ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το «δώρο από το Θεό» του πάπα ήταν… παντρεμένο

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ανθρώπινη πλευρά του κλήρου και η διαχείριση συναισθημάτων και ορμών αποτελεί αναπάντητη απορία της πλειονότητας των «κοινών θνητών». Οι απαντήσεις που δίνουν όσοι βρίσκονται στην καρδιά του κλήρου δεν ικανοποιούν πάντα τις απορίες για το πόσο εύκολα ζει κανείς δίνοντας όρκο αγαμίας που τους απαγορεύει να συνάπτουν ερωτικού περιεχομένου σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας που για τους θρησκευτικούς κύκλους αποτελούν σκάνδαλο, δείχνει την ανθρώπινη υπόσταση εκείνων που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της συνομιλίας με τα θεία.

Πρόσφατη αποκάλυψη δείχνει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ να αλληλογραφεί επί 30 χρόνια με το κρυφό – παντρεμένο μάλιστα – αντικείμενο του πόθου του.

AAAAAApope

Μια σειρά γραμμάτων αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση που φαίνεται να διατηρούσε ο πρώην Πάπας, ο οποίος απεβίωσε το 2005 και ανακηρύχθηκε άγιος από την καθολική εκκλησία το 2014. Η γνωριμία με την Anna-Teresa Tymieniecka ήρθε πριν αναλάβει τα παπικά του καθήκοντα το 1978.

Πιο συγκεκριμένα, τα επίμαχα γράμματα βρίσκονταν στην πολωνική εθνική βιβλιοθήκη, μέχρι που ανακαλύφθηκαν από το BBC, το οποίο, μάλιστα, προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την σχέση του Πολωνού Ποντίφικα με την Tymieniecka.

Παπας

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Βατικανό

Στην αλληλογραφία τους, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' την αποκαλεί «δώρο από τον Θεό», ενώ από τα λεγόμενά του αποκαλύπτεται πως δυσκολευόταν να συνδυάσει τον ρόλο του ως Πάπας με τα συναισθήματά του. Πιο αναλυτικά, ο ίδιος γράφει πως: «Αν δεν είχα αυτή τη βαθιά πίστη, κάποια ηθική βεβαιότητα της Χάριτος και την υποχρέωση να υπακούσω σε αυτή, τότε δεν θα τολμούσα να συμπεριφερθώ έτσι».

Από τα γράμματα, ακόμα, προκύπτει πως ο Πάπας της είχε χαρίσει ένα φυλαχτό λαιμού, το οποίο του είχε δωρίσει ο πατέρας του μετά την πρώτη του Θεία Κοινωνία.  Η αλληλογραφία μεταξύ του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και της Tymieniecka ξεκίνησε το 1973, όταν εκείνη του έγραψε σχετικά με ένα βιβλίο φιλοσοφίας που είχε γράψει.

Ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 1976 φαίνεται πως της έγραψε: «Αγαπημένη μου Τερέζα, έλαβα τα τρία σου γράμματα. Μου γράφεις πως διαλύεσαι, αλλά δεν μπορώ να βρω απάντηση σε αυτές τις λέξεις».

Acamping

Οι δυο τους σε εκδρομή για camping

Τα γράμματα, που ήρθαν στο φως, φαίνεται πως είναι μόνο όσα έστειλε ο Πάπας στην Tymieniecka. Ερευνητές, που ανέλυσαν τα εν λόγω γράμματα, πιστεύουν πως πρόκειται για το αρχικό στάδιο της σχέσης τους, όταν η Tymieniecka του είπε πως είναι ερωτευμένη μαζί του.

Σε κάποιο άλλο γράμμα από τον Σεπτέμβριο του 1976, ο Πολωνός Ποντίφικας της εξηγεί το δώρου φυλαχτού, γράφοντας: «Από την περασμένη χρονιά έψαχνα για μια απάντηση στις λέξεις “Ανήκω σε εσένα” και, επιτέλους, πριν φύγω από την Πολωνία, βρήκα την απάντηση σε αυτό το φυλαχτό. Η διάσταση, στην οποία σε αποδέχομαι και σε αισθάνομαι σε όλες τις καταστάσεις, όταν είσαι κοντά και όταν είσαι μακριά».

AAlakto
Όταν ο Ιωάννης Παύλος Β' ανέλαβε τα παπικά του καθήκοντα, φαίνεται πως η αλληλογραφία συνεχίστηκε, ενώ η Tymieniecka φαίνεται πως επισκέφθηκε το Βατικανό αρκετές φορές. 
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Καρλ Μπερνστάιν, ήταν το πρώτο πρόσωπο που σχολίασε την εν λόγω σχέση στη δεκαετία του 1990. Όπως είχε τονίσει ο ίδιος: «Μιλάμε για τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Πρόκειται για μια εξαιρετική σχέση. Δεν είναι κάτι παράνομο, παρ' όλα αυτά είναι συναρπαστικό. Αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτόν».

H Anna-Teresa Tymieniecka πούλησε τα γράμματα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας το 2008, ενώ η ίδια πέθανε το 2014.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman