ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι παρέες γράφουν την Ιστορία Νο31

Tweet
Share
Tweet
Share

Μία άλλη παρέα που γράφει την ιστορία του αθλητισμού είναι τα λεγόμενα πουλητάρια.

Πουλητάρια αποκαλούμε τους αθλητές που έναντι χρηματικής αμοιβής υποσχέσεων ή άλλων ανταλλαγμάτων μειώνουν ηθελημένως την απόδοση τους, ώστε είτε οι ίδιοι να μην πρωτεύσουν είτε η ομάδα τους να χάσει τον αγώνα.

Σ΄ όλους τους αθλητές, τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα τους, έχει τύχει να πλησιαστούν από διάφορους τύπους, ώστε με την δική τους χλωμή συμμετοχή να κερδίσει ο αντίπαλος. ‘Αλλοι γυρίζουν την πλάτη, άλλοι κάνουν τον αγώνα μπίζνα.

Οι πρώτοι είναι οι ρομαντικοί, οι σπορτσμεν, αυτοί που έχουν καταλάβει για ποιο λόγο αγωνίζονται, που έχουν έναν εσωτερικό και ανεπηρέαστο κώδικα ηθικής, που δεν μπορούν να αναγνώσουν διαφορετικά τη θέση τους στη ζωή, στην κοινωνία, στο γήπεδο.

Οι δεύτεροι είναι οι πονηροί, οι αφιστάμενοι της έννοιας του αθλητισμού, οι τύποι που έχουν ολισθήσει την ευγενή ενασχόληση τους ως μέσο πορισμού χρημάτων, αυτοί που θυσιάζουν την ψυχική τους ανάταση για την απόλαυση της μικροϋλης.

Αυτά ως προς την θεωρία. Στην πράξη όμως η καθημερινή ζωή μας είναι ατέρμων αγώνας επιβίωσης, καθημερινός στραγγαλισμός και στο διηνεκές απόκρουση αντιξοοτήτων και δυστυχιών. Οι άνθρωποι είναι καλαμιές στον κάμπο που τις δέρνει ο άνεμος.

Έτσι είναι αβασάνιστο να κρίνουμε την κάθε περίπτωση χρηματισμού με τα ίδια μέτρα και σταθμά και η ηθική απαξία του πουλήματος έχει επίπεδα. Άλλη η περίπτωση που κάποιος εξαγοράζεται γιατί χρειάζεται εγχείριση το παιδί του και άλλη η περίπτωση που κάποιος εξαγοράζεται για να φάει τα λεφτά στα μπουζούκια και στις πουτάνες.

Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω την απόδοση του Χρήστου Καρκαμάνη στο παιχνίδι Ηρακλής-Α.Ε.Κ με αποτέλεσμα 2-3 το 1999. Ο Καρκαμάνης τερματοφύλακας τότε στον Ηρακλή και ενώ το σκορ μέχρι το 90ο λεπτό ήταν 2-2 έπνιξε το τελευταίο γκολ του Μαλαδένη της Α.Ε.Κ. Η Α.Ε.Κ, προεδρεύοντος τότε του Μελισανίδη, ήθελε το παιχνίδι για να παίξει, κερδίζοντας, στο Champions League.Ο Ηρακλής με «χ» έβγαινε Ευρώπη. Τότε για πρώτη φορά και μοναδική φορά στην ζωή μου είδα γκολκίπερ κατά την στιγμή της απόκρουσης να δίνει πάσα από το αριστερό χέρι στο δεξί και να σπρώχνει με το τελευταίο την μπάλα στα δίχτυα. Μετά από αυτό το παιχνίδι ο Καρκαμάνης, διεθνής μάλιστα, εξαφανίσθηκε απ’ το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Τώρα εάν τα ΄πιασε ο Καρκαμάνης ή όχι, αυτός το ξέρει. Την εικόνα που είδα καταθέτω…

Και ο Γκαλίνοβιτς, τερματοφύλακας ήταν στον Παναθηναϊκό και είχε άρρωστο παιδί, αλλά δεν ακούστηκε τίποτε…

Ένας άλλος πρώην διεθνής, ο Ντίνος Μπαλλής καταδικάστηκε για υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας, ως διαμεσολαβητής σε αγώνα Α.ΕΚ –Ο.Σ.Φ.Π το 1987, επί εποχής Κοσκωτά. Ωραίους διεθνείς είχαμε…

Πουλητάρια υφίστανται σ’ όλα τα λειτουργήματα και σ’ όλα τα επαγγέλματα. Ειδικά η Ελλάδα, μια χώρα παραδοσιακά πτωχή και υπόδουλη από το 146 π.Χ (όταν ο Ύπατος των Ρωμαίων Λεύκιος Μόμμιος κατέλαβε την Κόρινθο) έως το 1830, βρίθει από τέτοια «ηθικά» στοιχεία.

- Δημοσθένης Δέπος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman