ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάνε κι εσύ τα άλογα θεραπευτές σου!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα πανέξυπνο και αξιοπρεπές άλογο που δεν ανεχόταν την υπεροψία και την ασέβεια των ανθρώπων. Αυτό τον οδηγούσε σε ακραίες συμπεριφορές που τον έκαναν ανεπιθύμητο και τρομακτικό. Είχε όμως τη δυνατότητα να διακρίνει τους ανθρώπους και να «γοητεύει» αυτούς που ήξερε ότι μπορούν να αγαπούν. Έτσι υιοθετήθηκε γλιτώνοντας το βέβαιο θάνατο, στη συνέχεια ωστόσο βρέθηκε αυτός και η «μητέρα του» σε αδιέξοδο, αφού κανένας δεν τον ήθελε στον στάβλο του.

Μια ανοιξιάτικη ημέρα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, βρέθηκε ένα κτήμα που νοικιάστηκε για να του προσφέρει ζεστασιά. Εκεί ήρθε να τον συναντήσει ο Bozο, ένα πολύ ταλαιπωρημένο άλογο, που είχε διασωθεί από μια αποστολή στη Ιταλία (για κρέας) αναρρώνοντας από ένα σπασμένο πόδι και οκτώ μήνες ακινησίας με γύψο. Σιγά σιγά μαζεύτηκαν και οι υπόλοιποι. Όλοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια των χρόνων είχαν διασωθεί γιατί λόγω προβλημάτων υγείας ή συμπεριφοράς δεν ήταν χρήσιμοι ούτε στον αθλητισμό ούτε σαν υποζύγια ενώ δεν είχαν ελπίδα ζωής.

ippo 9

Ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα, τη δική του τραυματική ιστορία, τη δική του ανασφάλεια και φόβο απέναντι στους ανθρώπους.  Σε αυτό το κτήμα ένιωθαν ότι έχουν ένα σπίτι που τους παρείχε ασφάλεια και σεβασμό, τροφή και αγάπη. Κατάλαβαν ότι η σχέση τους με τους ανθρώπους μπορεί να είναι και αλλιώς. Έτσι αποτέλεσαν το πυρήνα της θεραπευτικής και εκπαιδευτικής ομάδας της Ιππόλυσης που πλαισιώνεται από ανθρώπους εθελοντές πολλών ειδικοτήτων των οποίων η αγάπη για τα άλογα χάρισε στα ζώα φροντίδα χωρίς φόβο, ντροπή ή κούραση. Η ομάδα αυτή των εθελοντών αποτελείται από τέσσερις επιστήμονες του χώρου ψυχικής υγείας, τρεις ψυχολόγους ψυχοθεραπευτές, μια ψυχίατρο, ένα γιατρό, μια κτηνίατρο και ανθρώπους από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όλοι πιστοποιημένοι στη μέθοδο EAGALA.

Η Ιππόλυση είναι ένα κέντρο το οποίο σώζει άλογα, προσφέροντας τους αγάπη και καλή ποιότητα ζωής. Εκείνα με τη σειρά τους βοηθούν τους ανθρώπους μέσα από συνεδρίες μάθησης, θεραπείας και αυτογνωσίας. Όπως εξηγούν οι εθελοντές μιλώντας στο penna.gr, παρά την ανύπαρκτη διαφήμιση από τα θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Ιππόλυσης, μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την ομάδα περίπου 5.000 άτομα όλων των ηλικιών. Ζευγάρια, οικογένειες, σχολεία, αθλητικές αλλά και εταιρικές ομάδες.

Από την Ιππόλυση έχουν περάσει περίπου 5.000 άτομα όλων των ηλικιών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες είναι ποικίλα, από δυσκολίες επικοινωνίας, μέχρι και προβλήματα ιεραρχίας και ιεράρχησης προτεραιοτήτων της ζωής, άγχη, φοβίες, καταθλίψεις, ψυχοσωματικά προβλήματα, διατροφικές διαταραχές, μετατραυματικό σύνδρομο και άλλες αντιξοότητες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

H μέθοδος αυτογνωσίας, μάθησης και θεραπείας που εφαρμόζεται στην Ιππόλυση ονομάζεται EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association).«Όταν ο Απόλλωνας, ο θεός της ιατρικής θέλησε να δώσει έναν πιο ανθρώπινο προσιτό γιατρό στους ανθρώπους, έδωσε το παιδί του τον Ασκληπιό στο κένταυρο Χείρωνα για να τον μεγαλώσει. Ο Ασκληπιός έμαθε από τον αλογάνθρωπο ιατρική και βοήθησε τους ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους τον έκαναν Θεό. Μετά ήρθε ο Ιππο-κράτης να επεκτείνει τις γνώσεις ιατρικής και να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.

Η αρχαία μυθολογία με άλλα λόγια μας ενημερώνει για τη γνώση που είχαν οι άνθρωποι σχετικά με τις θεραπευτικές ικανότητες του αλόγου. Όμως, πέρασαν τα χρόνια και ξεχάστηκαν οι γνώσεις των αρχαίων. Αργότερα αναπτύχτηκε η τεχνολογία η οποία ανακούφισε τον ανθρώπινο πόνο και τη θεραπεία των νόσων. Κάποια στιγμή ωστόσο οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά στο αδιέξοδο του μετατραυματικού συνδρόμου. Ψάχνοντας λύση και δοκιμάζοντας τις ξεχασμένες παλιές μεθόδους, ανακάλυψαν τη δυνατότητα του αλόγου να είναι θεραπευτής», μας περιγράφει η κ. Νίκη Μαρκογιάννη, δημιουργός της Ιππόλυσης.

Hippolysis 1014x487

Το EAGALA (EQUINE ASSISTED GROWTH AND LEARNING ASSOSIATION) δημιουργήθηκε σαν ένας παγκόσμιος φορέας έρευνας και εκπαίδευσης ανθρώπων ώστε να μπορούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο να συντονίζουν τις θεραπείες των ανθρώπων με τα άλογα. Η έδρα του φορέα είναι στην Αμερική. Διαθέτει πιστοποιημένα κέντρα σε 50 χώρες (η Ιππόλυση είναι το μόνο πιστοποιημένο κέντρο στην Ελλάδα) και  4.500 πιστοποιημένους θεραπευτές.

Με την πάροδο του χρόνου η μέθοδος δοκιμάστηκε και απέδειξε ότι είναι επιτυχής και σε άλλα θέματα, εκτός από το μετατραυματικό σύνδρομο. Οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι μια βραχείας διαρκείας επιτυχής βιωματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Σαν μέθοδος αυτογνωσίας εξέλιξης και μάθησης εφαρμόζεται από εκπαιδευτικούς οργανισμούς στο εξωτερικό, όπως και στην εκπαίδευση ειδικών στρατιωτικών ομάδων, γιατί βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν την εγρήγορση, τον γρήγορα αποτελεσματικό έλεγχο του περιβάλλοντος, να εμβαθύνουν στην εξωλεκτική επικοινωνία, να λειτουργούν με καλύτερα δυναμικά ομάδας και να αναπτύσσουν τη δυνατότητα ταχύτατης εξεύρεσης πολλαπλών εναλλακτικών λύσεων.

Το EAGALA δημιουργήθηκε ώστε οι άνθρωποι να μπορούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο να συντονίζουν τις θεραπείες των ανθρώπων με τα άλογα

Στην πρακτική αυτή, εκτός από τους θεραπευτές –δασκάλους (ιπποειδή), οι ανθρώπινοι συντελεστές δουλεύουν σε μια ομάδα που περιλαμβάνει έναν εκπαιδευμένο και διπλωματούχο πιστοποιημένο στη μέθοδο ψυχίατρο ή ψυχολόγο και έναν άνθρωπο με μακρόχρονη εμπειρία πάνω στα άλογα (κτηνίατρο ιπποειδών, προπονητή ιππασίας κλπ διπλωματούχο πιστοποιημένο επίσης στη μέθοδο).

Όπως εξηγεί η κ. Νίκη Μαρκογιάννη, η Ιππόλυση είναι το μόνο πιστοποιημένο κέντρο EAGALA στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, ενώ στις περισσότερες χώρες καλύπτεται από τα εθνικά συστήματα υγείας. Ο χρόνος που θα χρειαστεί το κάθε άτομο προκειμένου να θεραπευτεί εξαρτάται από τα θέματα που αντιμετωπίζει. Σαν βραχεία βιωματική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Συνήθως ένας θεραπευτικός κύκλος αποτελείται από 6 έως 12 συνεδρίες, αλλά πάντα στη θεραπεία η διάρκεια είναι εξατομικευμένη.

Στην Ιππόλυση όμως πέρα από το θεραπευτικό κομμάτι αξιοσημείωτη είναι και η φιλοζωική δράση των εθελοντών. Τα εξημερωμένα ζώα είναι απροστάτευτα και εξαρτώνται από τη διάθεση-πρόθεση των ανθρώπων που είναι γύρω τους. Επειδή για πολλά χρόνια ο άνθρωπος μέσα στην υπεροψία του θεωρούσε τα ζώα κατώτερες μορφές ζωής, η συμπεριφορά του ήταν -και δυστυχώς εξακολουθεί και σήμερα- σε μεγάλο ποσοστό ανάλογη με αυτή τη νοοτροπία, εξηγούν τα μέλη της Ιππόλυσης.

ippo 4

Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία να μαθαίνουν να φροντίζουν τα ζώα. Η φιλοζωική δράση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια αποκατάστασης μια άδικης και ασεβούς συμπεριφοράς. Εκτός από τα ιπποειδή, στην Ιππόλυση φιλοξενούνται σκυλιά που βρίσκονταν στο δρόμο καθώς και γάτες οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν πεταμένες σε σκουπιδοτενεκέδες ενώ ήταν ακόμα μωρά.

Έρευνες εξάλλου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν πως τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες έχουν ευεργετική επίδραση στη υγεία και την ψυχολογία του ανθρώπου. «Έτσι όποιος πετάει ένα σκύλο ή μια γάτα στο δρόμο πρέπει να ξέρει ότι στην ουσία πετάει ένα θεραπευτή», αναφέρει η κ. Μαρκογιάννη.

Στην Ιππόλυση αξιοσημείωτη είναι και η φιλοζωική δράση των εθελοντών

Για να γίνει κάποιος εθελοντής στην Ιππόλυση πρέπει να αγαπά και να σέβεται τα ζώα, να μη φοβάται τη σκληρή δουλειά και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και να είναι διατεθειμένος να αφήσει τον εαυτό του να εκπαιδευτεί. Η ομάδα της Ιππόλυσης την περίοδο αυτή πραγματοποιεί ένα crowd funding  (https://www.youcaring.com/hippolysis-niki-markogianni-497272) προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα. Η παραμικρή οικονομική βοήθεια όπως και διάδοση μέσα από τα social media θα ήταν πολύτιμη για το στόχο της ομάδας.

ippo 11

Για όποιον θα ήθελε να προσφέρει άμεσα ο λογαριασμός της Ιππόλυσης είναι :

Ιππόλυση

ALPHA BANK

Αρ. Λογ. 399002002000466

IBANGR60 0140 3990 3990 0200 2000 466

BICCRBAGRAA

Παρακαλούμε να αναγράφετε το όνομά σας για να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης απόδειξης στο όνομά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ιππόλυση μπείτε εδώ

 

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman