ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο σπόρος των startup επιχειρήσεων ανθίζει στο Orange Grove

Tweet
Share
Tweet
Share

Αυτά τα δύο χρόνια λειτουργίας του Orange Grove, του πρωτότυπου «Πορτοκαλεώνα» νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργεί υπό τη σκέπη της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι ιδέες ξεφυτρώνουν, ανθίζουν και ωριμάζουν. Εκεί, νέοι άνθρωποι που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση ανταλλάσουν απόψεις και θέτουν τις βάσεις για το σχέδιο τους. Η ιδέα για τη δημιουργία της Orange Grove ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος και μια κοινότητα όπου θα βοηθούσε νέους Έλληνες, Ολλανδούς και μη, επιχειρηματίες να αναπτύξουν την δική τους επιχείρηση με στόχο όχι μόνο να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό αλλά και να αναπτύξουν οι νέοι επιχειρηματίες δεξιότητες, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να μπορέσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί η Assistant Project Manager του Orange Grove, Xριστίνα Μπιρλιράκη, σκοπός του εγχειρήματος είναι να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, την ανταλλαγή γνώσεων, να προωθήσει την αμφίδρομη κινητικότητα, να βοηθήσει στην μείωση της νεανικής ανεργίας και να προωθήσει τη δημιουργία ενός τοπικού startup οικοσυστήματος, το οποίο θα το συνδέει παράλληλα με τους διεθνείς ομολόγους τους. Μέχρι σήμερα από το Orange Grove έχουν περάσει 104 startups που αντιστοιχούν σε 159 επιχειρηματίες. Σήμερα φιλοξενεί 46 startups που αντιστοιχούν σε 48 επιχειρηματίες.

og

Χορηγοί, όπως η Heineken και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μεγάλες εταιρείες όπως οι Interamerican, KLM, Philips, Bodossaki Foundation, CoCo-MAT, ABN-AMRO, Friesland Campina στηρίζουν το εγχείρημα της ολλανδικής πρεσβείας, σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Delft University of Technology, το University of Amsterdam, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους φορείς όπως το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδας και το Hellenic Start up Association.

Στο Orange Grove μπορούν να συμμετέχουν νέοι Έλληνες και Ευρωπαίοι μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι οποίοι έχουν μια ιδέα και θέλουν να την δουν να υλοποιείται και να γίνεται επιχείρηση. Να σημειώθει ότι αυτοί που έχουν ήδη ένα startup (λιγότερο από δυο χρόνια) και θέλουν να το εξελίξουν και να το οδηγήσουν στην επιτυχία, μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Το «ενοίκιο» που πληρώνουν τα μέλη του Orange Grove για όλα όσα παρέχονται (ευέλικτος χώρος εργασίας, mentoring, coaching, λογιστική και νομική βοήθεια, εκπαιδευτικά προγράμματα σεμινάρια, εκδηλώσεις δικτύωσης) είναι 100 ευρώ το μήνα, να σημειωθεί ωστόσο πως υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μειωμένο ποσό στην περίπτωση που από την ίδια ομάδα συμμετέχουν στην κοινότητα πάνω από δύο άτομα.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, την ανταλλαγή γνώσεων, να προωθήσει την αμφίδρομη κινητικότητα

To ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή μεγαλώνει και δυναμώνει, εξηγεί η κ. Μπιρλιράκη. Όλο και πιο πολλοί νέοι ασχολούνται επιτυχημένα με τις startups και οι πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα όλο και αυξάνονται. Το επίπεδο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι αρκετά υψηλό μιας και βλέπουμε πολλές από αυτές να μεγαλώνουν, να βρίσκουν χρηματοδότηση και να ανοίγουν πετυχημένα τα φτερά τους στις αγορές του εξωτερικού παρά τις όποιες δυσκολίες. «Φυσικά το ελληνικό οικοσύστημα είναι ακόμα νέο και με πολλές δυνατότητες βελτίωσης. Τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερες startups θα τα καταφέρουν», συμπληρώνει η ίδια.

og 2

«Μπορεί να ακούγεται κλισέ και οξύμωρο αλλά μέσα από την κρίση μπορούν να προκύψουν και ευκαιρίες. Έτσι και αλλιώς οι startup επιχειρήσεις, λόγω ιδιοσυγκρασίας, έχουν μάθει να επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες και σε συνθήκες ρίσκου και αβεβαιότητας, όποτε είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν και να μεγαλουργήσουν σε ένα τέτοια οικονομικό και κοινωνικό κλίμα από μια πιο παραδοσιακή και γραφειοκρατική επιχείρηση. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τις startup επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους είναι μια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία, στις διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έναρξη τους καθώς και την σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Αθήνα», εξηγεί η κ. Μπιρλιράκη.

og 3

Δάφνη Τσεβρένη

Clio Muse

Δάφνη Τσεβρένη, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη βοήθεια του Orange Grove, δημιούργησε με τους συνεργάτες της την ομάδα του Clio Muse. Πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που αφηγείται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές ιστορίες για διαδρομές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δηλαδή για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους αλλά και για τα πιο ενδιαφέροντα city walks (=περιπάτους) στην πόλη.

Όπως η ίδια αναφέρει: «Το Orange Grove και οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτό ήταν οι πρώτοι που πραγματικά μας βοήθησαν να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. ΄Ημασταν από τις πρώτες ομάδες που επιλεχθήκαμε να φιλοξενηθούμε στα γραφεία του. Ο ίδιος ο πρώην πρέσβης της Ολλανδίας Jan Versteeg πίστεψε πολύ στην ομάδα και στην ιδέα μας και οι μέντορες μας όπως ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, μας βοήθησαν να στήσουμε σωστά θεμέλια για την εταιρία μας.

og 4

Η νοοτροπία και το ήθος που διακρίνουν το Orange Grove δεν βρίσκονται εύκολα και πραγματικά εκεί συνδυάζονται όλα τα καλά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Μας σύστησαν σε μία ευρεία κοινότητα επιτυχημένων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων και η πρεσβεία της Ολλανδίας προώθησε με πολύ ωραίο τρόπο την Clio Muse. Συμπερασματικά, πιστεύουμε όλοι μας στην Clio Muse ότι το Orange Grove ήταν και είναι ένας από τους σοβαρότερους λόγους που έχουμε αναπτυχθεί και έχουμε κάνει τα βήματα προς την επιτυχία που έχουμε κάνει. Σε κάθε περίπτωση, είναι από τους καλύτερους συνεργατικούς χώρους στην Ελλάδα, με ανθρώπους που πραγματικά προσπαθούν καθημερινά για την επιτυχία των ομάδων που φιλοξενούν, και για όλα αυτά που έχουν κάνει για όλες τις ομάδες που φιλοξενούνται στο Orange Grove καθώς και για την Clio Muse τους ευχαριστούμε πολύ.»

Το Orange Grove στις 10/3 διοργανώνει το «The Squeeze» διαγωνισμό, ο οποίος είναι ανοιχτός και για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Στο διαγωνισμό αυτό οκτώ ομάδες του Orange Grove παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες με σκοπό οι δυο καλύτερες να κερδίσουν 15.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι νικητές θα αναδειχθούν μετά την απόφαση κριτικής επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους επιχειρηματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μόνιμο μέλος της κριτικής επιτροπής είναι ο Peter Economides, διακεκριμένος Brand Strategist.

og 5

Πώς να κάνεις αίτηση στο Orange Grove

  • Στέλνεις σκαναρισμένη την ταυτότητα σου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Συμπληρώνεις τη σχετική αίτηση που θα σου στείλει το Orange Grove καθώς και την ειδική φόρμα στην οποία περιγράφεις την ιδέα και το επιχειρηματικό σου σχέδιο.
  • Αίτηση μπορούν να καταθέσουν ομάδες έως 5 ατόμων με μια επιχειρηματική ιδέα/πλάνο ή μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση.
  • Η αίτηση εξετάζεται από ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των εταιριών - χορηγών, ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων και από στελέχη της πρεσβείας.
  • Όσοι επιλεγούν περνούν από προσωπική συνέντευξη στην οποία καλούνται να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Από τη συνέντευξη γίνεται η τελική επιλογή.

og 6

og 7

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman