάλιστα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Πριν μήνες έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο για την ιστορία του Καφέ και έτσι μου δόθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του βίντεο. Η δυναμική της εικόνας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έκαναν να σκεφτώ πως η ιδέα θα μπορούσε να διαδοθεί. Έτσι πρότεινα στους συμφοιτητές μου της Δραματικής σχολής “Δήλος” να δημιουργήσουμε το βίντεο», περιγράφει ο Δημήτρης ενώ προσθέτει πως αν η δράση προχωρούσε και σε είδη πρώτης ανάγκης θα έβρισκαν στήριξη πολλοί άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.

12341285 10153762732629911 5488992190601348937 n

Έξω από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται υπάρχει διακριτικά η επιγραφή της αναμονής, ενώ οι ιδιοκτήτες κόβουν απόδειξη στον πελάτη που πληρώνει αναμονή, τη φυλάσσουν σε ένα ξεχωριστό κουτί, βάζο κλπ. και τη δίνουν στον άνθρωπο που ζητάει προϊόν σε αναμονή. Στη διακριτική ευχέρεια του καταστηματάρχη είναι να επιλέξει αν θα κάνει περαιτέρω έκπτωση στον πελάτη για το προϊόν. Στη σελίδα στο facebook οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται ώστε να τις επισκεφτούν.

Ο Δ. Πανέλης εμπνεύστηκε την ιδέα από την Ιταλία

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική, μας λέει ο Δημήτρης ενώ παραδέχεται πως ξεπερνά τις αρχικές του προσδοκίες. Οι προβολές της σελίδας και του βίντεο καθημερινά αυξάνονται ενώ στην επαρχία ομάδες υποστήριξης έχουν αναλάβει να προωθήσουν την ιδέα. Το εγχείρημα εφαρμόζεται στην Αθήνα, τα Τρίκαλα, την Κομοτηνή, την Άμφισσα, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Χανιά, τη Λάρισα, την Πάρο, τη Σύρο και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Καθημερινά ο διαχειριστής της σελίδας λαμβάνει δεκάδες μηνύματα στήριξης τόσο από απλούς πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο έργο όσο και από επιχειρήσεις που θέλουν να προστεθούν στη λίστα.

«Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός πως ο Καφές σε αναμονή βρίσκει ανταπόκριση και στην επαρχία παρά το συναίσθημα ντροπής που πιθανότατα βιώνουν οι άνθρωποι εκεί όταν πηγαίνουν σε ένα κατάστημα για να ζητήσουν κάτι», σημειώνει ο Δημήτρης ενώ συμπληρώνει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αισθάνονται έτσι. «Είναι ανθρώπινο και αξιοπρεπές να θες να ζήσεις την οικογένειά σου. Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να διώξουμε μακριά τις στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και το χρωστάμε στον εαυτό μας να έρθουμε πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας, αποδεικνύοντας την αλληλεγγύη μας με τον πιο απλό τρόπο.»

img59867 19ec21ba7998ce36833596d193792e7c 1980x820c

Ο καθένας από εμάς πρέπει να σταματήσει να βρίσκει δικαιολογίες και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε με όποιο μέσο μπορούμε. Στόχος της δράσης, όπως τονίζει ο Δημήτρης, είναι η δημιουργία ομάδων εθελοντών σε όλη τη χώρα αλλά και η περαιτέρω δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων. «Το θέμα είναι να αναμοχλεύσουμε το φιλότιμο και την ανθρωπιά μας, αφήνοντας πίσω τα όποια κωλύματα. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που όλοι έχουμε μέσα μας, τα κάνουμε όμως στην άκρη επηρεασμένοι από τα δεινά της κρίσης. Οφείλουμε όμως να δράσουμε και να μην σκεφτόμαστε καχύποπτα. Ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι. Το χρωστάμε στον εαυτό μας», καταλήγει ο Δημήτρης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ

 

Κυριακή Αξιώτη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman