ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πάνω από 10.000 μαθητές πεινούν στο σχολείο

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάποτε το κολατσιό ήταν καθημερινά στη σχολική τσάντα, σε αντίθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα όπου δεκάδες μαθητές περνούν την ημέρα στο σχολείο νηστικοίΣήμερα ένα στα έξιπαιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

Για τους λόγους αυτούς και για πέμπτο συνεχές έτος το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί πανελλαδικά το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στη συνέντευξη Τύπου που από κοινού διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, φορέας υλοποίησης του προγράμματος και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσιάστηκε η χορηγία του ΔΑΑ, η οποία σε συνδυασμό με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων (matching fund) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξασφαλίζει την καθημερινή σίτιση για τέσσερα σχολεία, στα οποία άνω του 65% των οικογενειών πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας

Ήδη φέτος το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας με 11.617 συνολικά μαθητές. Ωστόσο, οι 2.080 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη χρονιά 2015-16, φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 260.000 μαθητές.

prolepsis 2

Στην εκδήλωση παράλληλα παρουσιάστηκαν στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis που αφορούν τις πολύπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μαθητές για το σύνολο των σχολείων στα οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία για σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος για το σχολικό έτος 2014-15, τα οποία αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη επέκτασής του σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

Η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis σημείωσε σχετικά με το θέμα: «Σε μια χρονιά που η ανάγκη για παροχή σίτισης σε δημόσια σχολεία έχει ξεπεράσει σε αριθμό κάθε προηγούμενο, η χορηγία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο παιδιά που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Οι συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων, εταιρειών και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε συνδυασμό με την έστω ηθική στήριξη της πολιτείας αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο ασφαλή δρόμο για να αντιμετωπιστεί η φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και να διασφαλιστεί η πνευματική και σωματική υγεία των παιδιών μας που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας».

sxoleia

Εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, δήλωσε: «Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θεωρούμε χρέος μας τη συνεχή και διαχρονική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με δράσεις και προγράμματα ουσιαστικής αξίας. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το αεροδρόμιο στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, στηρίζοντας έμπρακτα τους γείτονές του με πλήθος εθελοντικών πρωτοβουλιών, που ξεπερνούν το πλαίσιο των συμβατικών και εταιρικών υποχρεώσεων του και εκτείνονται από την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον, ως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τις υποδομές. Νιώθοντας σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και κυρίως να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δυστυχώς αφορά τα παιδιά μας και την υγεία τους, θεωρούμε ιδιαίτερα ξεχωριστή τη φετινή συνεργασία μας με έναν εξαιρετικά σημαντικό φορέα όπως είναι το Ινστιτούτο Prolepsis.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σχολικό έτος 2014-15, με το πρόγραμμα μειώθηκε 10% ο δείκτης της επισιτιστικής ανασφάλειας, 20% το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πείνα, ενώ το 50% των παιδιών που ήταν ελλιποβαρή απέκτησαν κανονικό βάρος. Το 34% των παιδιών που ήταν υπέρβαρα απέκτησαν κανονικό βάρος, ενώ πάνω από το 38% των παιδιών αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πάνω από το 83% των παιδιών τέλος ζητούσαν και στο σπίτι τους υγιεινά φαγητά. Την ίδια στιγμή, γονείς και εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως λόγω της διατροφής μειώθηκε η σχολική διαρροή, βελτιώθηκε το σχολικό κλίμα και η ψυχολογία των παιδιών, ενώ ενισχύθηκε το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

prolepsis 3

Το γεύμα καλύπτει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ενέργεια και το 50-70% των ημερήσιων αναγκών τους σε πρωτεϊνες. Παρασκευάζεται με ελληνικές πρώτες ύλες, αποκλειστικά με ελαιόλαδο και χωρίς συντηρητικά. Το Ινστιτούτο Prolepsis παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα και επισκέπτεται τακτικά τα σχολεία και τους προμηθευτές των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και την άρτια υλοποίηση του προγράμματος. Παράλληλα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί λαμβάνουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, εκπαιδευτικές εκδόσεις και παιχνίδια) και συμμετέχουν σε δράσεις που προωθούν την υγιεινή διατροφή.

pinakas 1

Το Ινστιτούτο υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-13 το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, με μέγα δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ιδιωτών, ιδρυμάτων και εταιρειών. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια γεύματα σε 480 περίπου σχολεία και 80.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

pinakas

Στην εκδήλωση παράλληλα μίλησαν η κ. Ιωάννα Κιοσσέ από το τμήμα Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Charles Michael O’ Connor, Διευθυντής Περιβάλλοντος Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα. Το λόγο στη συνέχεια πήραν η κ. Αφροδίτη Βελουδάκη, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, ο κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, Γενικός Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου και από την πλευρά των σχολείων η κ. Ελένη Τούτση, Διευθύντρια Σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα και η κ. Ζανέτ Σβέλα-Μασταγκάκη, μητέρα μαθήτριας.

Όποιος ενδιαφέρεται θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για το Ινστιτούτο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofi.prolepsis.gr. Η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη.

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman