ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια ταινία για τον γενναίο Ντάλτον Τράμπο

Tweet
Share
Tweet
Share

Η κινηματογραφική ταινία «Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του», είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Ο αμερικανός σεναριογράφος Ντάλτον Τράμπο που διασκεύασε την δική του αρχική νουβέλα το1938 και το σκηνοθέτησε την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, 33 χρόνια αργότερα, δημιούργησε μια αριστουργηματική ταινία, από την οποία δε βγαίνει ποτέ κανείς ξανά ο ίδιος.

"Πάντα για κάτι πολεμούσανε οι μπάσταρδοι κι άμα τολμούσε κανένας να τους πει, στο διάολο οι πόλεμοι, όλοι ίδιοι είναι και κανείς ποτέ δεν κερδίζει τίποτα, τον φωνάζανε δειλό.

Όταν δεν πολεμούσανε για την ελευθερία, πολεμούσανε για την ανεξαρτησία ή για τη δημοκρατία ή για την αξιοπρέπεια ή για την τιμή ή για την πατρίδα ή για κάτι άλλο που επίσης δεν σήμαινε τίποτα.

Πολεμούσαν για να γίνει ο κόσμος ασφαλής για τη δημοκρατία, για τις μικρές χώρες, για όλους. Άμα είχε τελειώσει λοιπόν τώρα ο πόλεμος, τότε ο κόσμος έπρεπε να είχε γίνει ασφαλής για τη δημοκρατία. Είχε γίνει; Και για ποιο είδος δημοκρατίας; Και για πόση δημοκρατία; Και για ποιανού τη δημοκρατία;"

Η περίληψη της ταινίας

Ο πρωταγωνιστής του Ντάλτον Τράμπο, είναι ένα νεαρό παλληκάρι που τραυματίζεται φρικτά από νάρκη την τελευταία ημέρα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε χάνει και τα τέσσερα άκρα από την ρίζα, τα μάτια, την μύτη, το στόμα και την ακοή. Απομένει στο κρεββάτι κάποιου νοσοκομείου, ένα κούτσουρο, απόλυτα ακρωτηριασμένος, κατασκεύασμα των ηγετών και των συμφερόντων, στερημένος από τις πιο βασικές του λειτουργίες, ανήμπορος να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Όμως δε χάνει το μυαλό του…

Όταν αποκτά ξανά τις αισθήσεις του, το μόνο που διαθέτει είναι η ικανότητά του να αποδιαρθρώνει το χώρο και το χρόνο, να κινείται έξω από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, να σκέφτεται, να αναπολεί στιγμιότυπα της περασμένης του ζωής ή να φαντάζεται.

Ο Τράμπο δεν ασχολείται με τον πόλεμο ως εύπεπτο θέαμα όπως ο…Σπίλμπεργκ, αλλά με τα φρικτά αποτελέσματά του. Σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής κουφαριών.

Η ιστορία του Ντάλτον Τράμπο, του σπουδαίου δημιουργού που μπήκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, εξαιτίας των πολιτικών απόψεων, έρχεται τώρα στη μεγάλη οθόνη.

Ο μίτος της ταινίας ξετυλίγεται από το 1940, όταν o Τράμπο (τον υποδύεται ο Μπράϊαν Κράνστον) είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους και σημαντικούς σεναριογράφους του κόσμου. Θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλυγουντ και είναι ένας ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα.

Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Τράμπο αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ εξασφαλίζει την αιώνια έχθρα της ισχυρής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Χέντα Χόπερ (την ερμηνεύει η σπουδαία Έλεν Μίρεν).

Για τα επόμενα 13 χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ αρνούνται να τον προσλάβουν από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις.

Κι ενώ φίλοι και γνωστοί τον αποφεύγουν, εκείνος συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων.

Μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες του Χόλυγουντ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Μπράϊαν Κράνστον, σε έναν ρόλο που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία «Trumbo» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 11 Φεβρουαρίου, σε διανομή Feelgood Entertainment.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman