ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

"Εδώ είναι του Ρασούλη"

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάτοχος ενός ιδιωτικού σύμπαντος ο Μανώλης Ρασούλης διαμόρφωσε καίρια το μεταπολιτευτικό ήθος, όχι μονάχα με τα τραγούδια του που επανέρχονται στα χείλη όσων επιμένουν να γλεντίζουν αυθεντικά αλλά και με το δημόσιο ήθος που καλλιέργησε η στάση του στη ζωή.

 Στάθηκε πάντοτε απέναντι στη νοοτροπία του μέσου πολίτη, μικροαστού, νεόπλουτου και ξιπασμένου αρχοντοχωριάτη που εγκαθιδρύθηκε σταδιακά, κυριάρχησε πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και αισθητικά και άλωσε τις παληές συνήθειες καταστρέφοντας τον ρυθμό και το στυλ της χώρας.

 Το αποτέλεσμα, όπως έλεγε, ήταν η καταστροφή της λαϊκής κουλτούρας, δηλαδή του αυθεντικού τραγουδιού, που είναι το θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς μας, απαξιώνοντας την λόγια ποίηση, εγκαθιδρύοντας, διά πυρρός και σιδήρου, τα... πολιτιστικά κέντρα της χαράς και της αισιοδοξίας, όπως τα ονόμασαν, κάτι χαζοκαμπαρέ, τα λεγόμενα σκυλάδικα.

 Ο Ρασούλης προσπάθησε να καταλάβει αυτόν τον κόσμο και να βρει λύσεις. Όμως αναγνώρισε την ήττα του, γι΄ αυτό και ανηφόρισε στη Σαλονίκη, όπου ακόμα υπήρχε χώρος παρέμβασης και οι άνθρωποι στη Μακεδονία, είναι διαφορετικοί. Εκεί στο Βορά άφησε την τελευταία πνοή του πριν από πέντε χρόνια. 

 

 

Η αποψινή παράσταση

 

Στον Μανώλη Ρασούλη, τον πολυγραφότατο και πολυαγαπημένο δημιουργό που έχει δικαίως χαρακτηριστεί ένας από τους καλύτερους στιχουργούς των τελευταίων ετών, είναι αφιερωμένη η μουσική παράσταση «Εδώ είναι του Ρασούλη», που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

 

Με τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών, ερμηνευτών και εκλεκτών μουσικών, μεταξύ των οποίων και συνεργάτες του από παλιά, και με μοναδικό οπτικό υλικό - ντοκιμαντέρ, η παράσταση φέρνει και πάλι κοντά μας τον τραγουδοποιό, τραγουδιστή, συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανώλη Ρασούλη, με τα πολλά αγαπημένα τραγούδια, τα άρθρα, τις ραδιοφωνικές εκπομπές, τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις και τα αφιερώματα.

Εμβληματικά τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες και πολλά από αυτά διαμόρφωσαν μουσικά την εποχή τους. Ο δίσκος «Η εκδίκηση της γυφτιάς», που δημιούργησε με τον Νίκο Ξυδάκη, άλλαξε για πάντα την πορεία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Στην παράσταση, ο Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει με την ορχήστρα του τραγούδια από τη συνολική κοινή πορεία του με τον Μανώλη Ρασούλη, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην «Εκδίκηση της Γυφτιάς» και στα «Δήθεν» και προβάλλοντας τη σημερινή πλευρά επιλεγμένων τραγουδιών από τους ιστορικούς αυτούς δίσκους, με ανανεωμένες εκτελέσεις.

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μπάσης, η Γιώτα Νέγκα, η Σοφία Παπάζογλου και η Ναταλία Ρασούλη, φίλοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες, καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητα και βρέθηκαν πολύ κοντά στο πνεύμα του Μανώλη Ρασούλη, αλλά και καλλιτέχνες - έκπληξη της βραδιάς, θα δώσουν το δικό τους στίγμα σε αγαπημένα τους τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριό του.

Συντελεστές

Επιμέλεια ορχήστρας: Τάκης Φραγκούς, επιμέλεια ορχήστρας Νίκου Ξυδάκη: Δημήτρης Μπουζάνης, υπεύθυνος ήχου: Θανάσης Γκίκας, οπτικό υλικό: Δημήτρης Ιωαννίδης, επιμέλεια προγράμματος: Ναταλία Ρασούλη - Έλλη Ρουμπέν, συμπαραγωγή: ΟΜΜΑ & ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ ΑΜΚΕ. Μουσικοί: Τάκης Φραγκούς: κοντραμπάσο, Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο, Δημήτρης Χουντής: πνευστά, Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Δήμος Πολυμέρης: ακορντεόν, Βασίλης Κετεντζόγλου, κιθάρα: Αλέξανδρος Ιακώβου: βιολί, Βαγγέλης Λιόλιος: μπουζούκι, Δημήτρης Λιόλιος: μπουζούκι, Σωκράτης Γανιάρης: τύμπανα -  κρουστά.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.:210 7282000.Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 35 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 17 ευρώ, ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 9,5 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,5 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά:megaron.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman