ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γλυκές απολαύσεις στην Αθήνα... Πού θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα cupcakes;

Tweet
Share
Tweet
Share

Tα μαγαζιά με τις πολύχρωμες λιχουδιές που μοιάζουν με κέικ ξεφύτρωσαν παντού τα τελευταία χρόνια. Ποικιλίες γεύσεων και σχεδίων προκαλούν οργασμό όχι μόνο στο στόμα αλλά και στο… μάτι! Μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, η πρωτεύουσα έχει βάλει για τα καλά στη ζωή των Αθηναίων τα cupcakes, γλυκαίνοντας την με την χαριτωμένη όψη τους και την απαράμιλλη γεύση τους. Με βάση το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά και το αλεύρι και στολισμένα με πολλά και διαφορετικά icings, από βανίλια και σοκολάτα μέχρι oreo και red velvet, τείνουν να γίνουν το εθνικό μας γλυκό. Ιcons, εικονοκλαστικά φετίχ μιας ποπ κουλτούρας που αν ξέρει να χτίζει κάτι καλά, αυτό είναι οι προσβάσιμες μυθολογίες. Τα cupcakes μεταμορφώνουν την ώρα του γλυκού σε μαξιμαλιστικό στιλιστικό λούνα παρκ.

To cupcake δεν αποτελεί ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Το ξεθάψαμε και αυτό από το παρελθόν, αφού η μόδα, ακόμα και στο φαγητό, συχνά ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το συναντήσαμε στην αμερικανική βιβλιογραφία μαγειρικής μόλις το 1796, ενώ παρόμοιες αναφορές έγιναν σε βιβλίο συνταγών ζαχαροπλαστικής και το 1828.

Δύο είναι οι θεωρίες προέλευσης της ονομασίας του. Η πρώτη σχετίζεται με το πυρίμαχο σκεύος μέσα στο οποίο ψηνόταν, ενώ η δεύτερη με το ίδιο το φλιτζάνι που αποτέλεσε και τη μονάδα μέτρησης των υλικών παρασκευής του.

Η μεγάλη διάδοσή του οφειλόταν στο γεγονός ότι ο χρόνος ψησίματος του ήταν πολύ λιγότερος από εκείνον ενός κανονικού μεγέθους κέικ. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά το 1900 τα cupcakes διαδόθηκαν ως λαχταριστά κεράσματα για τα παιδιά. Η συχνή επομένως σύνδεση των cupcakes με μια κλασσική αμερικανίδα νοικοκυρά της δεκαετίας του ‘50 και ‘60, δεν αποτελεί παρά έναν μύθο.

cupcakes 23

Αυτή η «υψηλή γαστρονομική μόδα», πρωτοξεκίνησε το 1996 στo Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, όταν η Carrie Bradshaw, από την πανσίγνωστη αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», δοκίμασε μπροστά στον φακό μία μπουκιά από ένα Magnolia cupcake με πλούσια, ροζ, ζαχαρένια επικάλυψη.

Τα cupcakes αποτελούν πλέον μία «pop κουλτούρα» στον κόσμο της γαστρονομίας

Από εκείνη τη στιγμή τo Magnolia Bakery αποθεώθηκε. Ακολούθησαν το Crumbs στο Manhattan, το Sprinkles στο Beverly Hills, το Georgetown Cupcakes στο Georgetown, εξαπλώνοντας ένα πολύχρωμο cupcake trend, όχι μόνο στην Αμερική και στην Αγγλία αλλά και σε ολόκληρο τον μη αγγλοσαξονικό κόσμο.

Τα cupcakes αποτελούν πλέον μία «pop κουλτούρα» στον κόσμο της γαστρονομίας, μετατρέποντας το απλό, καθημερινό baking σε μία «υψηλή αστική τέχνη», την οποία πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να ασκήσουν για γρήγορο κέρδος, ενώ μόλις ξεθωριάσει και αυτή η μόδα, λίγοι θα είναι εκείνοι, που θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα στέκια για τις γλυκές σας εξορμήσεις.

Emi' s cupcakes

cupcake

Tο Emi’s Cupcakes, ένα ρετρό μικρό μαγαζάκι στο Κολωνάκι μοιάζει σαν να έχει βγει από άλλες εποχές. Βάζα γεμάτα με cupcakes και πολλά ακόμη λαχταριστά γλυκά, όλα φτιαγμένα από την οικοδέσποινα –από τις ζύμες και τις κρέμες μέχρι το φυστικοβούτυρο που χρησιμοποιεί- συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο. Η Έμι, κάνοντας πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο φτιάχνει και ψήνει η ίδια τα γλυκά της πάνω σε συνταγές της Καναδέζας γιαγιάς αλλά και δικές της εμπνεύσεις: τα cupcakes της βγαίνουν σε έξι βασικές γεύσεις carrot cake, red velvet, black bottom, βανίλια, σοκολάτα, φιστίκι και άλλες, ανάλογα με τη μέρα.

Καρνεάδου 7, Κολωνάκι, τηλ. 211 1824230

I Love Cupcakes

cupcake 2

Από το όνομα καταλαβαίνεις τι να περιμένεις σε αυτό το μαγαζί των Νοτίων προαστίων. Ωδή στο cupcake με ατελείωτους συνδυασμούς και γεύσεις που αλλάζουν κάθε 7 με 10 ημέρες και διαφορετικά cupcakes να πρωταγωνιστούν κάθε εβδομάδα. Από τις κλασικές επιλογές – βανίλια και σοκολάτα – μέχρι τις πιο ιδιαίτερες – choco Nutella και Oreo Cookie – το I Love Cupcakes είναι ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφτείς τη Γλυφάδα αν δεν μένεις στην περιοχή.

Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 210 898 33 66 

Petits Gateaux 

cupcake 3

Τα Μελίσσια έχουν το δικό τους cupcake shop, το οποίο αξίζει να επισκεφτείς οπωσδήποτε αν βρεθείς στην περιοχή. Το κουκλίστικο Petits Gateaux παρασκευάζει καθημερινά μικρές ποσότητες cupcakes, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Θα τα βρεις σε έξι κλασικές γεύσεις: oreo, red velvet, καρότο, λεμόνι, σοκολάτα και σοκολάτα-πορτοκάλι.

Ελ. Βενιζέλου 40 & Λ. Πηγής 43α, Μελίσσια, τηλ. 210 8105523 

Sweet Spot

sweet

Το Sweet Spot που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του σε ένα μικρό μαγαζί στη Ν.Φιλοθέη είναι οικογενειακή υπόθεση. Η μητέρα Μαρία Βιδάλη και η κόρη Ζωή Βιδάλη, έκαναν το πάθος τους δουλειά δημιουργώντας το δικό τους κατάστημα με γλυκά. Από τα χειροποίητα cupcakes τους ξεχωρίζουν το Mojito Cupcake, το Malibu Ανανά και το Appletini –που συνοδεύονται από ένα σωληνάκι από το ανάλογο ποτό – καθώς και τα εποχιακά όπως μήλο-κανέλα, τζίντζερ-αχλάδι και φιστίκι Αιγίνης με τριαντάφυλλο. Το Sweet Spot έχει αποκτήσει πλέον και αδελφάκια, ένα στο Χαλάνδρι κι ένα στην Κηφισιά.

Γ. Μπάκου 42 & Μαντζουράκη, Νέα Φιλοθέη, τηλ: 210 6990590

Nouvelle Patisserie

love

Το όνομά του θυμίζει γαλλικό ζαχαροπλαστείο! Κι όντως το "Nouvelle Patisserie" στο Παλαιό Φάληρο δεν έχει μόνο το όνομα, αλλά και την χάρη, αφού εδώ και 30 χρόνια προσφέρει γλυκά με παριζιάνικο αέρα! Δοκιμάστε τις τάρτες φρούτων, τα μπισκότα αλλά και τα αξεπέραστα cupcakes του σε κλασικές και μη γεύσεις, όπως καρότο, σοκολάτα, λεμόνι ή καρύδα.

Nouvelle Patisserie, Λεωφόρος Αμφιθέας 168, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9833096

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman