ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάνουν παιδιά στα 60 και δεν αρρωσταίνουν. Ποιο είναι το μυστικό της καλής ζωής τους;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ζουν μέχρι τα 120 τους χρόνια, δεν ξέρουν τι θα πει αρρώστια, ενώ οι γυναίκες της φυλής τους στα 40 τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κοριτσάκια. Στα 65 τους δε, κάνουν παιδιά, πράγμα σπάνιο για τη γυναικεία φύση. Ο λόγος για τη φυλή Χούνζα, της οποίας τα μέλη ζουν σε μια κοιλάδα που φέρει το ίδιο όνομα κάπου ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν και αποτελούν το βασικό αντικείμενο πλήθους ερευνών ακριβώς εξαιτίας της θαυμαστής καλοζωίας και μακροζωίας τους.

 

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καυκάσια χαρακτηριστικά, ενώ ξεχειλίζει από μέσα τους η ενέργεια. Έχουν μάθει να κινούνται πολύ εξαιτίας των εργασιών τους ενώ πιστεύουν πως η συνεχής κίνηση είναι πηγή θετικής ενέργειας. Δεν αγχώνονται και σπάνια τσακώνονται. Είναι αυτοί όμως οι λόγοι της ασυνήθιστης μακροζωίας τους; Οι περισσότεροι επιστήμονες εξηγούν πως όλα αυτά είναι αρκετά για να τους χαρίσουν την αιωνιότητα. Άλλοι πάλι θεωρούν πως το μυστικό της καλής υγείας και μακροζωίας τους βασίζεται σε όσα καταναλώνουν.

Στη φυλή Χούνζα έχουν καυκάσια χαρακτηριστικά, ενώ από μέσα τους ξεχειλίζει η ενέργεια

Ο Ρόμπερτ Μακάρισον, ένας γιατρός από τη Σκωτία, έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησε, τονίζει πως η αιτία της μακροζωίας των Χούνζα φαίνεται να είναι η διατροφή τους. Το καλοκαίρι τρώνε φρούτα και ωμά λαχανικά, το χειμώνα αποξηραμένα βερίκοκα, βλαστωμένους σπόρους (φύτρα) και τυρί από πρόβειο γάλα. Σε γενικές γραμμές η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες και δεν λαμβάνουν περισσότερες από 2.000 θερμίδες καθημερινά. Μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και όλες οι τροφές τους είναι φυσικές, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά.

xou 1

Το κλίμα δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη μακροζωία τους, αφού σε γειτονικά χωριά οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τις ίδιες κλιματικές συνθήκες δεν φτάνουν τις ηλικιακές «επιδόσεις» των Χούνζα και επίσης υποφέρουν από πολλές ασθένειες άγνωστες στη δική τους κοινωνία.

Πέραν της δίαιτας, ένας τρόπος ζωής βασισμένος στην πολλή κίνηση και την πολλή δουλειά, χωρίς καθόλου άγχος, φαίνεται να ευνοεί επίσης τους δείκτες ευημερίας αυτής της ιδιαίτερης φυλής. Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το ταμπεραμέντο τους: οι Χούνζα δεν μαλώνουν μεταξύ τους, δεν εκνευρίζονται με τίποτα και έχουν μάθει να διαχειρίζονται τις αντιξοότητες. Μήπως να πάρουμε παράδειγμα;

xou 2

xou 3

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman